BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Japonya Merkez Bankası'ndan büyüme hamlesi

Japonya Merkez Bankası, ülkedeki ekonomik büyümeyi hızlandırmak için ülkedeki para arzını önemli ölçüde arttıracağını duyurdu. Bu duyuru, bankanın daha önceki tutumuna kıyasla önemli bir politika değişikliğine işaret ediyor.

Abone ol

Japonya Merkez Bankası, ülkedeki ekonomik büyümeyi hızlandırmak için ülkedeki para arzını önemli ölçüde arttıracağını duyurdu.

Merkez Bankası'nın başına yeni atanan Başkanı Haruhiko Kuroda'nın başkanlığında yapılan ve iki gün süren toplantılarda, borç tahvili gibi menkul varlıklar satın alma programının genişletme ve iki yıl içinde yüzde 2 enflasyon hedefini tutturma kararları alındı.

Japon ekonomisi 10 yıldan uzun süredir düşen fiyatlarla mücadele ediyor.

Kuroda daha önceki bir açıklamasında büyümeyi hızlandırmak için 'gereken her şeyi' yapacağını söylemişti.

Toplantıların ardından Japon Merkez Bankası'nın yaptığı yaçılı açıklamada, "Japonya Merkez Bankası para stokunu yılda 60 ila 70 trilyon yen (645 ila 755 milyar dolar) arttırmak için para piyasasında faaliyet gösterecek" denildi.

Para arzındaki artışın enflasyonu artırması bekleniyor.

Pek çok ekonomi uzmanı, düşen fiyatların halkı harcama, şirketleri de yatırım yapmaktan caydırdığını söylüyor.

Bu durumun da, Japonya'yı düşük ekonomik büyüme ve ekonomik durgunluk döngüsüne hapsettiği belirtiliyor.

Merkez Bankası'nın duyurusundan sonra Japon Yeni ABD Doları karşısında değer kaybederken, Tokyo Borsası'nda yükselişler oldu.

UBS Bankası'nın Japonya'daki kolunda çalışan Hiroşi Maeba "Duyurulan önlemler cesur ve beklenenden daha ileri gidiyor. Piyasalar Japonya Merkez Bankası’nın bu noktada elinden geleni yaptığını gördü ve olumlu tepki verdi" dedi.

'Abenomi'

Geçen yıl iktidara gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Japonya Merkez Bankası'nın ekonomiye yardımcı olmak için daha çok şey yapmasını istiyordu.

Abe'nin, büyük kamu harcamaları ve Merkez Bankası'nın agresif bir menkul değerler satın alma programı yürütmesini öngören ekonomik planına 'Abenomi' ismi takılmıştı.

Abe tarafından Merkez Bankası Başkanlığına aday gösterilen Kuroda'nın da, Merkez Bankası'nın daha önceki tutumundan farklı olan bu görüşleri paylaştığı belirtiliyor.

Ancak bazı gözlemciler, bu yeni stratejinin gelişmiş ülkeler arasındaki en büyük borç stoğuna sahip olan Japonya'nın borçlanma seviyelerini daha da yükseltebil