Japonya'da 8,9 büyüklüğünde depremin yol açtığı tsunami muazzam yıkıma yol açarken, bir nükleer santralde patlama meydana geldi.
Abone olJaponya'da cuma günü meydana gelen depremde hasar gören Fukuşima nükleer santralinde yeni bir patlamadan endişe ediliyor.
Hükümet sözcüsü Yukio Edano, tesisin olası patlamaya dayanıklı olduğunu ve nükleer reaktörün kendisinin zarar görmeyeceğini söyledi.
Depremin merkez üssüne en yakın bölgede bulunan nükleer santralde 1 nolu reaktörde soğutma sisteminde oluşan arıza nedeniyle aşırı ısınmaya bağlı basınç patlama meydana gelmişti.
Atmosfere yayılan radyoaktif sızıntının ciddi bir hayati tehlike oluşturacak yoğunlukta olmadığı bildirildi.
Ancak bölgede yaşayan 170 bin kişi tahliye edildi.
Benzer bir sorun 3 nolu reaktörde yaşanıyor. Tokyo'da bulunan BBC ekibinden Chris Hogg, üç nolu reaktördeki erimenin, plutonyum ve uranyum yakıtı kullanıldığı için daha riskli olabileceğini aktarıyor.
Ağır suyla soğutma işlemi başarısız olduğu için yetkililer reaktörlere deniz suyu pompalamaya başladılar. Amaçları, aşırı ısınma nedeniyle reaktörde bir patlama olmasını engellemek.
Cumartesi günü 1 nolu reaktörde meydana gelen patlama nedeniyle üç kişinin radyasyondan etkilendiği haberleri geliyor.
Tokyo'ya 250 km uzaklıkta bulunan Fukuşima nükleer elektrik santralinden gelen patlamanın ardından dev bir duman bulutu yükseldi.
Santralin bir kesiminin duvarları ve çatısının çöktüğü belirtilirken, olası nükleer sızıntıya karşı koruyucu önlemler alınması yönünde çağrılar yapıldı.
Hükümet halka paniğe kapılmam çağrısı yaptı ancak radyasyondan etkilenenlere iyot kapsülleri dağıtılıyor.
Japonya açıklarında dün meydana gelen şiddetli depremin ardından, kuzeydoğu kıyılarını tsunaminin vurmasından sonra nükleer tesiste hasar meydana gelmişti.
Birinci reaktörün çevresinde önce 10 kilometre yarı çapında bir güvenlik alanı yaratıldı.
Daha sonra yetkililer, Fukuşima santralinin etrafındaki tahliye alanının yarıçapının 20 kilometreye çıkarılmasına karar verdi.