BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,06
ALTIN 2.833,57
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'in trafik lambaları değişiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente akıllı trafik lambaları kurmaya devam ediyor.

Abone ol

Bugüne kadar, İzmir’in önemli cadde, bulvar ve kavşaklarına yaklaşık 6 bin adet LED’li sistem sinyal verici yerleştiren Büyükşehir Belediyesi Trafik ve Denetim Şube Müdürlüğü, 2 bin adet LED’li sinyal vericiyi daha trafik ağına ekleyecek.

Kentteki yol ve kaldırım düzenlemelerinde trafik güvenliğini ön planda tutan çalışmalar gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, muhtemel kaza risklerini en aza indirmek için sinyalizasyon sistemini de yeniliyor. Halen trafik sinyalizasyon sistemi olarak kullanılan halojen ampullü sinyal vericilere oranla daha az enerji harcayan ve çok daha uzun ömürlü olan LED’li sinyal vericiler, aynı zamanda yayalar ve sürücüler açısından da daha güvenli yolculuk sağlıyor. Halojenli sistemde, sinyal verici camları renkli olduğu için güneş yansıması gibi sebeplerden dolayı yanmayan ampulün yanıyor gibi görünmesi, trafik kazalarına yol açabiliyor. Yeni sistemde ise sinyal verici camları tamamen renksiz olduğundan ışık yansımasından oluşabilecek muhtemel kaza riskleri en aza indirilmiş olacak. 2011 yılında LED’li sistem sinyal vericilerin, kentin tamamını kaplaması hedefleniyor.

LED’Lİ SİNYAL VERİCİLERİN AVANTAJLARI NELER?

İzmir trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak LED’li vericilerin birçok avantajı var. Yeni sistemle, ampul değişimi için yapılan masrafların yanı sıra zaman kaybı da ortadan kalkacak ve trafik güvenliği en yüksek seviyede sağlanacak. LED’li sistemde yaklaşık 10 yıl boyunca lamba değişimi gerekmiyor. Bu sebeple bakım ve işletme maliyetleri yüzde 90 azalacak.

Halojen ampüllü sinyal vericilere göre 5 ile 8 kat daha az güç harcayan LED’li sistem ile enerjiden tasarruf sağlanmış oluyor. Ayrıca, LED`li sinyal vericinin sızdırmazlık özelliği sayesinde tozlanma ve kirlenme olmadığı için ışık seviyesinde azalma meydana gelmiyor ve temizlik yapılmasına gerek kalmıyor. LED’li sinyal vericilerin, yansıyan güneş ışığını kesme özelliği sayesinde sürücüler, her şartta vericide hangi rengin yandığını görebiliyor. Böylece, özellikle kavşaklarda trafik kazaları en aza indirilecek.