BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,64
ALTIN 2.958,60
HABER /  GÜNCEL

Japon ekonomisi 'teknik olarak' gerileme yaşıyor

Küresel düzeyde ekonomik yavaşlama ve Çin'deki Japon aleyhtarı protestolar nedeniyle ihracatında gerileme yaşayan, iç tüketimde de fazla bir canlılık sağlayamayan Japon ekonomisi, Temmuz-Eylül döneminde küçülme kaydetti.

Abone ol

Küresel düzeyde ekonomik yavaşlama ve Çin'deki Japon aleyhtarı protestolar nedeniyle ihracatında gerileme yaşayan, iç tüketimde de fazla bir canlılık sağlayamayan Japon ekonomisi, Temmuz-Eylül döneminde küçülme kaydetti.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla oranı bir önceki yıla kıyasla yüzde 3,5 küçüldü. Ekonomideki küçülme bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 oldu.

Ülke ekonomisine ilişkin zayıf veriler, Japon hükümeti üzerinde, büyümeyi sağlayacak canlandırıcı önlemler alması konusundaki baskıları artıracak.

Tokyo'daki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities kuruluşunda görevli üst düzey ekonomi uzmanı Tatsuşi Şikano, "Hem iç, hem dış unsurların yarattığı riskler var. Bu durumda Japonya Merkez Bankası, para politikasını rahatlatmak üzere hazır durumda olacaktır. Bu yılın sona doğru bu yönde adımlar atılması şaşırtıcı olmaz." dedi.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya, hala, geçen yıl büyük tahribat yaratan deprem ve tsunaminin etkilerinden kendisini kurtarmaya çalışıyor.

Ancak ekonomideki iyileşme çabaları, çeşitli unsurlar yüzünden baltalanıyor. Bu nedenlerden biri ABD ve Euro bölgesi gibi temel pazarlarında gözlenen ekonomik yavaşlamanın Japon ihracatını da olumsuz etkilemesi.

Euro bölgesindeki borç krizi ve ABD'deki iyileşmenin zayıflığı, yatırımcıların daha güvenli gördükleri Japon parasına yönelmesine yol açtı. Bu da, yeni, Amerikan doları ve euro karşısında güçlendirdi.

Yen bu yılın Mart'ından beri dolar karşısında yüzde 5, euro karşısındaysa yüzde 8,5 değerlendi. Yenin değerlenmesi Japon ürünlerini Amerikan ve Avrupa pazarlarında çok daha pahalı hale getiriyor, dolayısıyla ihracatçılara darbe vuruyor.

Durumun daha da kötüleşmesine yol açan bir diğer unsur, iç talebi pekiştirme çabalarının bir sonuç vermemesi oldu. Japonya'da iç tüketim Temmuz-Eylül arasında, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 düştü.

Ekonomik gözlemciler, bu etmenler yüzünden, Japon ekonominin şimdiki üç aylık dönemde daha da küçüleceğini ve teknik anlamda gerileme dönemine girmiş sayılacağını belirtiyorlar.