BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Japonya Gül açtı

Japonya'da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül Japon halkı ile sıcak ilişkiler kurdu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette yapılan görüşmelerin sonuçlarının alınacağına inandığını belirterek, ''Japonya'ya yapılan yatırım, getirisi olan bir yatırımdır'' dedi.

Gül, Japonya'daki temaslarının ikinci ayağı olan önemli sanayi kenti Osaka'da Devlet bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek ile birlikte gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin Anayasa Mahkemesi'ne kararına ilişkin sorularını yanıtlamadı. Gül, son gelişmeler hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmediğini bildirdi.

Sohbet toplantısında, Japonya'daki temasları hakkında bilgi veren Gül, ekonomik, ticari, kültürel ve uluslararası konuları geniş biçimde ele alma imkanı bulduğunu söyledi.

Gül, Japonya'nın önde gelen şirketlerinin üst yöneticileriyle iş forumlarında bir araya geldiğini ve yaptığı özel görüşmelerin çok faydalı olduğunu,sonuçlarının alınacağına inandığını kaydederek, ''Japonya'ya yapılan yatırım, getirisi olan bir yatırımdır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Japon firmaların kriz dönemlerinden dolayı Türkiye'de kötü anıları olduğuna dikkati çekerek, görüşmelerde, ''Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını'' aktardığını belirtti. Gül, yapısal reformlar, ekonomik veriler, Türkiye'nin AB üyelik süreci ve uluslararası sorunlardaki aktif rolünü uzun uzun anlattığını söyledi.



''EN İYİ FABRİKAM TÜRKİYE'DE''

Gül, Toyota Başkanı Fujio Cho'nun, kendisine, ''Dünya'da 52 fabrikam var en güzel, en kaliteli işi Türkiye yapıyor'' dediğini aktardı.

Japon muhataplarının özellikle Orta Doğu'da Türkiye'nin aktif politikasına olağanüstü ilgi gösterdiğini ifade eden Gül, ''Bunlar her ne kadar Türkiye'de önemsenmese de burada büyük ilgi uyandırıyor'' diye konuştu.

Türkiye ile Japonya'nın uluslararası ve bölgesel konulardaki iş birliğini içeren bildiri yayınladığını anımsatan Gül, Japonya'nın, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini destekleyeceğini belirtti.

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı Fransa'daki Anayasa değişikliğinin hatırlatılması üzerine Gül, Türkiye'nin katılım müzakerelerine başlamasının sürecin en önemli noktası olduğunu söyledi.


''MOMENTUM KAYBOLURSA TOPARLANAMIYOR''

Cumhurbaşkanı Gül, ''Müzakereleri başarıyla bitirmiş Türkiye, Avrupa'nın peşinden koşacağı ülke olacak. Bugün referandumu nasıl Anayasaya koyuyorlarsa, o gün de kaldırırlar'' dedi.

Reform sürecinin yavaşladığına ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine Gül, ''AB azminin yoğunlaşması lazım. Momentum kaybolursa tekrar toparlanamıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Devlet Bakanı Tüzmen de Türkiye'nin ihracatta önemli hamleler yaptığını, Japonya'nın Türkiye'nin stratejik konumunun önemini kavradığını söyledi. Japonya ile gerek yatırımların gerek ticaret hacminin artacağına inandığını anlatan Tüzmen, gemi inşasında dünya beşincisi olan Türkiye ile gemi motoru yapımında ilk sırada olan Japonların, bu konuda iş birliği ve entegrasyonlara gidebileceklerini belirtti.

Devlet Bakanı Şimşek ise ekonomik kriz nedeniyle dış yatırımların azalmasına karşı önlem alınıp alınmadığının sorulması üzerine, global ekonominin çok önemli bir noktada olduğunu ve bu nedenle şanssız bir döneme girildiğini söyledi.

Japon muhataplarından da ''kısa dönemli iniş çıkışları dikkate almamalarını, orta ve uzun vadeli bakmalarını istediklerini'' ifade eden Şimşek, ''Türkiye'nin orta ve uzun dönemine ilişkin inanç çok sağlam'' dedi.