BIST 10.031
DOLAR 35,43
EURO 36,53
ALTIN 3.054,40
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'e kadın dostu kent ödülü

Kadınlara yönelik örnek çabalarıyla Türkiye’ye önder olan İzmir, BM tarafından da “Kadın Dostu Kent” unvanını aldı.

Abone ol

Kadınlara yönelik örnek çabalarıyla Türkiye’ye önder olan İzmir, BM tarafından da “Kadın Dostu Kent” unvanını aldı. İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenledikleri ortak basın toplantısıyla "Kadın Dostu Kent Sertifikası” almanın mutluluğunu İzmirli kadınlarla paylaştı.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik örnek çabalarla Türkiye’ye önder olan İzmir, 2006 - 2009 yılları arasında süren “Birleşmiş Milletler Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı” çerçevesinde “Kadın Dostu Kent” seçildi. İzmir, Birleşmiş Milletler, İçişleri Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van olmak üzere 6 kentte sürdürülen projede yer alan tek Büyükşehir olarak bu unvanı aldı. İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Valilik’te düzenledikleri ortak basın toplantısı ile bu gururu İzmirliler ile paylaştı.

“365 gün kadın hakları”

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kadın kuruluşları ile birlikte yürütülen bu projede “Kadın Dostu Kent Sertifikası” almanın bir başarı olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür etti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün sadece gösterişte ve sadece 8 Martlarda değil, 365 gün zorda kalan insanların yanında yer alma, onları anımsama, eğitilmesini sağlama olarak değerlendirdiklerini belirten Başkan Kocaoğlu, “365 gün çalışıp üretmezsek, sadece 8 Martlarda konuşursak, bu sorunu çözemeyiz. 365 gün kadın hakları diyorum. Emekçi kadınların önünde saygıyla eğiliyorum.”

İzmir Valisi Cahit Kıraç da konuşmasında, “Kadın Dostu Kent” unvanının, 3 yılı aşkın süredir tüm kurum ve kuruluşlarla bir bütün olarak elde edildiğini söyledi. Bu unvanın kendilerine büyük sorumluluk da verdiğini dile kaydeden Kıraç, “İzmir’in bu bir yaşam süreci olduğu için ve en büyük sermayesi yetişmiş insan olduğu için, bu unvanı rahatlıkla koruyacağımızı düşünüyorum. İzmir her konuda fikir üretebilen, her konuda bizlere eleştirel gözle bakarak sorunları çözmemize yardımcı olan insanların yaşadığı bir şehir” diye konuştu. Ülkenin gelişmesi ve kalkınması için nüfusun yarısını oluşturan kadınların ekonomik sürece katılımının önemine değinen Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği olarak ekonomik ve sosyal yaşamda kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik uygulamalara büyük önem verdiklerini dile getirdi. Kıraç, Ocak ayında Ankara’da düzenlenen törenle aldıkları Kadın Dostu Kent Sertifikası’nın bir sonuç değil bu yöndeki faaliyetlerinin bir başlangıcı olacağını söyleyerek konuşmasını tamamladı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi Engin Demir ise yaptığı konuşmada, İzmir’in Kadın Dostu Kent seçilme sürecinde kadın dernekleri olarak Yerel Eşitlik Eylem Planı çerçevesinde yürüttükleri çalışmaları aktardı.

İzmir, nasıl “kadın dostu” kent oldu?

2006 yılından bu yana süren “Birleşmiş Milletler Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı”yla, günlük yaşamda kadınların aktif bir biçimde rol aldığı “kadın dostu kentler” yaratılması hedeflendi. 2008 yılının Nisan ayında Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla kadına yönelik çalışmalar yapmak için kurulan ‘Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu’, İzmir Valiliği ve sivil toplum örgütleri Birleşmiş Milletler “Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı” çerçevesinde geliştirilen “Kadın Dostu Kentler” projesini başarıyla sürdürdü. Tüm vatandaşların, kentte sunulan ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan eşit yararlanmasını amaçlayan program kapsamında hayata geçirilen projelerle İzmir, “Kadın Dostu Kent” unvanını kazandı. Uluslararası bu projede seçilen diğer kentlerle ortak çalışmaların yürütülmesi hedefleniyor.