BIST 10.682
DOLAR 32,55
EURO 35,11
ALTIN 2.468,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'de EXPO 2020'ye adaylık sinyali

2015 EXPO fuarını Milano'ya kaptıran İzmir bu ididasından vazgeçmiyor. Yeni hedefi Belediye Başkanı Kocaoğlu açıkladı.

Abone ol

Büyük EXPO 2015 fuarına ev sahipliği için aday olan ancak yarışı kaybeden İzmir iddiasından vazgeçmiyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu birkaç projenin gerçekleştirilmesi halinde EXPO 2020'ye İzmir'in aday olabileceğini söyledi.

EXPO 2010 Şangay'da sergilenecek İzmir standıyla ilgili İZFAŞ'ta basın toplantısı düzenleyen Kocaoğlu, Şangay EXPO'sunda kentlerin yaşanılabilir hale gelmesi için yerel yönetimlerin yaptığı projelerle ilgili yarışma açıldığını ve İzmir'in Büyük Kanal Projesi ile bu yarışmayı kazanarak EXPO'da yer alacağını anlattı.

6 ay sürecek ve 80-100 milyon insanın gelmesinin öngörüldüğü Şangay'da İzmir'i ve Büyük Kanal Projesi'ni 200 metrekarelik bir stantta tanıtacaklarını kaydeden Kocaoğlu, standın 1 Mayısta açılacağını, büyükşehir belediyesi ekibi olarak 19-20-21 Haziranda Şangay'a giderek, hem Türk Günü'ne katılacaklarını, hem de İzmir etkinliği yapacaklarını dile getirdi.

EXPO 2020'YE ADAYLIK SİNYALİ

Kocaoğlu, 2020 EXPO'sunun daha müracaatlarının açılmadığını belirterek, ''2020 EXPO'su için zaman geçmiş değil'' dedi.

Bu EXPO'ya müracaat edilebileceğini, bunun merkezi hükümetin, yerel idarenin ve kentin bütün dinamiklerinin istemesiyle olabileceğini anlatan Kocaoğlu, şöyle konuştu:

''Yerel yönetimin tek başına EXPO gibi organizasyonun altından kalkması, onun gereklerini gerçekleştirmesi mümkün değil. Merkezi hükümetin garantörlüğü ve taahhüdü mutlaka gerekiyor. Kendimizi hazır hissettiğimizde bunun için de daha önce belirttiğim gibi birkaç noktanın aydınlığa kavuşması birkaç projenin gerçekleşmesi gerekiyor. Onu gerçekleştirdiğimizde EXPO'ya İzmir'in adaylığı konusunda bir girişimde bulunabileceğim konusunda kafam net. Onun için çalışıyoruz. Onları gerçekleştirirsek sanıyorum EXPO'ya da müracaat ederiz. Biz her ne kadar yarışta 2. olduysak da çok ciddi bir oy aldık ve çok ciddi performans gösterdik. EXPO bize, İzmir'e, Türkiye'ye uzak değil. Her zaman ipi göğüsleyebiliriz. Çok büyük de deneyim kazandık. Ama belli koşulların da oluşması gerekmektedir. O koşullar oluştuğu an, göğsümüzü gere gere varız diyebiliriz. Tabi merkezi hükümetimiz de destek verirse.

İnciraltı önemli bir konu. Bence bu konuda müracaatın kırılma noktası, İnciraltı'nın planlanmasıdır. Çünkü bu projeyle yola çıktık. Biz '2015 yılında İnciraltı'nı böyle böyle böyle yapacağız' dedik. İnciraltı'nı EXPO taahhütnamesinde projelendirilmesinde stratejik planında verdiğimiz şekilde gerçekleştirmede büyük adımı atarsak elimiz çok daha güçlü, taahhüdünü yerine getirmiş bir kent olarak sahneye çıkmamız yarışmaya çıkmamızda büyük fayda var diye düşünüyorum.''