Japonya'daki nükleer tesiste depremin tetiklediği kaza ne derecede ciddi? Radyasyon tehlikesi konusunda Japon yetkililerin şeffaf davranmadığından şüphe edenler var.
Abone olİngiltere basınından Guardian gazetesinde yer alan bir habere göre, bazı bağımsız nükleer uzmanları Japon yetkililerin açıklamasına şüpheyle yaklaştıklarını belirtiyorlar.
Greenpeace çevre örgütü tarafından, deprem ve tsunami felaketleri ardından patlama yaşanan nükleer tesisle ilgili rapor hazırlamakla görevlendirilen John Large adlı uzman, radyasyon ölçümlerine ulaşamadıklarını belirtiyor.
Large, "Japon hükümetinin eylemleri, açıklamalarıyla çelişiyor. 180 bin kişiyi tahliye ettiler ama hiç radyasyon yok diyorlar. Radyasyon sızıntısı olabilir. Ama bunu şimdilik bilemiyoruz. Çernobil'de de öyle olmuştu. Önce ilk başta biraz problem var demişlerdi, sonra facianın gerçek boyutları ortaya çıktı" diyor.
Guardian, Wikileaks'in sızdırdığı belgelere dayanarak, Japon hükümetinin geçmişte nükleer kazaları gizlemekle suçlandığını aktarıyor.
İngiltere'den Times gazetesi de, santraldaki patlamaların söylendiğinden daha ciddi olabileceği endişesini manşetine taşıyor. Haberde şöyle deniyor:
"Japon yetkililer, bunun yedi dereceli uluslararası ölçeğe göre dördüncü derecede bir kaza olduğunda ısrar ediyor. Ama Fransa Nükleer Enerji Kurumu Başkanı bu kazanın Çernobil'dekinin bir derece altında olduğunu söylüyor. Çernobil'in derecesi yediydi."
Times, başyazısında ise, risklerine rağmen nükleer enerjinin halen en güvenli enerji kaynaklarından biri olduğunu savunuyor.