Jüri Mollynin Yolunu seçti
11. Türkiye/Almanya Film Festivalinde, ödüller Pazar akşamı sahiplerini buldu.
Abone ol7 Mart Salı akşamı Nürnberg Cinecitta sinemasında geniş bir seyirci kitlesi ve çok sayıda konuğun katılımıyla açılan 11. Türkiye/Almanya Film Festivalinde, ödüller Pazar akşamı sahiplerini buldu.
NÜRNBERG - 11. Türkiye /Almanya Film Festivalinde yönetmen Emily Atefin Mollys Way / Mollynin Yolu adlı filmi En İyi Uzun Metraj Film seçildi. Semih Kaplanoğlunun yönettiği Meleğin Düşüşü Genç Jüri Ödülüne ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne (Tülin Özen) değer bulunurken, seyircinin en çok beğendiği film ise Çağan Irmakın bu sezon çok ses getiren filmi Babam ve Oğlum oldu.
Bu akşam Nürnbergde sahiplerini bulan 11. Türkiye / Almanya Film Festivali ödüllerinde, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü iki sanatçı arasında paylaştırılırken, En İyi Belgesel Ödülüne yönetmen Berke Başın Transit filmi değer bulundu.
Türkiyede bu Cuma gösterime giren Pelin Esmer belgeseli Oyuna Jüri tarafından özel bir ödül verilmesi de kayda değer bir gelişmeydi.
ÖDÜLLER
Uzun Metraj Film Yarışması
EN İYİ FİLM
Mollys Way / Mollynin Yolu [Yön: Emily Atef]
Açıklama: Seçici Kurul, sıradışı bir öyküyü sade bir sinema dili ile hikayenin ana temasına giderek yoğunlaşarak anlatan ve bu yolla gerçek yaşamın içinden kopup gelmiş, seyircinin kalbini hemen kazanan kahramanlar yaratmayı başaran bir ilk filmi ödüllendirmiş oldu.
EN İYİ KADIN OYUNCU
Tülin Özen (Meleğin Düşüşü)
Açıklama: Ödül, Semih Kaplanoğlunun Meleğin Düşüşü filminde yalnız bir kadını çarpıcı oyunculuğuyla canlandıran Tülin Özene verildi. Genç sanatçı, babasının cinsel tacizi ve baskısı altında yaşadığı cehennem hayatından gaddarca bir eylemle kurtulan sıradışı genç bir kadının çarpıcı ruh halini, son derece minimalist ve en ince ayrıntısına kadar düşünülmiş derin bir oyunculuk performansıyla vermeyi başarıyor.
EN İYİ ERKEK OYUNCU
David Kross (Knallhart / Acımasız)
Constantin Jascheroff (Falscher Bekenner / Sahte İtirafçı)
Açıklama: Festival tarihinde, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ilk kez iki oyuncu arasında paylaştırıldı. Ödül, birbirinden çok farklı iki filmde, oynadıkları karakterleri son derece başarılı ve inandırıcı oyunculuklarıyla yorumlayan Acımasız filmindeki başrolü için David Krossa ve Sahte İtirafçı filminin başrol oyuncusu Constantin von Jascheroffa verildi.
GENÇ JÜRİ ÖDÜLÜ
Meleğin Düşüşü [Yön: Semih Kaplanoğlu]
MELEĞİN DÜŞÜŞÜ
Açıklama: Semih Kaplanoğlu, son derece etkileyici bir biçimde tasarımladığı görüntüleriyle, seyirciyi bir an dahi yalnız bırakmıyor, ancak her kareyi, kendisinin yorumlamasına da olanak tanıyor. Kaplanoğlu, yarattığı inandırıcı karakterleriyle, Almanyada da çoğu zaman üzeri örtülen aile içi cinsel taciz konusunu, derin bir gözlemleme yeteneğiyle yakınımıza getiriyor. Meleğin Düşüşü bakışımızı yeniden şekillendirirken, gözlem yeteneğimizi arttıyor.
SEYİRCİ ÖDÜLÜ
Babam ve Oğlum
[Yön: Çağan Irmak]
BABAM VE OĞLUM
Belgesel Film Yarışması
EN İYİ BELGESEL
Transit [Yön: Berke Baş]
Açıklama: Türkiyenin sadece Batıya mülteci gönderen bir ülke değil, binlerce mültecinin geçiş noktası olarak, sorunun bilindiğinden daha da büyük olduğunu gösteren ve yalnızca batıyla sınırlı olmayıp küresel bir sorun olduğu gerçeğini gündeme getiren; ayrıca her bireyin kendi dünyasını ve yaşadıkları dramı da yansıtmayı başaran, aynı zamanda mültecilerin ırk, din dil farkı olmaksızın kendi aralarındaki dayanışmayı da etkileyici bir dille anlattığı için, En İyi Belgesel Film Ödülü Berke Başın yönettiği Türkiye yapımı Transit filmine layık görüldü.
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ
Oyun [Yön: Pelin Esmer]
OYUN
Açıklama: Gelenek ve görenek adına sınırlandırılmak istenen kadının direnişini ve değişimini tiyatro gibi bir dönüştürme sanatı aracılığıyla akıcı ve samimi bir dille anlattığı için Pelin Esmerin yönettiği Türkiye yapımı Oyun adlı film, Jüri Özel Ödülüne layık görüldü.
Kısa Film Yarışması
EN İYİ KISA FİLM
Çelik Çomak [Yön: Mehmet Ercan]
i-CAN 2004 ödülleri birincisi: Çelik Çomak
Açıklama: Küçük çocukların sonsuz hayal güçleri aracılığıyla sinema büyüsünü ve olanaksızlıklar içinde bile film yapma arzusunu yalın ve etkileyici bir dille anlatan Mehmet Ercanın Türkiye yapımı Çelik Çomakı, En Iyi Kısa Film Ödülüne layık görüldü.
Öngören Ödülü
Die Unerwünschten / İstenmeyenler [Yön : Sarah Moll, 60]
Açıklama: Öngören Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü -oybirliğiyle- Sarah Mollun İstenmeyenler adlı belgesel filmine layık görüldü.
Film, başarılı bir anlatım örgüsü ve etkileyici sinemasal diliyle, Almanyadaki son haftalarını bir sınırdışı hapishanesinde geçiren altı mülteciye eşlik etmekte. Belgesel, demokrasi ve insan haklarına yönelik tehditler sözkonusu olduğunda, mutlaka uzak ülkelere bakmak yerine, aynayı kendimize tutmanın yeterli olacağını etkileyici bir şekilde gözler önüne seriyor.
Son derece bilgilendirici olan film, yaşadığımız toplumun içinde günbegün meydana gelen ama hapishane duvarlarının ardında gizlenen bir insanlık dramını gözler önüne seriyor. Ve bizi korkutuyor.
Yönetmenin bir sınırdışı hapishanesinde film çekim izni alabilmesi bile başlı başına övgüye değerdir. Oysa hemen yanıbaşımızdaki Fürth kentindeki benzer bir hapishanede bu izin yıllardan beri reddedilmektedir.
Sarah Mollun filminde kamera karşısına çıkan infaz memurları, bugüne kadar görülmemiş bir açıklıkla, günlük işlerini anlatırlarken, sınırdışıların nasıl bir düzen ve duygusallıktan yoksun bir mekanizma ile gerçekleştirildiğini gözler önüne seriyorlar.