Dünyada eşi benzeri yok. İzmir Alaçatı'da Pazaryeri Camii'ne gidenler şaşkına dönmekten kendilerini alamıyor.
Abone olPazaryeri Camii restore edilirken duvarlarda ikonalar bulundu. Belediye bunun üzerine caminin içine kilise yapma kararı aldı. Caminin içine kurulan otomatik perde sisitemi ile cami ikiye bölündü. Cami şimdi Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından ortak kullanıyor.
NAMAZ VAKİTLERİ OTOMATİK PERDEYLE KAPATILIYOR
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç |
Alaçatı'da, 1874'te kilise Cumhuriyet dönemiyle birlikte cami olan ibadethane, Alaçatı Belediyesi tarafından restore edildi. Kilise dönemine ait resim ve ikonalar özel bakıma alındı. Camiyi ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlere açık olan bölüm, namaz vakitleri otomatik perdeyle kapatılıyor. Cami içerisinde bulunan otomatik perde sayesinde hem Müslüman hem de Hıristiyanlar ibadet edebiliyor.
1874'TE KİLİSE OLARAK AÇILMIŞ
Restorasyon çalışmaları için yoğun bir çaba ve emek harcayan Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, yapımına 1830’lu yıllarda başlanan ve 1874’te kilise olarak açılan ibadethanenin, cumhuriyetin ilanının ardından camiye dönüştürüldüğünü belirtti.
"HOŞGÖRÜ KÜLTÜRÜ"
Dalgıç, camide restorasyon çalışmaları esnasında ilginç bulgulara rastladıklarını belirterek "Çeşitli resimler, insan figürleri ve yazı bulduk. Hepsini ortaya çıkarmaya çalıştık. Tabi vatandaşlarımız destek verdi. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisi oldu. Kültürel olarak önemli bir zenginlik var ortada. Namaz vakitlerinde otomatik olarak kapanan bir perde yaptırdık. Biz dahil olmadan önce halkımız araya bir perde çekerek ibadetlerine devam etmiş. Şimdi de hem yerli hem yabancı turistler gelerek ibadet ediyor" dedi.
Alaçatı'da ikamet eden vatandaşlardan destek gördüklerini belirten Dalgıç, "bunun bir hoşgörü kültürü" olduğunu söyledi.
Kilise dönemine ait ikonalar yeniden restore edildi