BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,88
ALTIN 2.826,47
HABER /  GÜNCEL

Japonya'nın yeniden inşası için beş yıl gerekli

Dünya Bankası raporunda göre, deprem ve tsunami sonrası Japonya'nın yeniden inşası 250 milyar dolara malolabilir.

Abone ol

Dünya Bankası, Japonya'nın depremden büyük zarar gören kuzeydoğusunu yeniden inşa etmenin maliyetinin 250 milyar doları bulabileceğini açıkladı.

Yeniden inşanın beş sene sürebileceğini belirten Dünya Bankası, felaketin ülkenin ekonomik büyümesinin yüzde 0,5'ine malolduğunu tahmin ediyor.

Dünya Bankası'nın Japonya'daki deprem ve tsunaminin Asya'ya verdiği ekonomik zarar üzerine raporunda, ekonomik büyümenin yılın ikinci yarısında tekrar hızlanmasının beklendiği de belirtiliyor.

Raporda, "Evler ve altyapı daha önce görülmemiş boyutlarda zarara uğradı" deniyor.

Bölge ticareti zarar görecek

Doğu Asya ülkelerine doğal felaketlere daha hazırlıklı şehirler inşa etme çağrısı yapan Dünya Bankası, depremin bölgesel etkileri üzerine de tahmin yürüttü.

Dünya Bankası'nın Doğu Asya ve Pasifik bölgesinden sorumlu ekonomisti Vikram Nehru, "Yakın gelecekte en büyük etki ticaret ve finans alanında olacaktır" görüşünde.

Dünya Bankası ayrıca, "Üretim ağlarının, özellikle de otomotiv ve elektronik sektörlerinin uğradığı zarar sorun yaratmaya devam edebilir" açıklamasını yaptı.

Bölgedeki diğer kaygı verici durum ise uzun dönemli borçlanmanın yen üzerinden yapılmış olması.

Bu Çin'in uzun dönemli borçlarının yüzde 8'i, Tayland'ın borçlarının ise yüzde 60'ı için geçerli.

Dolayısıyla, Japon yeninde görülen yüzde 1'lik değerlenme, bölge ülkelerinin yen üzerinden borçlarında yıllık 250 milyon dolarlık bir artışa denk geliyor.

Depremin sigorta bedeli

Sigorta şirketi Swiss Re ise, Japonya'da yaşanan depremden sonra 1,2 milyar doları bulan sigorta talepleriyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Ancak dünyanın en büyük ikinci sigorta şirketi olan Swiss Re, nihai rakamın aylarca belli olmayabileceğini söyledi.

Amerikan sigorta şirketi AIG ise geçen hafta yaptığı açıklamada, depremden sonra en az 700 milyon dolarlık taleple karşı karşıya kalacakları tahminin yapmıştı.

Uzmanlar, nükleer santrallerde yaşanan sorunların etkileri hariç sigorta şirketlerinin toplam faturasının 35 milyar doları bulacağını düşünüyor.