BIST 9.916
DOLAR 35,16
EURO 36,58
ALTIN 2.965,41
HABER /  GÜNCEL

Japonya alarm seviyesini yükseltti

Fukuşima Daiiçi nükleer santralindeki risk seviyesi dörtten beşe çıkartıldı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Japonya'nın 'zamana karşı bir yarış verdiğini' söylüyor.

Abone ol

Japonya, nükleer kazaların tehlike potansiyelini ölçen yedi kademeli alarm cetvelinde Fukuşima tesisindeki tehlikenin düzeyini dörtten beşe yükseltti.

1986'da meydana gelen Çernobil nükleer felaketi 7'inci kademedeydi.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, deprem ve tsunamiden hasar gören Fukuşima tesisinde soğutma sistemleri bozulan reaktörlerin radyasyon felaketine yol açmaması için Japonya'nın zamana karşı yarıştığını söyledi.

Bir yandan askeri araçlardan reaktörleri soğutmak için üzerlerine su spreylenirken, santrale elektrik hattı çekmeye çalışan mühendisler reaktörleri soğutan pompaları yeniden devreye sokmayı hedefliyor.

Nükleer yakıt çubuklarının aşırı derecede ısınması, çevreye radyasyon yayması tehlikesini doğuruyor.

250 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'dan çok sayıda itfaiye aracı santrale yönlendirildi.

Santralin reaktörleri üzerinde hala -sebebi konusunda muhtelif görüşlerin öne sürüldüğü- beyaz bir bulut ya da duman tabakası var.

Fukuşima tesisi yöneticileri, santrali betona gömmenin radyasyon felaketini önlemek amacıyla üzerinde düşündükleri seçeneklerden biri olduğunu söylediler.

Bu arada Japonya polisi 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami faciasında ölü sayısısının 6405'e ulaştığını açıkladı. Polise göre kayıp sayısı ise 10 bin 200 kişi.

Ancak Kyodo haber ajansı, bu sayıların polise kayıtlı isimlere göre belirlendiğini, gerçek ölü sayısının ''onbinleri bulabileceğini'' bildirdi.

G7'den yenin yükselişine müdahale

Sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu G7 grubu, facia ardından Japon yeninin ani yükselişini önlemek için harekete geçme kararı aldı.

Aralarında Japonya'nın da bulunduğu G7 ülkelerinin açıklamasında kurlardaki aşırı dalgalanmanın kürese ekonomik istikrara tehdit oluşturduğu belirtildi ve yenin değerinin düşürülmesine yardımcı olunması konusunda uzlaşıldığı vurgulandı.

Açıklamadan sonra yenin değeri düştü, borsada hisselerin değeri arttı.

Depremden sonra yatırımcılar Japonya'nın yeniden inşa maliyetini karşılamak için dışarıdaki paralarını çekeceği beklentisine girince yenin değeri artmıştı.