BIST 9.888
DOLAR 34,14
EURO 37,99
ALTIN 2.896,30
HABER /  DÜNYA

K. Irak mı Kürdistan mı?

Erbil'de yapılan Abant Platformu'nda bu sorunun karşılığı aranıyor. Gazeteci Nasuhi Güngör, bakın tavrını nasıl koydu...

Abone ol

Kuzey Irak kavraamının Türk medyası tarafından şekillendiğini vurgulayan Nasuhi Güngör, "Kürdistan" kavramının kullanılmasında sakınca görmediğini söyledi.

Kuzey Irak'dan
bildiriyor...


Güngör şöyle devam etti:

-Kuzey Irak kavramını medya nasıl şekillendirdi konusunu ele alacağım. Türkiye’de Kuzey Irak, insanların zihninde olumsuz bir algıya sahip. Bunlar 4 temel üzerine kuruluyor;

- Kuzey Irak, ülkemize yönelik terörü besleyen bir bataklıktır.
- Kuzey Irak’ta bizi bölmek için şekillenen bir Kürt devleti kurulmaktadır. Yani üniter yapımıza yönelik bir tehdittir.
- Kuzey Irak’ta Türkiye’nin verdiği desteğe ve imkanlara ihanet eden Kürtler yaşamaktadır.
- Kuzey Irak ikinci bir İsrail’dir.
- Kuzey Irak, bölgede Amerika tarafından İslam ülkelerine karşı bir üs olarak kullanılmak üzere hazırlanmaktadır.
- Her türlü kaçakçılık ve kirli iş bu bölgeden geçmektedir.

Türkiye’de merkez medya, maalesef bu dili kullanıyor ve bunun ardında ciddi bir zihinsel kodları var. Türk siyasetine ne yazık ki son 30 yılda hep asker belirledi.

Biz Türkiye’den bir model enjekte etmeye çalışıyoruz gibi. Bizim bu coğrafya ile bağlarımız kardeşlik diyoruz, “kardeşlik çözüm değil” deniyor, “Biz 500 yıl birlikte yaşadık” diyoruz, “Siz emperyal duygularla buraya geldiniz” deniyor.

Biz 70 milyonluk büyük bir ülkeyiz ve iyi kötü işleyen bir demokrasimiz var. Bize yeni oluşmuş Federe bölgede yeni başlayan demokrasi denemesini model olarak sunmayın.”