Japonlar o kitaba neden tahammül edemiyor?
Tokyo'daki halk kütüphanelerinde 2014 Ocak ayından günümüze dek Anne Frank'a ilişkin 265 yayın tahrife uğradı.
Abone olJaponya'nın başkenti Tokyo'daki bazı halk kütüphanelerinde Yahudi soykırımının simge isimlerinden Anne Frank'in günlüğü düzenli olarak tahrip ediliyor. Saldırıların sebebinin Japonya'nın sağa kayan politika değişikliği olduğu iddia edildi.
Tokyo'daki 31 belediye kütüphanesinde ocaktan bu yana Anne Frank'ın Günlüğü ile Frank hakkındaki 265 adet kitaba sayfaları yırtılarak zarar verildiği ortaya çıktı. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası ile ittifak kuran Japonya'da holokostu tanımamaya yönelik açıklamaların Anne Frank kitaplarının parçalanmasında rolü olduğu düşünülüyor.
Polis olayla ilgili soruşturma açarken, Japonya, parçalanarak okuma odalarına bırakılan kitaplara yapılan vandalizmi "utanç verici" olarak tanımladı. Soruşturmanın başlatılmasıyla birlikte Anne Frank'la ilgili kitaplar kütüphanelerde koruma altına alındı. Tahribi kimin ya da kimlerin yaptığı henüz belirlenemezken, Yahudi örgütleri durumun araştırılmasını talep ediyor.
Japonya Kütüphaneler Konseyi Başkanı Satomi Murata, “Tam olarak kaç tane kütüphanenin saldırıya uğradığını henüz belirleyemedik. Kesin olarak bildiğimiz beş kütüphane bulunuyor. Bu olayları kimin ve niye yaptığını bilmiyoruz. Her kopyanın 10 ila 20 sayfası yırtılmış halde, kullanılamayacak halde” dedi. Tokyo’daki kütüphane görevlilerinden Toshihiro Obayashi ise, “İçinde Anne Frank adı geçen bütün kitaplarımız tahrif edildi. 13 halk kütüphanesinin 11'inde, toplam 119 kitaba zarar verildi. Böyle bir şey daha önce hiç olmamıştı” yorumunu yaptı. Soykırıma dair 41 kitap da aynı şekilde vandalizme maruz kaldı.
30’un üstünde dile çevrilen ve tüm dünyada 16 milyonu aşkın kopya satan Anne Frank’in Hatıra Defteri, Japonya’da ilk olarak 1952’de basılmıştı.