BIST 8.664
DOLAR 34,35
EURO 37,40
ALTIN 3.015,23
HABER /  DÜNYA

Jeremy Corbyn'den Suriye hakkında çözüm önerisi

İngiliz ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn, Batılı ülkelerin Paris’teki terör saldırılarına vereceği yanıtın askeri müdahale değil, Suriye’deki ihtilafa siyasi çözüm bulmak olması gerektiğini söyledi.

Abone ol

İşçi Partisi Genel Başkanı Corbyn, Suriye ve bölgesindeki ihtilafı körükleyenin ne olduğu konusunda sorulması gereken sorular olduğunu belirterek, bölgeye askeri bir müdahalenin "daha çok ihtilaf, daha çok kargaşa, daha çok kayıp" getireceğini kaydetti.

"Bir savaş her zaman mutlaka barışla sonuçlanmıyor. Çoğu zaman daha çok ihtilaf, daha çok kargaşa ve daha çok kayıp doğuruyor" ifadesini kullanan Corbyn, şunları söyledi:

"DAEŞ’i silahlandıran kim? Kim bu örgüte güvenli bölge sağlıyor? Bunu anlamak için bölgeye herkesin sattığı silahlarla, bunda Suudi Arabistan’ın rolüyle ilgili sorular sormak lazım. Bence burada büyük sorular var ve hepimiz dikkatli olmalıyız."

Suriye'de zor da olsa siyasi çözüm aranması gerektiğini vurgulayan Corbyn, bu konuda geçen hafta Viyana'da yapılan uluslararası görüşmelerde bazı ilerlemeler kaydedildiğine dair işaretler bulunduğunu söyledi.

Batılı medya kuruluşlarının Ankara’daki ve Beyrut’taki bombalı saldırılara yeterince yer vermezken, Paris’teki saldırılara çok geniş yer verdiğini ifade eden Corbyn, "Bence medyamız Avrupa içinde yaşananları olduğu kadar Avrupa dışında olanları da yazmalı. Can her yerde candır" dedi.

Antalya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ne katılan İngiltere Başbakanı David Cameron, bu sabah basına yaptığı açıklamada, ülkesinin Irak'ın yanı sıra Suriye'de de terör örgütü DAEŞ'e yönelik hava saldırıları düzenlemesi gerektiğini belirterek, "DAEŞ, Irak ve Suriye arasındaki sınırı tanımıyor. Biz de tanımamalıyız" demişti.

Cameron'un bu açıklaması, daha önce parlamentoda reddedilen Suriye’ye askeri müdahale tasarısını yeniden gündeme getirmeye hazırlandığı şeklinde yorumlandı.

İngiltere Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası iki yıl önce "Suriye'ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek güçlü bir insani tepkinin verilmesi gerektiği" yönündeki hükümetin prensip önergesini, 272'ye karşı 285 oyla reddetmişti.

İngiliz hükümeti, muhalefet de destek vermedikçe, Suriye konusunda benzer bir tasarıyı bir daha parlamento gündemine getirmeyeceğini açıklamıştı.