BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  SPOR

Japonyanın galibi Hamilton

Puan farkını 12'ye çıkaran İngiliz pilot, son 2 yarışa büyük avantajla girdi.

Abone ol

En yakın rakini Alonso'nun yarış dışı kalmasıyla puan farkını 12'ye çıkaran İngiliz pilot, son 2 yarışa büyük avantajla girdi.

Sezonun sondan 3. yarışı Japonya Grand Prix'sini McLaren'in çaylak pilotu Lewis Hamilton kazandı.

Yağmur altında yapılan yarışta spin atarak gerilere düşmesine rağmen Fuji Pisti'nden zaferle ayrılan İngiliz pilot, sezonun 4. galibiyetini alarak şampiyonluk yolunda önemli avantaj yakaladı.

Renault'don Heikki Kovalainen, Japonya'da büyük bir başarı elde ederek kariyerinin ilk podyumunu elde etti. Ferrari'den Kimi Raikkonen ise yarışın sonlarındaki performansı ile Japonya'dan üçüncü olarak ayrılmayı başardı ve az da olsa şampiyonluk ümidini korudu.

30 yıl sonra yeniden takvime giren yarışta Red Bull pilotu David Coulthard dördüncü, Giancarlo Fisichella beşinci olurken son turlardaki atağıyla Felipe Massa altıncılığı elde etti.

Sezonun bitmesine 2 yarış kala 107 puana ulaşan şampiyona lideri Hamilton, en yakın rakibi ve takım arkadaşı Alonso'nun kaza yaparak yarış dışı kalmasıyla puan farkını 12'ye çıkardı. Hamilton'ın, üçüncü sıradaki Raikkonen ile arasında ise 17 puan var.

YARIŞ
Yarış startı yoğun yağış nedeniyle güvenlik aracının kontrolünde verildi. Pist şartlarının olumlu hale gelmesi için güvenlik aracı ile birlikte yaklaşık 13 tur atıldıktan sonra geçiş lastikleri ile yarışa başlama stratejisini uygulayan pilotlar pistin ıslaklık seviyesinin yüksek olması nedeniyle pit alanına girerek normal yağmur lastiklerini takmak zorunda kaldılar.

Ferrari’den ilk olarak Felipe Massa pit alanına girdi ve lastiklerini değiştirdi. Ardından piste tekrar geri dönen Massa geçişin yasak olduğu o turlarda Nick Heidfeld'i geçince bu sefer ceza olarak pitten geçmek zorunda kaldı. Kimi Raikkonen'inde pit alanına girmesi ile birlikte iki Ferrari sürücüsü de gerilere düşmüş oldu.

Güvenlik aracının pistten ayrılması ile birlikte yarış tekrar başlarken iki McLaren pilotu Alonso ve Hamilton, ilk pit molalarının ardından performans düşüklüğü yaşadılar ve arkalarındaki pilotlarla aralarının kapanmalarına neden oldular. Bu sırada farklı stratejilerle yarışan ve henüz pit stop yapmamış olan pilotlar birbirlerine yakın konumda yaklaşık 10 tur boyunca mücadele ettiler.

Bu noktada yarışın lideri olan Lewis Hamilton arkasından kendisine yaklaşan Robert Kubica ile bir temas yaşadı ve iki sürücü de spin attı. Kubica bu kontrolsüz atağının ardından pitten geçme cezası aldı.

Performansı oldukça düşen Fernando Alonso, yarışın bitimine 25 tur kala büyük bir kaza geçirerek yarış dışı kaldı. Alonso'nun kazasından sonra güvenlik aracının piste girmesiyle birlikte aradaki farklar kapandı ve yarışta heyecan yeniden başladı.

Güvenlik aracının pistte olduğu sürede puan alma ihtimalleri olan Toro Rosso pilotu Sebastian Vettel ile Red Bull'dan Mark Webber kaza yaparak yarış dışı kaldılar.

Güvenlik aracı pistten çıktıktan sonra Hamilton ilk turlarda arkasındaki Kovalainen ile farkı açmaya başladı. Bu arada yarışın başında gerilere düşen Felipe Massa bir anda üçüncü sıraya yükseldi. Aynı şekilde Kimi Raikkonen'de yarışın sonlarına doğru performansını arttırarak ön sıralara doğru tırmanmaya başladı.

Son turlara girildiğinde Massa'nın pit alanına girmesinin ardından Raikkonen üçüncü sıraya yükseldi. Raikkonen yarışın sonuna kadar Kovalainen'i geçmek için çaba harcadıysa da bunda başarılı olamadı ve yarışı üçüncü sırada tamamladı. Kovalainen ise kariyerinin ilk podyumuna Japonya'da kavuşmuş oldu.