Kümbetler diyarı olarak da bilinen Bitlis'in Ahlat ilçesindeki, tarihi kümbetlere Japon turistler büyük ilgi gösteriyor.
Abone olVan Gölü'nün kıyısında bulunan Bitlis'in Ahlat ilçesinde tarihi ve doğal güzelliklere her geçen gün ilgi artarken, yabancı turistler ise en çok Ahlat kümbetlerine rağbet gösterdiği belirtiliyor.
Özellikle Japon turistlerin Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve Ahlat kümbetlerine olan yoğun ilgisi ise gözlerden kaçmıyor. Ahlat'a gelen Japon turistler ise ilçenin sembollerinden olan Emir Bayındır Kümbetine olan hayranlıklarını gizleyemiyor. Dünyada iki örnekten biri olan Emir Bayındır Kümbeti, gerek mimari yapısı, gerek sütun farkları ve bezemesi ile diğer Ahlat kümbetlerinden farklı bir sanat eseri sergilemesi ise ilgiyi daha da artırıyor.
AHLAT KÜMBETLERİ
Mimarisi ve taş bezemeleriyle ünlü Ahlat kümbetlerinin şekil olarak Orta Asya Türk Çadırı'nı andırıyor. Ahlat'ta çoğu 13. yüzyıldan kalma 14 kümbetin günümüze kadar geldiği belirtiliyor. Selçuklu mimarisinin en seçkin örnekleri olan ve 'kümbet' adı verilen anıt mezarlar, tarihten günümüze yansıyan görkemli yapılardır. Bunlardan Ulu Kümbet, Hüseyin Timur, Buğatay Aka, Hasan Padişah, Erzan Hatun, Emir Bayındır ve Keşiş kümbetleri önemli eserlerden birkaç tanesidir. Ahlat kümbetleri genel olarak 2 katlı olup alt kat üstü örtülmüş mezar odası, üst kat ise dua ve ibadet odası olarak düzenlenmiştir.