BIST 8.619
DOLAR 34,32
EURO 37,49
ALTIN 3.028,11
HABER /  DÜNYA

Japonya'dan sevindirici haber var!

Japonya'da dünyanın korkulu rüyası haline gelen nükleer felaket kontrol altına alınmaya başlandı.

Abone ol

Japonya'yı vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından soğutma sisteminde hasar meydana gelen Fukuşima nükleer santralinin basınç yükselmesi yaşanan reaktörüne ilişkin sonunda iyi bir haber geldi.

Tokyo Elektrik Enerji Şirketi'nden (TEPCO) bir yetkili, Fukuşima Daiichi nükleer santralinin, basınç yükselmesi yaşanan 3. reaktöründe durumun kontrol altına alındığını söyledi.

Reaktörde basıncın halen yüksek seviyede olmasına karşın durumun istikrarlı olduğunu belirten yetkili, bu nedenle reaktördeki basıncı azaltmak amacıyla çevre için risk yaratacak olan radyoaktif gaz salımı işlemine acil ihtiyaç duyulmadığını kaydetti. Japonya Nükleer Güvenlik Ajansından daha önce yapılan açıklamada, 3 numaralı reaktöre su verilmesine ilişkin çabaların işe yaramıyor olması ihtimalinin bulunduğu ve bu nedenle reaktördeki basıncı azaltmak amacıyla bir miktar radyoaktif gaz salınmasının sözkonusu olabileceği bildirilmişti.

2 NOLU REAKTÖRDE ELEKTRİK ARIZASI GİDERİLDİ

Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından soğutma sistemi hasar gören nükleer enerji santralinin 2 nolu reaktöründe elektrik arızasının giderildiği bildirildi. Japon Kyodo haber ajansı, Japon mühendislerin, Fukuşima Daiichi nükleer enerji santralinin 2 nolu reaktöründeki elektrik bağlantısını onardıklarını ve reaktöre elektrik verildiğini duyurdu. Ajans, ayrıca Tokyo Elektrik Enerji Şirketi'nin (TEPCO,) nükleer enerji santralindeki 2 nolu reaktöre kablo ile bağlı olan 1 nolu reaktördeki kontrol odası, ışıklandırma ve soğutma işlevlerini yeniden çalışır hale getirmeyi amaçladığını belirtti.

PUTİN: JAPONYA DURUMU KONTROL ALTINA ALIYOR

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Japonya'nın kuzeyindeki Rus adası Sahalin'de yaptığı açıklamada, "Japonya'nın durumu kontrol altına almakta olduğunu" söyledi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Japonya'da deprem ve tsunami sonrası radyasyon sızıntısı başlayan nükleer santralde "durumun istikrara kavuşuyor olabileceğini" açıkladı. UAEK sözcüsü Graham Andrew, buna karşın durumun daha da kötüleşebileceğine dair hala risk bulunduğunu kaydetti.

 

JAPONYA'DAN TARİHİ KARAR

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Japon hükümeti ülkede yaşanan deprem sonrasında büyük hasar gören ve devam eden soğutma işlemlerine rağmen radyoaktif sızıntı riski devam eden Fukuşima nükleer santralinin kapatılacağını açıkladı.

Japonya'da 9 büyüklüğündeki depremin üzerinden bir haftadan fazla bir süre geçti. Japonya bir tarafyan deprem ve tsunaminin yaralarını sarmaya çalışırken, bir tarftan da Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlama ve yangınlar sonrasında olası bir nükleer felaketin engellemeye çalışıyor.Deprem sonrasında soğutma sisteminde hasar meydana gelen ve radyasyon sızıntısı yaşanan Fukuşima nükleer santrali, gerekli önlemler alındıktan sonra kapatılacak.

Konuyla ilgili açıklama Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano'dan geldi. Fukuşima Daiichi nükleer enerji santralinin yeniden çalıştırılabilecek durumda olmadığını kaydeden Edano, santralin aşırı ısınan reaktörlerinde kontrol sağlandıktan sonra kapatılacağını bildirdi.

2 NOLU REAKTÖRE ELEKTRİK VERİLDİ

Öte taraftan santralinin 2 nolu reaktöründe elektrik arızasının giderildiği bildirildi. Japon Kyodo haber ajansı, Japon mühendislerin, Fukuşima Daiichi nükleer enerji santralinin 2 nolu reaktöründeki elektrik bağlantısını onardıklarını ve reaktöre elektrik verildiğini duyurdu.Ajans, ayrıca Tokyo Elektrik Enerji Şirketi'nin (TEPCO,) nükleer enerji santralindeki 2 nolu reaktöre kablo ile bağlı olan 1 nolu reaktördeki kontrol odası, ışıklandırma ve soğutma işlevlerini yeniden çalışır hale getirmeyi amaçladığını belirtti.

Sabah saatlerinde 3 numaralı reaktöründeki basınç seviyesi yükselmiş ilerleyen saatlerde basınç yükselmesi yaşanan reaktöründe durum kontrol altına alınmıştı.

TOPRAKTAN RADYASYON FIŞKIRIYOR

Hidrojen patlamasına karşı Fukuşima Nükleer Santrali'nde çatılara delik açıldı. Bölgedeki ıspanak ve süt örnekleri ile Tokyo civarındaki şebeke suyunda radyasyon bulundu.

