BIST 9.109
DOLAR 34,25
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  SPOR

İzmirde kupa tangosu

Nefesler tutuldu, heyecen arttı. Fortis Türkiye Kupası bu akşam sahibini buluyor! İşte son gelişmeler

Abone ol

Servet kadrodan çıkarıldı! 

Bu kaşam Beşiktaş’la karşılaşacak olan Fenerbahçe’de Servet kadrodan çıkarıldı.

Fortis Türkiye Kupası finalinde bu akşam Beşiktaş ile karşılaşacak olan Fenerbahçe'de Servet Çetin kadrodan çıkarıldı. Sarı lacivertli savunma oyuncusunun bademciklerindeki iltihap nedeniyle Beşiktaş karşısında forma giyemeyceği bildirildi.

Fenerbahçe’de Alex şoku yaşanıyor !

Fenerbahçe'de bugünkü Beşiktaş kupa finali öncesinde Alex şoku yaşanıyor.
Kasığındaki ağrılar yüzünden son iki idmana çıkamayan Brezilyalı yıldızın oynamama ihtimali üzerine Semih-Anelka ikilisi gündemde

Sarı-lacivertli ekipte Brezilyalı oyuncunun kasığındaki ağrılar nedeniyle son iki antrenmana çıkmaması sorun oldu. Dün dinlendirilen Alex'in durumu bugünkü maç öncesinde kesinlik kazanacak. Daum, yıldız futbolcuyu finalden önce deneyip son durumuna bakacak ve kararını verecek. Alman teknik adam Alex oynamazsa forvette Semih-Anelka ikilisine görev verecek. 23 yıl aradan sonra Türkiye Kupası'nı almak isteyen F.Bahçe'de Alex sıkıntısı yaşanırken Daum'un bunun dışında kadroda 3 değişikliğe daha gitmesi bekleniyor. Rüştü'nün yerine kupa kalecisi Volkan'a görev verecek olan Daum, defans dörtlüsünde ise Trabzon'da oynayan Önder'i kesip Luciano'ya görev verecek.

Orta sahada Selçuk'u 11'de düşünmeyen Daum, sağ çizgide M.Yozgatlı'ya görev verecek. Daum, orta sahada Aurelio-Appiah ikilisi ile Beşiktaş'ı durdurmanın planlarını yapıyor.

Dev derbi öncesi kadrolar, istatistikler !

Nefesler tutuldu herkes bu maça kilitlendi. Saat 20:00’den itibaren gözler İzmir’de olacak.

Beşiktaş ile Fenerbahçe’yi karşı karşıya getirecek mücadele, saat 20.00’de başlayacak ve Show TV ile Lig TV’den naklen yayınlanacak. Hakem Bülent Demirlek’in yöneteceği maç öncesi taraftarlara ve futbolculara 70 bin çiçek dağıtılacak.

Hakem: Bülent Demirlek, STAT:Atatürk, SAAT:20.00, TV:Show-Lig


Muhtemel kadrolar:
Beşiktaş

Cordoba Koray İ.Toraman G.Zan İ.Üzülmez A.Hassan Okan Kleberson M.Sedef Bobo G.Güleç

F.Bahçe

Volkan Deniz Servet Luciano Ümit Appiah Aurelio Selçuk Tuncay Alex Anelka

Fener’de iki eksik

Futbolda bu sezon Fortis’in sponsorluğunda düzenlenen 44. Türkiye Kupası, Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında bugün oynanacak final maçıyla sahibini bulacak. İzmir Atatürk Stadı’nda saat 20.00’de başlayacak karşılaşmayı, hakem Bülent Demirlek yönetecek. Show TV ve Lig TV’den naklen yayınlanacak maç öncesi Beşiktaş’ta eksik yok. Buna karşın Fenerbahçe’de, sakatlıkları bulunan Nobre ve Kemal, bugünkü karşılaşmada forma giyemeyecek.

