BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,29
ALTIN 3.064,63
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Jüpiterde neler oluyor?

Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in kırmızı halkalarından biri yok oldu!

Abone ol

Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in sembolü haline gelen kırmızı halkalarından birinin yok olması bilim adamlarını şaşkınlığa uğrattı.

Jüpiter'in alışıkdık görüntüsü olan kuzey ve güney yarıkürelerinden geçen kuşaklardan biri, gezegenden gelen son fotoğraflara göre yerinde yok.

Güney Ekvator Kuşağı olarak bilinen halkanın ortadan kaybolmasıyla gezegenin yüzeyi alışılmadık şekilde boş görünüyor.

Geçtiğimiz yılın sonunda Güneş'in arkasında kalmasıyla Dünya'dan gözlenemeyen Jüpiter, üç ay sonra tekrar Dünya'nın görüş alanına girdiğinde kuşak ortadan kaybolmuştu.

Astro_Bob olarak da bilinen amatör astronom ve gazeteci Bob King, bu garip olayı ilk farkeden kişi oldu.
Bob King, "Jüpiter'i tek kuşakla görmek Satürn'ü halkaları olmadan görmek kadar garip, kesinlikle doğru gelmiyor" diyor.

Bilim adamları, devasa gezegenin kuşağını kaybetmesinin daha önce de gerçekleştiğini söylerken, yaklaşık her onbeş yılda bir kuşaklarından birinin yok olduğunu ya da yeni bir kuşağın eklendiğini belirtseler de, bu gizemli olayın sebebini kimse açıklayamıyor.

Şimdi astronomlar, Jüpiter'in yeni oluşacak halkasını görebilmek için bekliyorlar. Bilim adamları, gezegenin Güney bölgesinde oluşacak parlak beyaz bir noktanın bu olayın habercisi olacağını söylüyorlar.

Jüpiter, 24 Eylül günü Dünya'ya en yakın mesafesine gelecek ve gökbilimcilere kendisini alışılmadık görüntüsüyle sergileyecek.