Deprem ve tsunaminin yerle bir ettiği Japonya'da hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bin 200'e ulaşırken, yaklaşık 11 bin kişi ise kayıp. Depremde zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nin 5 ve 6 numaralı reaktörlerini barındıran binaların çatıları, olası hidrojen patlamalarını önlemek amacıyla delindi. Tokyo Electric Power'dan (Tepco) yapılan açıklamada "Reaktörlerdeki hidrojen birikimi endişeleri nedeniyle, dış binalardaki çatılarda 3 ila 7,5 santimetrelik delikler açıldtı'' denildi.

Ancak tüm bu önlemlere rağmen radyoaktif zehir ülkeyi sarmaya devam ediyor. Fukuşima Nükleer Enerji Santrali'nin yakınındaki bölgelerden alınan ıspanak ve süt örneklerinde yüksek oranda radyasyon tespit edildi.

GIDA İHRACATI YASAKLANDI

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima'daki süt ile İbaraki ilinde yetiştirilen ıspanaktaki radyasyon seviyesinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığının belirlendiğini söyledi. Ayrıca Tokyo ve civarında şebeke suyunda radyoaktif madde izleri bulunduğu, ancak bu maddelerin oranının yasal sınırın altında olduğu açıklandı. Yetkililer, Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba ve Niigata'da şebeke suyunda radyoaktif iyot bulduklarını, Tochigi ve Gunma'da ise sezyum bulduklarını açıkladı. Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Fukuşima bölgesinden tüm gıda ürünlerinin ihracatına ikinci emre kadar son verildiğini bildirdi.

BAŞBAKANLIK TWITTER'DAN YAZDI

Dikkatli olun asit yağmuru başlıyor

Japonya Başbakanlığı Twitter'daki mesajda, Tohoku ve Kanto'da yağacak yağmurlarda radyoaktif maddeler olabileceğini duyurdu. Başbakanlık, halkın acil durum olmadığı sürece dışarı çıkmamasını, çıkılsa bile, baş bölgesinin ve cildin tamamen kapatılması gerektiği uyarısı yaptı.

Tarihinin en büyük felaketi ile boğuşan Japonya'da, deprem ve tsunamiden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı resmi olarak 7 bin 473, kayıp sayısı ise 10 bin 905 olarak açıklandı. Ancak uzmanlar ölü sayısının 25 bini geçmesinin kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu yaklaşık 390 bin evsiz ise barınaklardaki geçici hayatlarına ayak uydurmaya çalışıyor. Kuzeydoğunu sahil kentlerindeki bir çok geçici kampta halen elektrik ve yakıt sıkıntısı çekiliyor. Hava sıcaklığının sıfıra yakın olması ve dün patlak veren şiddetli rüzgâr nedeniyle afetzedeler için yaşam giderek zorlaşıyor. Aramakurtarma çalışmaları da bu koşullar nedeniyle sekteye uğradı. Yiyecek, su, tıbbi malzeme sıkıntısı da henüz giderilmiş değil. Öte yandan bölge dün de 6.1'lik artçı sarsıntıyla sarsıldı. Öte yandan radyasyonun tesirleri iyiden iyiye hissedilmeye başlandı. Japon hükümeti, Fukuşima Daiçi Nükleer Enerji Santrali'ndeki nükleer krizin ardından dün ilk kez bazı gıda maddelerinin radyasyondan etkilendiğini duyurdu. Fukuşima santralinin çevresinde, 30 kilometre çapında bir alanda, alınan ıspanak ve süt örneklerinde radyasyon seviyelerinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığı bildirildi.

SUDAKİ ORAN YÜKSEK DEĞİL

Bu gelişme üzerine Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Fukuşima bölgesinden tüm gıda ürünlerinin ihracatına ikinci bir emre kadar son verildiğini bildirdi. Açıklamada ayrıca, Japon yetkililerin santrale yakın bölgede bulunanların düzenli olarak iyodid tableti veya şurubu almasını tavsiye ettikleri vurgulandı. Süt ve ıspanağın yanı sıra daha sonra Fukuşima'ya 240 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo ve civarında şebeke suyunda radyoaktif madde izine rastlandı. Ancak oranının yasal sınırın altında olduğu bildirildi. Bilim bakanlığından bir yetkili, Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba ve Niigata'da şebeke suyunda radyoaktif iyot bulduklarını, Tochigi ve Gunma'da ise sezyum bulduklarını açıkladı.

GENÇLERE İZİN VERMEDİLER

Diğer yandan Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'nde soğutma çalışmalarını sürdüren ve gönüllülerden oluşan 180 kişilik "Fukuşima 50'si" isimli ekibin, büyük bir çoğunluğunun yaşlılardan oluştuğu ortaya çıktı. Şimdiye kadar "intihar görevi yürüten isimsiz kahramanlar" olarak ünlenen ekip üyelerinin, santralde çalışan bin 400 kişi arasından seçildiği bildirildi. Ölümü göze alan bu kişilerin, intihar görevine gönüllü olmak isteyen gençlere de "Siz daha gençsiniz, çocuğunuz bile yok. Yaşasanız da kısır kalıp çocuk sahibi olamazsınız" diyerek izin vermedikleri belirtildi. Bu arada santralde çalışan 6 işçinin yüksek radyasyona maruz kaldığı da bildirildi.

ÜÇ SAATTE BİR BİN 400 TON SU

Japon Savunma Bakanlığı, Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'ne yönelik soğutma çalışmalarına ilişkin fotoğrafları basına verdi. Japon yetkililer, her üç saatte bir reaktörlere bin 400 ton su sıkıldığını ve 3 No'lu reaktörde olumlu sonuç alındığını kaydetti.