Koltuk atma, çiçek at

İzmir Ticaret Odası’nın öncülüğünü yaptığı Çiçek Tanıtım Grubu, özellikle iki kulübün yöneticilerinin verdiği demeçler nedeniyle gerilen ortamı yumuşatmak amacıyla "Sahaya koltuk atma, çiçek at" sloganlı bir kampanya düzenledi. Bu kampanya çerçevesinde maç öncesi iki takımın futbolcularına ve taraftarlarına toplam 70 bin adet çiçek dağıtılacak. İzmir Emniyet Müdürlüğü de maçta herhangi bir olay çıkmaması için özel tedbirler aldı.

2 bin 500 polis

Karşılaşma sırasında, 1500’ü stat içinde olmak üzere toplam 2 bin 500 polis görev yapacak. Ayrıca, büyük çaplı olay çıkma olasılığı göz önüne alınarak, jandarma birlikleri de toplanma yerlerinde hazır bekleyecek. Fenerbahçe taraftarları, Atatürk Stadı’nın sanayi tarafında yer alan kapılardan stada alınacak ve bu taraftaki kale arkası tribünü, açık ile kapalı tribünün yarısında kendilerine ayrılan bölümde maçı izleyecekler.

16.00’da açılacak

Beşiktaşlı taraftarlar ise Mersinli tarafından stada girecekler. Siyah beyazlılar, Mersinli tarafındaki kale arkasıyla aynı tarafta yer alan kapalı ve açık tribünün yarısında takımlarını destekleyecekler. Saat 20.00’de başlayacak maç için kapıların saat 16.00’da açılacağı belirtildi. Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında ligde oynanan maçların ilkini sarı lacivertliler 2-1 kazanırken, ikincisi 2-2 berabere sonuçlandı.

Rekorlar G.Saray’da

Türkiye Kupası tarihinde rekorlar, bu sezon çeyrek finalde ezeli rakibi Fenerbahçe’ye elenen Galatasaray’ın elinde bulunuyor. Sarı kırmızılı ekip, şimdiye dek bu kupada 19 kez final oynarken, 14 kez kupayı müzesine götürmeyi başardı.

İkisi de kupaya hasret

Kupayı son kez 1982-83 sezonunda kazanan Fenerbahçe, 23 yıldır taraftarlarına kupa hasreti çektiriyor. Beşiktaş ise kupayı en son 1997-98 sezonunda Galatasaray’ı penaltı atışları sonucu yenerek kazandı ve 8 yıldır bu başarısına ulaşamadı.

Galatasaray hükmen kazandı

Geride kalan 43 yılda Türkiye Kupası 1’er kez hükmen galibiyet ve kura sonucu sahiplerini buldu. 1963-64 sezonunda Galatasaray, 1-0’ın rövanşında rakibi Altay’ın sahaya çıkmaması üzerine 3-0 hükmen galip gelip kupayı kazandı. 1966-67 sezonunda da Altay ile Göztepe arasındaki final maçı 2-2 sonuçlandı. Kupayı, kura atışı sonucu Altay müzesine götürdü.

Trabzon mucizesi

Türkiye Kupası tarihindeki en ilginç finallerin başında, 1991-92 sezonunda yapılan Trabzonspor-Bursaspor finali geliyor. Bursa’daki ilk maçı 3-0 kaybeden bordo mavili takım, Hüseyin Avni Aker Stadı’ndaki rövanşı 5-1 kazanarak, adeta bir futbol mucizesini gerçekleştirdi ve kupayı müzesine götürdü.

Penaltılarla kazananlar

1975-76 sezonunda Galatasaray, Trabzonspor’u 5-4, 1997-98 sezonunda Beşiktaş, Galatasaray’ı 5-3, 2000-2001 sezonunda da Gençlerbirliği, seri penaltı atışlarında Fenerbahçe’yi 6-3 yenerek, Türkiye Kupası Şampiyonu oldu.

