İzmirlilerin korkulu rüyası haline gelen seri cinayet ve bombalı terör olayları, bir defa daha gözleri güvenlik kameralarına çevirdi.
Abone olYapımı yılan hikayesine dönen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE), 2005 yılından bu yana bir türlü tamamlanamadı. Şehrin muhtelif kavşaklarına yerleştirilecek kameralar, "Fazl 1"
ve "Fazl 2" olmak üzere iki komuta merkezinden kontrol edilecek.
Birincisi muhtemelen Basmane'deki eski Tekel binası, ikinci merkez ise Bornova Doğanlar'daki Sivil Savunma Arama Kurtarma Müdürlüğü bünyesine kurulan 2 bin metrekarelik tesis olacak. Her iki merkeze bağlı asayişe yönelik 100, trafik ve plaka okuma için 50 noktada yaklaşık 800 kamera, 24 saat 360 derece görecek şekilde kayıt yapacak.
Bu kameraların en büyük özelliği, çözünürlüklerinin megapiksel seviyesinde olması. Böylece görüntülerin kat kat büyütülmesi halinde bile iyi sonuç alınabilecek. Kamerelar, tamamen otomasyon sistemiyle yönetilecek.
Bu özellik sayesinde, diğer illerdeki kamera düzeneklerinin aksine kayıt altında bile karenin en uç köşesine kadar büyütme yapılabilecek. Görüntü bir noktada odaklanırken karenin diğer tarafları da görülebilecek. Fazl 1 sekiz ay sonra, yani 1 Mart 2011 tarihinde devreye girecek. İçinde 4 adet izleme ve 4 adet destek tarama noktası bulunacak. Fazl 2 ise 1 Eylül
2011'de faaliyete geçecek. Her ikisi de bittiğinde İzmir'de adeta habersiz kuş bile uçamayacak. Bunların kontrollerinde ise yaklaşık 100 kişilik polis ekibi görevlendirilecek.
Geçen yıl 22 milyon 218 bin 234 liraya ihale edilen MOBESE, yaklaşık bir yıl gecikmeye rağmen süratle ilerliyor. Gecikmenin sebebi Fazl 1'in Yenişehir, Fazl 2'nin ise Narlıdere Emniyet binalarında planlandıktan sonra ikisinin de alt yapısının uygun olmaması ve 155 Polis İmdat'ın halihazırda bina içinde bulunmasının, komuta merkezlerinin farklı mekanlarda olma zorunluluğu getirmesi.
Bu yüzden İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, yeni bir merkez oluşturulmasını istedi. Bunun için de yer arayışına gidildi. 250 metrekarelik Yenişehir binası yerine, Doğanlar'da 2 bin metrekarelik bir yer oluşturuldu.
Bir yıllık gecikme ve yeni binanın tefrişatı, ihale bedeline
yüzde 10 fark eklenmesine sebep oldu. Bedel, şu anki duruma göre 24 milyon 440 bin 57 liraya yükseldi. Bu da 2 milyon 221 bin 823 liralık fark oluşturdu. Projenin birinci aşamasının ödeneği için İl Özel İdaresi ve Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla 8 milyon 800 bin lira sağlanırken ikinci aşama için gerekli 17 milyon lira için arayışlara girildi. Bu kapsamda destek istenen sivil toplum kuruluşlarından henüz bir cevap gelmedi.
Buna rağmen Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanlarından Burhan
Özfatura döneminde e-belediyecilik kapsamında yapılan, fiberoptik kabloların geçtiği yer altı hatlarından oluşan "İzmirnet" projesi, bu projede şehre yaklaşık 12 milyon lira kazandırdı. O dönemde döşenen 80 kilometrelik alt yapı, diğer belediye başkanlarının da katkısıyla 160 kilometreye çıkarıldı.
Normal şartlarda metresi 75 liradan kazılan çukur, 160 kilometre olması halinde ise 12 milyon liraya mal olacaktı. Belediyeyle yapılan anlaşma kapsamında bu alt yapının kullanılmasıyla şehrin güvenlik problemi
çözüldüğü gibi sokakların da yeniden delik deşik olması önlendi.
Konu hakkında gazetemize bilgi veren savunma ve güvenlik sektöründen sorumlu Siemens Elektronik A.Ş. Satış Yönetici Nuri Yıldırım, kontrol merkezinin yerinin değişmesinden dolayı gecikme olduğunu, buna rağmen taahhütlerini öne çekmek için çaba sarfettiklerini söyledi.
MOBESE kamera sistemini son derece önemsediklerini ve İzmir'de kurulacak sistemin Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığını anlatan Yıldırım, çok iyi bir alt yapı ağı bulunduğunu, buna kendilerinin kurduğu elektronik sistemin de eklenmesiyle mükemmel bir güvenlik ağı oluşturduklarını söyledi.
Güvenlik kameraların montaj kısmında kendi elektrik direklerini dikeceklerini, bunların güç kablolarını da en yakın karakollardan çekeceklerini aktaran Yıldırım, bu sayede elektrik kesintilerinin sisteme zarar vermeyeceğini ifade etti.