Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin "kayda değer menzile sahip" bir füzesini doğu kıyılarına kaydırdığını açıkladı.
Abone olGüney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin "kayda değer menzile sahip" bir füzesini doğu kıyılarına kaydırdığını açıkladı.
Kuzey Kore'nin niyetinin henüz belli olmadığını ifade eden Savunma Bakanı Kim Kwan-jin, füzenin ABD topraklarını hedef alabileceğine dair endişelerin ise yersiz olduğunu söyledi.
Kuzey Kore bir süre önce ABD'ye nükleer saldırı tehditlerini yenilemişti.
Ancak füzelerinin nükleer başlık taşıyacak kapasiteye sahip olmadığı düşünülüyor.
Rusya: Kabul edilemez
Rusya ise Kuzey Kore'nin "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmesinin kabul edilemez olduğunu" bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksander Lukaşeviç, bugün yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin bu girişiminin, altı ülkenin katılımıyla görüşmeler yapılması olanağını pratikte ortadan kaldırmasa da büyük ölçüde zorlaştıracağını ifade etti.
Kuzey ve Güney Kore ile ABD, Rusya, Çin ve Japonya'nın ortak toplantılarından sonuncusu 2008'de gerçekleşmişti.
ABD'den Guam'a füze kalkanı
ABD, Kuzey Kore'nin tehdidine cevap olarak aldı.
Pentagon, bölgeye daha önce gönderilen savaş başlıklarına ek olarak gönderilecek kalkanın birkaç haftaya hazır olacağını bildirdi.
Kuzey Kore daha önce muhtemel saldırı hedefleri arasında ABD ve Hawaii'ye ek olarak Guam'ı da saymıştı.
Japonya ve Güney Kore'de, Kuzey'in kaydırdığı füzenin ABD'nin batı kıyılarını vurabilecek menzile sahip olduğunu iddia eden haberler yayınlandı.
Ancak uzmanlar Kuzey Kore'de Aralık ayında deneme ateşlemesi yapılan en güçlü roketin 6 bin km menzile sahip olduğunu ve Alaska'dan öteye geçemeyeceğini söylüyor.
Kuzey Kore'nin füze menzillerini görmek için tıklayın
'Füze ABD'ye karşı değil'
Kim Kwan-jin parlamentodaki savunma komitesi toplantısında füzenin ABD'ye karşı konuşlandırılmadığını, askeri tatbikat ya da deneme ateşlemesi amacıyla getirilmiş olabileceğini belirtti.
Uzmanlar, Kim'in konuşmasında, 4 bin km menzilli Musudan füzesine gönderme yaptığına, Guam'ın menzil dahilinde olduğuna inanıyor.
Kuzey Kore'nin askeri araştırma merkezlerinin doğuda olduğu düşünülüyor.
Kullandığı tehditvari üsluba rağmen Kuzey Kore'nin en son askeri eylemi 2010'da gerçekleşmiş, Güney'e atılan havan topları dört kişinin ölümüne neden olmuştu.
Ancak Kuzey Kore son haftalarda ABD ve Güney'e nükleer saldırı tehdidinde bulunuyor.
Kuzey'in yaptığı son açıklamada "ABD'nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı giderek artan düşmanca politikaları ve nükleer tehditlerini yerle bir edeceğiz" denildi.
Kuzey Kore'nin tehditlerin ötesine geçerek attığı somut adımlar arasında Güney ile , , kuzeydeki ortak sanayi bölgesine gibi girişimler bulunuyor.