Beşiktaş 116-114 önde

Fenerbahçe ile Beşiktaş, bugün yapacakları Fortis Türkiye Kupası final maçıyla birlikte 313. kez karşı karşıya gelecek. İki ekip arasında 28 Kasım 1924’te başlayan ezeli rekabette geride kalan 312 maçta siyah beyazlılar 116, sarı lacivertliler 114 galibiyet alırken, 82 karşılaşma berabere sonuçlandı. Fenerbahçe’nin toplam 422 golüne, Beşiktaş 395 golle karşılık verdi.

İkisi de 7’şer gol attı

İki takım da geçmişlerinde birbirleriyle oynadıkları maçlarda en farklı skorlu galibiyetlerini 7’şer golle aldı. Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958’de oynanan özel maçta 7-0’lık skorla elde ederken, siyah beyazlılar da 23 Mart 1941’deki özel karşılaşmada ezeli rakiplerini 7-1 yenmeyi başardı.

Kartal 5-4 kazanmıştı

11 Ağustos 1974 tarihinde İnönü Stadı’nda yapılan TSYD Kupası maçında Beşiktaş, Fenerbahçe’yi 5-4 yenerken, bu karşılaşma 82 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti. Ayrıca, 19 Mayıs 1955’te yapılan Atatürk Kupası maçı da 4-4 berabere sonuçlanırken, 1 Temmuz 1960’deki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise Fenerbahçe 6-2 kazanmıştı.

Baba Hakkı zirvede

Ezeli rekabette en fazla golü Beşiktaş’ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı. Fenerbahçe’ye karşı 58 kez siyah beyazlı formayı giyen "Baba" lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez ezeli rakiplerinin filelerini havalandırdı. Fenerbahçe adına Beşiktaş’a en fazla golü ise 18 golle Cemil Turan kaydetti.

İki takımda da oynayanlar

Hem Fenerbahçe’nin hem Beşiktaş’ın formasını giyen pek çok futbolcu bulunuyor. Bunlar arasında son 20 yılda iki takımda da oynayanlar şöyle: Adem İbrahimoğlu, Ali Kemal Denizci, Engin İpekoğlu, Tayfur Havutçu, Feyyaz Uçar, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık, Ali Güneş, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Mustafa Doğan.

Rakamlara göre F.Bahçe favori

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanacak Fortis Türkiye Kupası finali öncesi iki takımın istatistiklerine baktığımızda, sarı lacivertli takımın hemen her alanda rakibine fark attığı ortaya çıkıyor. Süper Lig’in en golcü takımı olan sarı lacivertliler bu zamana kadar 85 kez rakip ağları sarsarken, siyah beyazlı takım sadece 49 gol atabildi. Girilen gol pizosyonlarında da Fenerbahçe’nin 215’e 156’lık bir üstünlüğü bulunuyor. Beşiktaş, rakibine oranla daha hırçın bir takım. Fenerbahçe ligde 1 kırmızı, 51 sarı kart görürken, Beşiktaş 4 kırmızı, 67 sarı kart cezası aldı. Yaptığı faullerde de siyah beyazlıların 460’a 421’lik üstünlüğü var. 


DERBİYE DOĞRU...

İzmir Atatürk Stadı'nda bu akşam Fenerbahçe-Beşiktaş arasında oynanacak olan Fortis Türkiye Kupası final maçı için İzmir'e gelen her iki takım taraftarları, kente adeta şölen havası yaşatıyor. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, kupa finali için geldiği İzmir'de Alsancak Semti'ndeki Fenerium Mağazası'nın açılışına katıldı.

İzmir'in değişik semtlerinde Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları, gönüllerince eğlenerek maç saatini bekliyor. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Alsancak Semti'ndeki Fenerium Mağazası'nın açılışına katıldı. Sarı-lacivertli taraftarların büyük ilgisiyle karşılaşan Yıldırım, burada 100. yıl pastasını kesti. Mağaza önünde toplanan taraftarlar, Azi Yıldırım'a yoğun ilgi gösterdi. Taraftarlar, Yıldırım'dan bol bol imza aldı. Başkan Yıldırım, burada cebinden ödediği para ile satın aldığı formayı genç bir taraftara hediye etti.

