BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,85
ALTIN 2.973,77
HABER /  GÜNCEL

Japonya'dan ithalata tek kapı zorunluluğu

Japonya'da meydana gelen nükleer patlama ve radyasyon riski ülkeler arası ticareti de etkiledi.

Abone ol

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığının, Japonya'dan ithal edilecek ürünlerin hangi gümrük kapılarından yurda giriş yapacağını genelgeyle belirleyeceğini bildirdi. Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, genelge bir kaç gün içinde yayımlanacak.

Japonya'dan ithal edilen ürünlerin daha yoğun bir radyoaktif denetime tabi tutulması ve diğer ülkelerden gelen ürünlerin gümrük işlemlerinin aksatılmaması için belirli gümrük kapılarından girişi sağlanacak. Uygulama, 11 Mart 2011 tarihinden sonra Japonya'dan çıkmış ürünleri kapsayacak.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında, Japonya'dan ithal edilen ürünlerde radyasyon tehdidine karşı kontrollerin nasıl yürütüldüğü hakkında bilgi verdi.

Yazıcı, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin 2010 yılı itibariyle 3,5 milyar dolar olduğunu, bunun yaklaşık 3,2 milyar dolarını Japonya'dan ithal edilen ürünlerin oluşturduğunu belirtti.

Bakan Yazıcı, gümrüklerin modernizasyonu çalışması kapsamında 2007'den bu yana radyoaktif önlemler konusunda teknolojik çalışmaların yoğun biçimde sürdürüldüğünü ifade ederek, "Çalışmaları Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile yürütüyoruz. TAEK ile 2009 yılı başında, kapılarımızın radyoaktif sızıntılara karşı, radyoaktif bulaşık ürünlerin Türkiye'ye girişinin önlenmesine ilişkin işbirliği anlaşması imzalamış bulunuyoruz" dedi.

Yazıcı, bu çalışma kapsamında 17 sınır kapısında 29 adet, limanlarda 15 adet, Atatürk Havalimanı kargo bölümünde 1 adet, Mersin serbest bölgede 3 adet olmak üzere toplam 48 set dedektör ile sınırlarda 37 adet radyasyon el dedektörü ve 55 adet de kişisel radyasyon koruma cihazı yerleştirilmiş bulunduğunu, bu cihazlarla kontrollerin yürütüldüğünü anlattı.

KURULUŞLAR, GÖREV ALANLARIYLA İLGİLİ GENELGE HAZIRLAYACAK

Bakan Yazıcı konuya ilişkin başka bir soruyu yanıtlarken, radyoaktif maddelerin kontrolleri, ülkeye girişinin önlenmesi konusunda ilgili kuruluşların dün biraraya geldiğini belirterek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı gibi ilgili kuruluşların kendi görev alanlarına ilişkin genelge yayımlayarak, uygulamayı belirleyeceğini anlattı.

Yazıcı, özetle şu bilgileri verdi:

"Gümrük Müsteşarlığı da Japonya'dan ithal edilecek ürünlerin radyoaktif kontrollerini sağlamak amacıyla hangi gümrük kapılarından yurda girişinin yapılacağını, hazırlamakta olduğu genelgeyle belirleyecek. Bu genelge zaten bir kaç gün içinde yayımlanır. Zaten biliyorsunuz Japonya'dan bir ürünün yola çıkması, özellikle deniz taşımacılığıyla oluyor, buraya gelmesi baya zaman alıyor. 11 Mart 2011 tarihinden sonra yola çıkmış ürünler için uygulanacak.

Genelgeyle Japonya'dan ithal edilen ürünlerin gümrük işlemleri şu şu kapılarda yapılır diyeceğiz ve elbette ki oralarda daha fazla yoğunlaşacağız.

Aynı zamanda bu kontroller çok yoğun olacağı için, diğer ürünlerin de kontrollerinin daha seri şekilde yapılması için böyle bir önlem alma ihtiyacı duyduk."

UYGULAMA, TEHLİKE GEÇİNCEYE KADAR SÜRECEK

Uygulamanın ne zaman başlayacağı ile ilgili soru üzerine Yazıcı, şu an itibariyle Japonya'dan gelen ürünlerin kontrollerin zaten yürütüldüğünü ancak daha detaylı ve seri çalışmanın yapılabilmesi için genelgenin hazırlandığını söyledi. Yazıcı, genelgenin büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta başı itibariyle yayımlanacağını yineledi.

Yazıcı, uygulamanın, uluslararası uzman kuruluşlar "radyoaktif sızma, tehlike yok" tespitine kadar süreceğini bildirdi.

GIDA ÜRÜNLERİNDE DENETİM

Bakan Yazıcı, Japonya'dan ithal edilen "gıda ürünlerinin" nasıl bir denetime tabi tutulacağı ile ilgili şunları kaydetti:

"Bunların radyoaktif denetime tabi tutulması ayrı, gıda kodeksi bakımından gıda analizi denetimine tabi tutulması ayrı. Radyokatif denetimi yapılacak bu ürünlerin ve ayrıca insan sağlığı, çevre güvenliği, sağlığı bakımından tarım bakanlığı laboratuvarlarında denetim gerçekleştirilecek. Bu süreçte de yine şayet bir mahsuru yoksa ithaline izin verilecek, aksi takdirde iade kararı verilecek"

ŞU ANA KADAR HERHANGİ BİR BULGU YOK

Son günlerde Japonya'dan ithal edilenler arasında yüksek oranda radyasyonlu ürün bulunup bulunmadığı sorusuna da Yazıcı, "Hayır şu ana kadar herhangi bir bulgu yok" karşılığını verdi.