BIST 10.487
DOLAR 32,85
EURO 35,12
ALTIN 2.427,90
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'de tarih gün ışığına çıkıyor

Türkiye'nin üstü kadar altı da zengin. İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptığı kazılarda antik İzmir'in kuruluş aşamasındaki surlar ortaya çıktı.

Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kapsamında yapılan kazılarda, 30 metrelik sur duvarları ortaya çıkarıldı.

Kale içi ve dışında 5'er metrelik alanlarda kazı ortaya çıkarılan surların, Kadifekale ile Kemeraltı arasında uzanan yeni Smyrna'nın ilk kuruluş aşamasında yapılmış olduğu belirlendi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, "Hem Helenistik hem de Roma dönemine ait sur parçasını ele geçirmiş olduk. Orrtaya çıkardıklarımızın nasıl değerlendirilebileceğini düşüneceğiz." dedi.

AGORA KENT MECLİSİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora ve çevresini "Arkeoloji ve Tarih Parkı" olarak düzenlemeye hazırlanırken bölgede DEÜ Arkeoloji Bölümü tarafından yapılan çalışmalardan elde edilen arkeolojik bulgular da giderek daha büyük önem taşımaya başladı. Kamulaştırılarak yıkımları devam eden alanda, son olarak Roma dönemine ait kent meclisi ortaya çıkarılıyor. Yrd. Doç. Dr. Ersoy, son yıkımlarla birlikte Agora'nın üç katı büyüklüğünde bir alana kavuştuklarını söyledi. Roma dönemine ait önemli buluntular elde ettiklerini belirten Ersoy, "Son kazılarla birlikte kent meclisine ilişkin bir model yapma olanağımız oluştu. Yerinde korunmuş olan bir basamak ortaya çıkardık. Bu basamak, podyum üzerinde olduğu için kent meclisinin orkestrasının 'opus sectile (büyük parçalı yer döşemesi tekniği)' şeklinde mermer döşeme yapıldığını tespit ettik. Bunlar bizim için büyük şans oldu, çünkü yerinde korunmuş olarak bu eserleri bulmak, İzmir arkeolojisi ve tarihi açısından çok önemliydi." şeklinde konuştu.

Kazı Başkanı Akın Ersoy, geçen yıl günyüzüne çıkarılan mozaik yer döşemeleriyle grafitilerin de konservasyon çalışmalarının devam ettirildiği bilgisini verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin son yaptığı yıkımlarla şehir merkezindeki en büyük tarihi agora olarak adlandırılan bölgeden kaldırılan bina sayısı 105'e yükselmişti.