KORDON'DA ŞÖLEN
Öte yandan İzmir'in gözde eğlence merkezlerinin bulunduğu Kordon'daki cafe ve barlarda oturan Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları, yaptıkları tezahüratlarla renkli görüntüler oluşturdu. Yaşanan şölen havası, Kordon'da trafiğin sıkışmasına neden oldu. Her iki takım taraftarlarının zaman zaman kol kola dolaşarak Fair-play örneği sergilemesi ilgiyle izlendi.
Maç saatini bekleyen taraftarlar, ayrıca İzmir'in baharı yansıtan havasında doyasıya eğleniyor. Kordon'daki sahil şeridinde çimlerin üzerine yatarak güneşlenen taraftarlar, şu ana kadar bir taşkınlığa sebep olmadı. Bu arada Galatasaray Store önünde polis tarafından muhtemel olaya karşı önlem alındı ancak herhangi bir olay yaşanmadı.

Bu arada, Beşiktaşlı taraftarların bir barın önüne kuklaya "Aziz" yazan 10 numaralı formayı giydirmeleri dikkat çekti.


FİNAL MAÇINA DOĞRU

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İzmirliler ve İzmirli spor severlerin Türkiye Kupası final maçını hak ettiklerini belirterek, ''İnanıyorum ki, İzmir Atatürk Stadı tribünleri ve sahada en güzel centilmenlik örneği yaşayacağız, yaşamak istiyoruz'' dedi.

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ve İzmir Büyükşehir Belediye
Başkanı Aziz Kocaoğlu, Beşiktaş ve Fenerbahçeli yöneticilere öğlen
yemeği verdi. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde verilen yemeğe, İzmir milletvekilleri, rektörler, belediye başkanları, kulüp yöneticileri, EBSO ve İZTO temsilcileri de katıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yemekte
yaptığı konuşmada, Futbol Federasyonu'nun final maçını İzmir'de oynatmakla çok doğru bir karar verdiğini söyledi. İzmirliler ve İzmirli spor severlerin böyle final maçını hak ettiklerini belirten Şahin, geçen yıl yapılan Dünya Üniversitelerarası Yaz Spor Oyunları (UNIVERSIADE) için çok sık İzmir'e geldiğini ve İzmirlilerin her türlü spora ne kadar sıcak baktıklarına şahit olduğunu söyledi.

Final maçının İzmir'de oynanmasının İzmir'e yakıştığını ve her iki kulübe başarılar dilediğini belirten Mehmet Ali Şahin, şöyle dedi: ''İnanıyorum ki, İzmir Atatürk Stadı tribünleri ve sahada en güzel centilmenlik örneği yaşayacağız, yaşamak istiyoruz. İki kulübümüzün yöneticileri burada, aynı sofrayı paylaşıyoruz. Türk futboluna ve Türk sporuna 100 yılı aşkın süredir hizmet eden Fenerbahçe ve Beşiktaş finale kalarak başarı gösterdiler. Bu akşam güzel bir maç izlemek istiyoruz. Gerek İzmirli spor severler, gerek televizyon başında maçı izleyenler sonuçtan ziyade, örnek müsabakayı izlemek istiyorlar. Her iki takımın buna özen göstereceğine inanıyorum.''

Bakan Şahin, biletlerin tükenmiş olduğunu öğrendiğini belirterek, ''Atatürk Stadı, Türkiye'nin en fazla seyirci kapasiteli statlarından biri. Dışarıda kalanlar için multivizyon koysaydık, kalanlar izliyor olsaydı. Bundan sonra etkinlikler için bu yöntem düşünülebilir'' dedi. Bakan Şahin, bir gazetecinin, hangi takımın kupayı alacağını sorması üzerine ''galip gelen takım alır'' cevabını verdi. Bir başka gazetecinin, kulüp başkanlarının açıklamalarının ortamı
gerdiğini ve bu konu hakkındaki görüşlerini sorması üzerine Bakan Şahin, şöyle dedi:

''Hep aynı şeyleri tekrardan yoruldum. Kullandığım cümlelerin arasında bu sorunun değerlendirmesi vardı. Centilmenlik derken karşılıklı saygı, sevgi ve kulüpler arasında esasen var olan dostluk derken bunu kast etmiştim. Sportif tansiyonu germenin kimseye faydası yok, üstelik zararı var. Kulüplere zararı var. Başkan ve yöneticilerin bu anlayışta olduğunu biliyorum. Bu hususta daha çok özen gösterirsek Türk sporuna, futboluna ve bu akşamki maça destek veririz.''

