Japonya ve Çin arasında kimsenin yaşamadığı adalarla ilgili gerginlik uzun zamandır devam ediyor.
Abone olÜç balıkçı devriyesinin bugün sabah saatlerinde bölgeye girdiği bildirildi.
Japon ve Çin Dışişleri bakanlarının Kamboçya’da yapılan Asya Forumu sırasında bir araya gelerek adalar konusunu görüşmeleri bekleniyor.
Japonya’da Senkaku ve Çin’de Diaoyu olarak adlandırılan kaynak zengini adalar hâlihazırda Japonya’nın kontrolünde bulunuyor. Ancak Çin ve Tayvan’da adalar üzerinde hak iddia ediyor.
Japonya Hükümet Sözcüsü Osamu Fujimura basın mensuplarına “Senkaku Adaları’nın tarihsel açıdan ve uluslararası kanun kapsamında doğal olarak Japonya’ya ait olduğu açık” şeklinde konuştu.
Japon sahil güvenliği, Çin gemilerinde bulunan mürettebatın başlangıçta bölgeden ayrılmayı reddettiğini belirtti.
Bu arada Çin Resmi Haber Ajansı Xinhua, botların bölgede bir tür “balıkçılık koruma görevi” yürüttüklerinin açıklandığını bildirdi.
Başbakan Yoshihiko Noda’nın Cumartesi günü hükümetinin adayı satın almak için pazarlıklar yürüttüğünü açıklamasının ardından yeni bir tartışma başladı.
İlk defa, Tokyo Valisi Shintaro Ishihara Nisan ayında benzer bir planın girişimlerini başlatmıştı.
Adayı satın alma girişimi Çin Medyası ve Pekin’den öfkeli tepkilere neden oldu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Weimin “Çin’in kutsal toprağı ‘satılık’ değildir” şeklinde karşılık verdi.
Çin ve Japonya arasındaki ilişkiler, Japon Sahil Güvenlik ekiplerinin bir çarpışmanın ardından 2010 Eylül ayında adaların yakınında bir balıkçı teknesinin kaptanını tutuklamasının ardından iyice geriledi.
Söz konusu adalar Tayvan’ın kuzeydoğusunda, Çin topraklarının doğusunda ve Japonya’nın en güneyinde bulunan Okinawa vilayetinin güneybatısında yerleşik.