BIST 8.864
DOLAR 34,32
EURO 37,36
ALTIN 3.030,66
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmirde koyun keçi panayırı yapılacak

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, koyun ve keçiden elde edilen ürünlere dikkat çekmek için Koyun Keçi Panayırı düzenleyecek.

Abone ol

İzmir'de faaliyet gösteren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, koyun ve keçiden elde edilen ürünlere dikkat çekmek için Koyun Keçi Panayırı düzenleyecek.

Canlı hayvan sergisi ile süt ve süt teknolojileri sergisinin yapılacağı panayır bu anlamda Türkiye'de bir ilk olacak. Haziran ayının 5'i ile 6'sı arasında yapılacak panayırın basın toplantısına katılan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, gelecek ay gerçekleştirilecek panayıra ev sahipliği yapmaktan dolayı onur duyduklarını söyledi.

Seferihisar'ın elde ettiği CittaSlow yani sakin şehir unvanını alabilmesi için 70'e yakın maddeye uyulması gerektiğini ifade eden Soyer, bu maddelerden birisinin de sağlıklı tarım ve hayvancılığa destek vermek olduğunu belirterek bu panayıra hazır olduklarını söyledi. Bu projenin köylü için iade-i itibar projesi olduğunu belirten Tunç Soyer, şunları söyledi: "Köylü milletin efendisidir söylemiyle başlayan bir süreç var. Fakat gelişen teknolojiyle köylü gerilerde kalmaya başladı. Biz
projenin yerel yönetimler tarafından desteklenmesini düşünüyoruz. Türkiye'de yeniden canlılık yaratacağına inanıyoruz. Başlangıç tabii ki sancılı olacak fakat zahmet çekmeden başarıya ulaşılamaz."
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer, Türkiye'de hayvancılıkta doğru çalışmalar yapılması halinde işsizlik yarasına merhem olunabileceğini söyledi.

Köylünün geleneksel üretim metotları dışında dünya standartlarına çekilmesi gerektiğini belirten Türer, eğer doğru üretim yapılamazsa elde edilecek ürünün seviyesinin çok düşük olacağını ve köylünün zarar etmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Keçi ve koyun sütü üretiminde en büyük sorunun soğuk zincir oluşturulmaması olduğunu savunan Türer, şöyle konuştu: "Keçi ve koyun sütündeki soğuk zincir sorunu sadece Türkiye'nin değil Balkan ülkelerinin de sorunu. Bu sorunu çözmezsek kendi geleneklerimizde yer alan koyun ve keçi üreticiliği ivme kazanamayacak. Çünkü büyük markalar hiçbir zaman 10 kilo süt almak için uğraşmaz. Soğuk zincir yatırımı çok önemli. Ayrıca, devlet desteği de koyun ve keçi üretimi için çok önemli. Üreticilerimizin devletten destek alması için hayvanlarını mutlaka kayıt altına almalı."

Halkın büyük çoğunluğunun koyun ve keçi sütünü değil inek sütünü tercih ettiğini belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı da, aslında bunun nedeninin dünyadaki tek tip insan yaratma projesi olduğunu savundu. Kaymakçı, yaptığı açıklamada, "Çünkü yabancı ülkelerin elinde çok büyük miktarda büyükbaş hayvan stoku bulunuyor. Büyük pazar yaratma çabası var. Tamamen ticari bir anlayıştan dolayı halkımız inek sütüne alıştırıldı."