BIST 9.427
DOLAR 33,99
EURO 37,48
ALTIN 2.743,96
HABER /  GÜNCEL

İzmir'de orman yangını: 87 ev ve 44 iş yeri boşaltıldı

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisinde dün akşam saatlerinde çıkan yangını söndürme çalışmaları sürerken, 16 ev yangında hasar gördü, 87 ev ve 45 iş yeri de tedbir amaçlı boşaltıldı. Yerleşim yerlerini etkileyen yangın nedeniyle 900 kişi tahliye edildi.

Abone ol

 İzmir'in Yamanlar Karatepe mevkiindeki ormanlık alanda dün akşam başlayan ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale edilen yangın, kuvvetli rüzgarın etkisiyle büyüdü. Türkiye, özellikle Marmara ve Ege bölgesinde artan orman yangınlarıyla kıyasıya bir mücadele veriyor. İzmir'de birkaç bölgede çıkan yangınlara müdahale edilirken, bazı mahalle ve köylerdeki evler ve iş yerleri önlem amaçlı tahliye edildi.

BAKAN YUMAKLI YANGININ ÇIKIŞ NEDENİNİ AÇIKLADI

 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın felaketinin yaşandığı İzmir'den son gelişmeleri aktardı

Bakan Yumaklı'nın açıklamaları şu şekilde:

"Bugün itibariyle şu ana kadar ülkemizde 72 yangın çıktı. Bunların 45'i kontrol altında, 27'sine müdahale sürüyor. İzmir'de Karşıya ve Yamanlar'daki bilgiler vereceğim. Sabah vaktinde Bolu ve Manisa'da yoğun bir şiddetli rüzgarın olması buraları tekrardan alevlendirdi. Bolu yangını 12.41'de anızdan kaynaklı bir yangın çıktı. Bu yangını başlatanlar gözaltına alındı.

'İZMİR YANGININ ÇIKIŞ SEBEBİ PİKNİK ATEŞİ'

İzmir Yamanlar'da dün itibariyle 22.10'da yangın çıktı. Bugün saat 10.14'te söndürülen yangına yakın bir yerde yeni bir yangın çıktı. Her iki yangında orman alanında başladı. Çıkış sebebi 3 kişinin piknik amaçlı yakmış olduğu bir ateş maalesef. Bu yangınlara 5 uçak, 11 helikopter, 540 kara aracı ve personellerimizi sevk ettik. Yamanlar mevkii konut alanına yakın olması sebebiyle 17 ev yandı.

'ÖDEMİŞ'TEKİ YANGINI İKİ ÇOCUĞUN SİGARA İÇERKEN ÇIKARDIĞI TESPİT EDİLDİ'

İzmir Ödemiş'te iki çocuğun sigara içerken çıkardığı bir yangın. Onlarda gözaltına alındı. İnanılmaz bir rüzgar var. Tek tarafa doğru da esmiyor. Bizi en çok uğraştıran şey bu. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir can kaybı yok. Ekosistemdeki canlıları bahsetmiyorum. Onlar için gerçekten üzgünüm.

900 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; Karşıya'da 800, Bayındır'da 100 olmak üzere toplam 900 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı. 

78 KİŞİ YANGINLARDAN ETKİLENDİ

 Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İzmir'de meydana gelen orman yangınlarından 78 kişi etkilendi. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Bölgede 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirildi" denildi.

BAKAN YUMAKLI İZMİR'E DOĞRU YOLA ÇIKTI

 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'deki yangın bölgesine gitmek üzere Ankara'dan yola çıktı. Bakan Yumaklı, afet bölgesindeki gelişmeleri yerinden takip edecek.

Yumaklı'nın yangının son durumu hakkında açıklama yapması bekleniyor. 

HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE SÜRÜYOR

AFAD'dan alınan bilgiye göre, Karşıyaka ile Bayraklı bölgesinde devam eden yangına yönelik havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor.

87 EV VE 45 İŞ YERİ BOŞALTILDI

Yamanlar mevkisinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

Yangının enerjisinin azaldığı ancak rüzgarın etkisiyle devam ettiği bildirildi.

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Fedakâr orman kahramanlarımızın gün boyu süren cansiparane mücadelesi hava gücümüzle destekleniyor.

Tüm imkanlarımızla yangını kontrol altına almak için gayret ediyoruz.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, sosyal paylaşım sitesi X hesabından yapılan paylaşımda, yangına dair şu ifadeler kullanıldı:

"İzmir’deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediliyor. Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye, belediyeler aracılığıyla çalışmalar aralıksız sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı”

YANGIN BİR APARTMANIN ÇATISINA SIÇRADI

Zübeyde Hanım mahallesinde de bir sitede bulunan 10 katlı apartmanın çatısına kıvılcımlar sıçradı.

Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Ekiplerin hızlı bir şekilde müdahale etmesiyle birlikte yangın kısa sürede söndürüldü.

APARTMAN SAKİNLERİ TAHLİYE EDİLDİ

Öte yandan apartman sakinlerinin ise tedbir amacıyla tahliye edildiği öğrenildi. Tahliye edilen vatandaşlar da bölgede bekleyişlerini sürdürüyor.

Bölgedeki yangına ekiplerin müdahalesi devam ediyor.