James Neihouse duyurdu! Türkiye üzerinden geçecek
NASA'da çeşitli çalışmalar yapan ve astronotlara uzay fotoğrafçılığı eğitimi veren Amerikalı görüntü yönetmeni ve uzay fotoğrafçısı James Neihouse, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun 10-13 Kasım tarihlerinde Türkiye üzerinden geçeceğini açıkladı.
Abone olHasan Kalyoncu Üniversitesi'nden (HKÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) çeşitli çalışmalar yapan ve astronotlara uzay fotoğrafçılığı eğitimi sağlayan Neihouse, astronotların dünya yörüngesinde çektikleri görüntülerin yer aldığı "A Beautiful Planet" belgeselinin gösterimine katıldı.
Gösterimin ardından belgeselin yapım aşaması ile kullanılan görüntüler hakkında bilgi veren Neihouse, Uluslararası Uzay İstasyonuna ilk kameranın 1984 yılında getirildiğini belirterek, yer çekimsiz ortamda çekim yapmanın zorluğuna işaret etti.
Türkiye üzerinden geçecek: "Daha önce bir istasyonun uçtuğuna şahit olmadıysanız bu hafta böyle bir şansınız olacak" diyen Neihouse, "10-13 Kasım tarihlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Türkiye üzerinden geçecek." dedi.
Neihouse, ISS’nin kuzeybatı yönünden güneybatı yönüne doğru hareket edeceğini ve ufuk çizgisinin net olduğu yerlerden görülebileceğini ifade ederek, akıllı telefonlarda bulunan ‘’GoISSWatch ISS Tracking’’ uygulamasıyla istasyonun takip edilebileceğini belirtti.
Neihouse, söyleşinin ardından, HKÜ İletişim Fakültesi öğrencileriyle atölye çalışması yaparak temel fotoğrafçılığı anlattı. Etkinlik sonunda, HKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Edibe Sözen, James Neihouse’a plaket takdim etti.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bugüne kadar neler keşfedildi, neler için çalışma yapılıyor: İnsan bedeninin uzay koşullarına dayanıklılığını arttırmak için tıbbi teknikler geliştirildi. Hala Mars yolculuklarında kullanılabilecek takviyeler için çalışmalar devam ediyor. Dünya şartlarında üretilemeyen bazı özel ilaçların testleri yapılıyor. Mikro-yerçekimi ortamında suyun ve diğer kimyasal maddelerin hallerine ilişkin bilinmeyenler öğrenildi.
Proteinlerin kristalleştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor.
Kalıcı çözüm sağlanabilir: Bu sayede pek çok hastalığın kalıcı olarak çözülmesi sağlanabilir. Nötron yıldızları, atmosfer engelinden bağımsız olarak gözlemleniyorlar. Yeryüzündeki yıkıcı doğal afetlerin özel gözlem araştırmaları yürütülüyor. Kasırgalar oluşum aşamasındayken keşfediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu, 2024 yılına dek görev yapacak. O tarihe kadar, muhtemelen bazı görevlerin uzatıldığını göreceğiz. Yerini alacak diğer istasyonlar ise şimdiden merak uyandırıyor.
Yerberi mesafesi 396, yeröte mesafesi 402 kilometre olan istasyonun uzunluğu 109 metre, genişliği ise 72.8 metreye ulaştı. Toplam ağırlığı 420 tonun üzerinde. Saniye’de 7.7 metre hızla hareket ediyor. İlk parçası fırlatıldığı günden bu yana Dünya’nın çevresinde tam 114 bin tur attı. Bu sayı günlük olarak 15.5 tur yapıyor. Yani orada günde 15 kez güneş doğup batıyor.