BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,68
ALTIN 2.956,08
HABER /  DÜNYA

İzmir’de Gezi Davası

İzmir’deki Gezi Parkı eylemlerinin ardından gözaltına alınan 14’ü tutuklu 15 sanığın yargılandığı duruşma sona erdi. <br/>İzmir Bayraklı Adl...

Abone ol

İzmir’deki Gezi Parkı eylemlerinin ardından gözaltına alınan 14’ü tutuklu 15 sanığın yargılandığı duruşma sona erdi.
İzmir Bayraklı Adliyesi 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Gezi Parkı olayları birinci dalga operasyonu kapsamında gözaltına alınan 14’ü tutuklu 15 sanığın yargılandığı üç davanın mahkeme heyeti duruşmayı erteledi. İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş’ın da müdafi olarak katıldığı duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Erdal Aksünger, Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, CHP İl Başkanı Ali Engin, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve sanık yakınları izledi. Duruşma sırasında adliye içerisinde ve dışarısında zaman zaman yaşanan gerginliklere karşın Mahkeme Başkanı İsmail Şahin, duruşma salonunun kapısının kilitlenmesini istedi. Duruşmaya, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahla katılarak ihtara rağmen dağılmama", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek" iddialarıyla 17’şer yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu sanık Akgün I. ve Deniz D. ile avukatları katıldı.

SANIKLAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Tutuklu sanık Akgün I., Gezi Parkı eylemlerine kendi özgür iradesi ile katıldığını belirterek eylem sırasında hiçbir şekilde şiddet içerikli davranışta bulunmadığını ve bu yöndeki iddiaları kabul etmediğini, sol görüşlü yayınları takip ettiğini, Kaldıraç adlı derginin yasal bir dergi olduğunu, ancak derginin yasal olmayan herhangi bir örgütle irtibatı olup olmadığı konusunda bilgisi olmadığını dile getirdi. Akgün I., hiç bir örgüte üye olmadığını belirterek şunları söyledi: "Gezi eylemlerine katıldım. Ancak, bilgisayardan hiçbir şekilde yazışma yapmadım. Daha önce de Nevruz eylemlerine katıldım. Demokratik tepkimi göstermek için düzenlenen bu tür eylemlere katılırım. Polise hiçbir şekilde taş atmadım. Dosyada bulunan resimler bana ait değildir" Tutuksuz sanık Deniz D. de İzmir’deki Gezi Parkı eylemlerine kendi isteği ile katıldığını suç teşkil edecek herhangi bir davranışı olmadığını dile getirerek, polisin ‘dağılın’ yönünde bir uyarısının bulunmadığını belirtti. Sanık Deniz D., polise karşı durmadığını, fotoğraflarda gösterilen kişinin kendisi olmadığını ifade ederek suçlamaları kabul etmedi.
İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş ise duruşmada demokrat ülkelerde insanların demokratik tepkisini gösterebileceğini, İzmir Barosu ve sivil toplum kuruluşları olarak bu tepkiyi gösterdiklerini, ancak polisin insanları gaza boğduğunu, palalı ve eli sopalı kişilerin insanları kovaladığını, savunmasız insanların bu saldıranlar karşısında eline şişe almasının yadırganmaması gerektiğini savundu. Baro Başkanı Pekdaş; “Bu olayın sorumlusu halkın demokratik tepkisini acımasızca bastıran polis şiddetidir” dedi.
Cumhuriyet Savcısı Erhan Ünlü, sanıkların fotoğraflardaki şahısların kendileri olmadıklarını ifade etmesi nedeniyle bu hususun incelenmesini, tutuklu sanığın suçun niteliği ve mevcut delil durumu nazara alınarak tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde mütalaa verdi.

MAHKEME HEYETİNİN KARARINA KARŞI ’YUH’ ÇEKTİLER
Sanık avukatları ve iddia makamının görüşünü belirtmesinden sonra duruşmaya yarım saat ara veren mahkeme heyeti, dosyada bulunan ve tutuklu sanığa ait olduğu resimlerin incelenmesi için bilirkişi tayin edilmesine karar verdikten sonra Akgül I.’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme heyetinin bu kararından sonra salonda bulunan yaklaşık 60 kişi, bir anda ayağa kalkarak kararını yuhladı. Daha sonra, "Her yer Taksim, her yer direniş", "Direne direne kazanacağız" sloganları atan kalabalık gurup karşısında mahkeme heyeti kürsüyü terk etmedi. Baro Başkanı Sema Pekdaş ile milletvekilleri ortamı yatıştırmak istedi. Yaklaşık 15 dakika duruşma salonunda slogan atan gurup, daha sonra adliye dışında bekleyen gurupla birleşti. CHP’li vekillerin de katıldığı basın açıklamasından sonra gurup olaysız dağıldı. Duruşma salonunda ve adliye dışında slogan atan kalabalık guruba polis müdahale etmedi. Tutuklu 13 sanığın duruşması öğleden sonra yapıldı.

CHPLİ VEKİLLERDEN TEPKİ
3 Aralık 2013 tarihine ertelenen duruşma sonrasında sanık yakınları mahkeme salonunda çeşitli sloganlar atarak ayrıldı. Adliye çıkışında bekleyen bir grup da sanık yakınlarını attıkları sloganlarla karşıladı.
Duruşmanın ardından adliye önünde aralarında CHP İzmir ve Manisa milletvekillerinin de bulunduğu ilçe belediye başkanları, çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ‘Gezi Tutsaklarına Özgürlük İzmir Dayanışması’ yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı.

40 SAYFALIK İDDİANAMEDE NELER YER ALIYOR
Olayı soruşturan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç, 40 sayfadan oluşan iddianamesinde, sanıkların örgüt adına eylemlerde neler yaptıklarını anlattı. Savcı Kılınç, iddianamede şu görüşlere yer verdi: "İlimizdeki Taksim Gezi Parkı protesto eylemleri, marjinal sol grupların öncülüğünde 31.05.2013 tarihinde Gündoğdu Meydanında başlamıştır. Olayların başlangıcında ve gelişiminde marjinal sol grupların öncülük yaptığı, marjinal sol gruplarca sürdürülen protesto eylemlerine polis ile çatışma ortamının oluşması üzerine, eylem yapmak için fırsat kollayan terör örgütlerinin de katıldıkları ve grupları yönlendirmeye çalıştıkları gözlenmiştir. Gerçekleştirilen eylem ve saldırılar neticesinde halk üzerinde korku, panik ve endişe oluşmuştur. Sosyal medyada olaylarla ilgili yalan bilgi verilmesi ve olayların abartılarak sunulması suretiyle halkın tahrik edilmesi, eylem yapmaya müzahir grupları yoğun şekilde ajite edilmiştir. Söz konusu eylemlerde başta TKP/ML-Konferans, MKP ve DSİH terör örgütleri olmak üzere birçok terör örgütünün açık alan yapılanmalarında faaliyet gösteren şahısların ön saflarda yer alarak şiddeti körükledikleri belirlenmiştir. Şehirlerimizde protestocuların güvenlik güçlerine karşı cebir ve şiddet kullanmak suretiyle direndikleri, molotof kokteyli, taş, sopa, demir bilye kullanarak yaralanmalarına sebep olmuşlardır. Biri ağır olmak üzere 64 polis yaralanmıştır."
Bugüne kadar yapılan operasyonlarda 49 kişi tutuklandı, 13 kişi geçen gün yapılan tutukluluk incelemesi sonucu tahliye edilirken, olaylarda tutuklu sayısı 36’ya indi.
(İHA)