Bakan Şahin, bir başka soru üzerine bu akşam kupayı kendisinin vereceğini söyledi. Futbol Federasyonu Başkanı'nın babasının yoğun bakımda olduğunu ve bu nedenle İzmir'e gelemediğini belirten Şahin, Haluk Ulusoy'a geçmiş olsun dileklerini sunduğunu sözlerine ekledi. Yemekte Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Mahmut Uslu ve Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Murat Aksu, Bakan Şahin, Vali Köksal, Başkan Kocaoğlu ile Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan'a plaket ve hediyeler verdiler. 

KAHVECİLERİN DİGİTURK İSYANI... 
İzmir Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı, Digiturk'ün Türkiye Kupası maçları için bütün kahvecilerden 600 YTL ek ücret aldığını ancak kupa finali olan Fenerbahçe-Beşiktaş maçını açık kanaldan yayınlayarak kahvecileri büyük zarara uğrattığını iddia etti.

İzmir Kahveciler Odası'nda konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İzmir Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı, Digiturk'ün kupa maçlarını şifreli yayın ile vereceklerini söyleyerek Türkiye genelindeki kahvehane işletmecilerinden para topladığını anlattı. Ancak kupa finalinin Show TV tarafından naklen yayınlanması ile tüm esnafın ödediği paranın boşa gittiğini ve esnafın tam anlamıyla kandırıldığını kaydetti. Toplanan paraların geri iade edilmesini istediklerini ifade eden Kırdı, "Digiturk, esnaftan büyük miktarda para toplayarak yayın sattı. Bir yıl için 3 bin 900 YTL para ödedik ve ayrıca kupa maçları için de ayrıca 600 YTL ödedik. Madem açık kanaldan yayınlayacaktınız neden esnaftan 600 YTL para topladınız? Bize gerekçe olarak Türkiye Futbol Federasyonu'nun yürürlükte olan yönetmeliklerine göre milli maçlar ve kupa final maçlarının şifreli kanaldan yayınlanamadığını ilettiler. Eğer öyleyse sadece Show Tv değil diğer kanallar da bu maçı naklen yayınlasın. Sadece İzmir'de Digiturk abonesi olan 2 bin esnaf var, bütün Türkiye genelini düşündüğünüzde topladıkları para çok fazla ediyor. Bizden boşu boşuna bu paraları topladılar, esnafın para kazanmak için böyle maçlara ihtiyacı var. Ya verdiğimiz paraları geri ödesinler ya da yasal yollara başvuracağız" şeklinde konuştu.

İZMİR'DE KUPA FİNALİ COŞKUSU... 
Fortis Türkiye Kupası'nda İzmir Atatürk Stadı'nda oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe maçı öncesi stat çevresinde hareketli saatler yaşanmaya başladı.
Erken saatlerde stada gelen polis, geniş güvenlik önlemleri alırken, stat çevresinde adete kuş uçurtulmuyor. Saat 16.00'da açılacak kapıların ardından stada gelen taraftarlar, üç aşamada aranarak giriş yapacak. Maç öncesi son çalışmalar görevliler tarafından tamamlandı. Türkiye'nin dört bir yerinden gelen taraftarlar, stada giriş yapmaya başlarken, İzmir Atatürk Stadı'na gelen Siyah-beyazlı taraftarlar Fenerbahçe aleyhine tezahüratlarda bulundu. Diğer yandan stat çevresinde seyyar satıcılar ve takımların formalarını satanlar, çeşitli tezahüratlarla stat çevresini şenlik alanına çevirdi.


Hürriyet-Vatan-AA-İHA