BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Japonya helikopterle soğutma planından vazgeçti

Fukuşima nükleer santrali üzerindeki radyasyon seviyesiyle ilgili kaygılar, Japon hükümetinin ısınan reaktörü helikopterle su dökerek soğutma planından vazgeçirdi.

Abone ol

Japonya'da yetkililer Cuma günü gerçekleşen deprem ve tsunami'de zarar gören Fukuşima nükleer santralinin fazla ısınan reaktörünü soğutmak için helikopterle su taşıma planından vazgeçtiklerini açıkladı.

Japon basınında çıkan haberlere göre, plandan vazgeçilmesinin nedeni santralin üzerindeki radyasyon seviyesiyle ilgili kaygılar.

Fukuşima santralinin operatörleri yüzeydeki radyasyon seviyesindeki yükselme nedeniyle kurtarma operasyonunda yer alan personeli tahliye etmişti, ancak seviyenin düşmesiyle personel santrale geri döndü.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano da radyasyon seviyesinin düştüğünü söyledi ancak reaktör kazanının zarar görmüş olabileceğini ekledi.

Yukio Edano "Beyaz bulutun buhar tabakası olduğunu, radyasyon seviyesinin de bu yüzden arttığını tahmin ediyoruz" dedi.

Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima santralinde durumu kontrol altına almak için süregiden soğutma çalışmaları dikkatle izleniyor.

Santralde bugün bir ara radyasyon seviyesinin aniden yükselmesi üzerine reaktörleri soğutma çalışmalarına ara verilmişti. Fakat şimdi yeniden başlandığı açıklandı.

Santralin dört numaralı reaktöründe gece çıkan yangın 3 saat sonra söndü. Başka bir reaktörün üzerinde de beyaz bir duman tabakası oluşmuştu.

İmparator kaygılı

Deprem ve tsunami felaketi sonrasında hayatta kalanlar ise kar ve dondurucu soğuklarla karşı karşıya.

Ancak depremden en kötü etkilenen bölgelerde ana yolların büyük ölçüde açıldığı, yardım malzemelerinin depremzedelere ulaşmaya başladığı ve ordunun helikopterle temel ihtiyaç malzemelerini taşıdığı belirtiliyor.

Japonya İmparatoru Akihito da yaptığı açıklamada ülkesinin karşı karşıya olduğu krizden "derin bir kaygı" duyduğunu söyledi.

Akihito, deprem ve tsunamiyle ilgili yaptığı ilk açıklamada, yaşananın daha önce görülmemiş boyutta bir felaket olduğunu ve halkı için dua ettiğini söyledi.

Son rakamlara göre, depremde ölen kişi sayısı 3 bin 500 ancak ülke kıyılarında henüz kimliği belirlenemeyen cesetler var ve bu rakamın artacağı düşünülüyor.

Fransa vatandaşlarını tahliye ediyor

Japonya'daki deprem ve tsunaminin Fukuşima nükleer tesisinde yol açtığı bir dizi patlama ve yangın, afetler zincirine radyasyon bulutunun da eklenip eklenmeyeceği korkusunu beraberinde getirdi.

Fransa hükümeti, radyasyon riskine önlem olarak, Tokyo'daki Fransız vatandaşlarından derhal ülkeyi terketmelerini ya da Japonya'nın güney bölgelerine giderek başkentten uzaklaşmalarını istedi.

Tokyo'daki Fransız elçiliği, hükümetin tavsiye niteliğindeki bu çağrısının Tokyo'da bulunma mecburiyetinde olmayan bütün Fransız vatandaşları için geçerli olduğunu açıkladı.

Fransa, ulusal havayolları Air France'dan tahliye operasyonu için uçak sağlamasını istedi.

Başkent Tokyo ile Fukuşima santrali arasında 250 kilometreyi aşkın bir mesafe var. Başkent, daha güneyde kalıyor.

Tokyo'da radyason seviyesi santraldeki kazadan bu yana sadece hafif bir artış gösterdi. Ancak başkentte bulunan bir BBC muhabiri, Japon başkentinde olası radyasyon tehlikesinin kaygı uyandırdığını bildiriyor.

Borsa toparlanıyor

Öte yandan Japon borsasında Nikkei endeksi iki gündür devam eden ağır kayıpların ardından toparlanmaya başladı.

Tokyo borsası günü yaklaşık yüzde 6'lık bir kazanımla kapattı.

Deprem ve tsunamide şimdiye kadar yaklaşık 3500 kişinin öldüğü açıklandı. Ancak kıyılara çok sayıda cesedin vurması nedeniyle ölü sayısının keskin biçimde artabileceği belirtiliyor.

Depremin merkezinde yer alan kuzeydoğu Japonya'da 16 bin nüfuslu Otsuçi kasabasında yaşayanların yarısına yakının akıbeti halen bilinmiyor.