BIST 9.673
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.959,51
HABER /  GÜNCEL

Japon Başbakan neden geldi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Shinzo Abe, Dolmabahçe'deki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan olimpiyat oyunlarının hangi şehirde yapılacağının açıklandığı Arjantin'de Abe'yi açılışa davet etmiş, Abe de orada verdiği sözü tutmak istemiş.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe,  Sinop'taki nükleer enerji santraline ilişkin anlaşmaya varılmasının kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Fukişima'da yaşadığımız büyük kazadan aldığımız dersleri, bütün dünya ile paylaşarak dünyada nükleer enerjinin gelişmesine katkıda bulunmak, ülke olarak sorumluluğumuzdur" dedi.

Japanya ile Türkiye'nin işbirliğini temsil eden Marmaray'ın açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Abe, uluslararası toplumda güçlü bir ülke olan Türkiye'nin büyük bir ekonomik gelişme içerisinde bulunduğunu söyledi.

OLİMPİYAT FİNALİNDE ERDOĞAN BENİ DAVET ETMİŞTİ

Göreve geldiğinden bu yana iki kez ziyaret ettiği ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirten Abe, "Mayıs ayında verdiğim sözü yerine getirdiğim için memnuniyet duyuyorum. Buenos Aires'te 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak üzere Tokyo seçildiğinde, ilk kutlayan Başbakan Erdoğan olmuştu. Bunu unutmuyorum. Sayın Erdoğan'ın dostluğuna karşı ben de dostluk hissediyorum. Ben de kendi sözümü yerine getirmek istedim. Mayısta geldiğimde Sayın Erdoğan beni davet etmişti. Tekrar Türkiye'ye gelerek Marmaray'ın açılışına katıldım ve Başbakan Erdoğan'a yönelik güçlü dostluk ve saygı duygularımın ifadesi olsun istedim" diye konuştu.

Abe, Erdoğan ile Suriye'deki durum, İran'daki nükleer sorunlarla ilgili konuları çeşitli yönleriyle konuştuklarını, bundan sonra da güvenliğin sağlanmasını stratejik anlamda da görüşmeye devam edeceklerini vurguladı.

Çeşitli büyük Japon sektörlerini temsil eden firmaların başkanlarıyla birlikte de toplantı gerçekleştirdiklerini ve kazan-kazan anlayışına yönelik görüşmeler yapıldığını aktaran Abe, "Sinop'taki nükleer enerji santraline ilişkin bir anlaşmaya varmış olmamız bizim için önemli" dedi.

Abe, kültür ve eğitim alanında, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'yle ilgili olarak da Türk tarafında değerlendirme kurulu oluşturulduğunu ve söz konusu çalışmaları Erdoğan'a ilettiklerini dile getirdi.

Gelecek yılın, iki ülke arasındaki ilişkilerin kurulmasının 90. yıl dönümü olacağını hatırlatan Abe, "İki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkiisini devam ettirmek ve derinleştirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Shinzo Abe, nükleer santrale ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Nükleer santralle ilgili anlaşma imzalandı. Türk hükümeti ile Japonya'daki özel firmalar arasında anlaşma sağlanmış oldu. Bunu mutlulukla karşılıyorum. Fukişima'da yaşadığımız büyük kazadan aldığımız dersleri, bütün dünya ile paylaşarak dünyada nükleer enerjinin gelişmesine katkıda bulunmak, ülke olarak sorumluluğumuzdur. Biz, ülke olarak uluslararası kuruluşlarla işbirliği halinde, tüm dünya ile edindiğimiz birikimleri paylaşarak, Türkiye'nin talep ettiği nükleer enerji üretim santralinin kurulmasına yönelik insan kaynakları geliştirilmesine de katkıda bulunmak amacındayız. Bu ortak bildiri de en yüksek güvenliğin sağlandığı bir nükleer enerji santralinin kurulması şeklindedir."

Abe