BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,34
ALTIN 2.926,01
HABER /  GÜNCEL

Japonya Başbakanı 'istikrarlı hükümet istiyor'

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, senato seçimlerirde sandık çıkış anketlerine göre elde ettiği zaferin ülkedeki siyasi çalkantıyı sona erdirip, istikrarlı bir kabine kurmasına izin vereceğini söyledi.

Abone ol

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, senato seçimlerirde sandık çıkış anketlerine göre elde ettiği zaferin ülkedeki siyasi çalkantıyı sona erdirip, istikrarlı bir kabine kurmasına izin vereceğini söyledi.

Seçim 242 üyeli senatodaki sandalyelerin yarısı için yapıldı.

Sandık çıkış anketleri, Liberal Demokrat Parti ve koalisyon ortağı Yeni Komeito partisinin 121 üyelikten 71'ini alabileceğini gösteriyor.

Bu sonuçla Abe'nin partisi, altı yıl aradan sonra parlamentonun iki kanadında da çoğunluğu elde edecek.

Ülkede sık sık hükümet krizi yaşanması, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun farklı partilerin elinde olmasına bağlanıyordu.

Senato, Temsilciler Meclisi kadar yetkiye sahip olmasa da hükümetin sunduğu yasa tasarılarını engelleyebiliyor.

Ekonomik reformlar

The prime minister said the result was an endorsement of his more conservative economic and political reforms.

Abe, sonuçların ekonomik ve siyasi reformlarına verilen desteği gösterdiğini söyledi.

58 yaşındaki Abe'nin, 20 yıldır durgunluktan çıkamayan ekonomiyi canlandırmak önerdiği reformları yaşama geçirebileceği belirtiliyor.

Abe geçen Aralık'ta iktidara geldikten sonra Japon ekonomisi yüzde 4 oranında büyüdü, borsadaki hisselerin ortamala değeri yüzde 40'tan fazla arttı.

2006-07'de de başbakanlık yapan Abe ekonomik reformlar çerçevesinde kamu harcamalarını artırmış, Merkez Bankası piyasaya bol miktarda para sürmüştü.

BBC Tokyo muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, Abe'nin ekonomide şimdi zorlu yapısal değişikliklere gitmesi gerekeceğini söylüyor.

Muhabirimize göre ticaret duvarlarının indirilmesi, vergilerin artırılması ve ekonominin birçok alanında mevzuatın değiştirilmesi gerekecek.

Abe kamu borçlarını azaltmak için her alış-satış işleminden alınan tüketim vergisini gelecek Nisan'da yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkarmayı planlıyor.

Bu konudaki nihai karar bu yılın sonlarında alınacak.

Milliyetçi politikalar

Buna karşılık büyümeyi hızlandırmak için yüzde 36 olan kurumlar vergisinin düşürülmesi ve şu anda bölgesel tekellerin elinde olan enerji sektörünün diğer şirketlere açılması da planlanıyor.

Abe hükümeti Trans-Pasifik Ortaklık olarak bilinen 11 ülkenin oluşturacağı serbest ticaret bölgesine dahil olmak istiyor.

Şinzo Abe'nin yeni dönemde tekrar milliyetçi politikalara yönelebileceği bunun da Çin ve Güney Kore'yi rahatsız edebileceği belirtiliyor.