İzmir'de yüzlerce yönetici adayı eğitimci, boş olan lise müdürlüklerinin kadrolarının ilan edilmesini beklerken, bir kez daha hayal kırıklığına uğradı.
Abone olİzmir'de yüzlerce yönetici adayı eğitimci, boş olan lise müdürlüklerinin kadrolarının ilan edilmesini beklerken, bir kez daha hayal kırıklığına uğradı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yetkisini kullanıp 1'i ilköğretim okulu, 16 liseye daha liyakat aramadan atama yaptı. İlde bakan atamalı okul sayısı 22'ye yükselirken, Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Sami Özdemir, “Yönetmeliğe rağmen yapılan bu atamalar hak gaspıdır. Sayın Çelik Bakan mı padişah mı? Çünkü ferman yayınlayan padişah gibi. Bu kadrolaşma operasyonu” dedi.
Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği'nin sendikaların açtığı davalar sonucunda iptal edilmesiyle son birkaç yıldır okul müdürlüklerine atama yapılamıyordu. Yönetmeliğin iptali, buna göre yapılan atamaların da iptaline yol açarken, Türkiye genelinde binlerce, İzmir'de de ilk ve ortaöğretimde toplam 420 okulun müdürlüğü ‘vekaleten’ yürütülüyordu. Yönetici atamalarına mülakat yerine puan esası getirilirken, geçen Ekim'de Bakan Çelik, genelge yayınlayıp bu çalışmaların startını verdi. Sınav kazanan, çok çalışıp takdirname alan, yüksek lisans yapıp meslektaşlarının bir adım önüne geçen yönetici adayı eğitimciler, boş okul müdürlüklerinin ilan edilmesini beklerken, bugüne kadar tek bir açık kadro ilan edilmedi.
Müdür adayları ilk şoku birkaç ay önce İzmir'in en gözde liselerinden 5'ine Bakan Çelik'in kendisine yönetmeliğin şart koştuğu koşulları taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın istediği eğitimciyi istediği okula müdür atama yetkisi veren 76'ncı maddeye göre atama yapmasıyla yaşadı. Vekil oldukları okulların müdürlüklerine asil olarak atanmalarının mümkün olmadığı öne sürülen Pervin Töre (Fen Teknolojisi) İzmir Kız (Anadolu) Lisesi'ne, Hasan Basri Karaoğlu (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) Atatürk (Anadolu) Lisesi'ne, Arif Ayyıldız (İlahiyat- meslek dersleri) İzmir İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatip Anadolu Lisesi'ne, Fehmi Yılmaz (Felsefe) Fatma Saygın Anadolu Lisesi'ne, Ekrem Aras (Fen teknolojisi) İzmir Ticaret Meslek Lisesi ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'ne müdür olarak atanırken, tepki gören bu uygulamayı DHA kamuoyuna duyurdu.
5 liseye ataması yapılan müdürler eğitim camiasının gündemine oturup, ‘Bakan'ın prensleri’ denilerek eleştiri konusu yapılırken, Çelik'in İzmir'de 17 okul müdürlüğüne daha ‘76'ncı madde’den atama yaptığı ortaya çıktı. Bu uygulamalara en büyük tepkiyi gösterenlerden biri Türk Eğitim Sen 1 nolu Şube Başkanı Sami Özdemir oldu. Özdemir, liyakat aranmadan tepeden inme Bakan onaylı atamaların hak gaspı olduğunu, kadrolaşma adına yapılan uygulamanın hukuka, adalete uymadığını savundu.
Öte yandan ilk kez bir ilköğretim okulu müdürlüğüne bakan onaylı atama yapıldığı bildirildi. Bakan atamasıyla koltuğundan olan şansız yönetici Salih İşgören İlköğretim Okulu Müdür Vekili İsmail Dönertaş oldu. Vekil olmasına karşın okulda ciddi değişimler yapan Dönertaş'ın yerine Ülkü İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Erdal Bayhan atandı. Bakan onayıyla atanan diğer lise müdürleri ve atandıkları liseler şöyle:
Aydın Usman (85. Yıl Anadolu Lisesi), Şerafettin Bayram (Buca EML), Enver Türkoğlu (Çınarlı EML), Erdal Topuz (Şirinyer Lisesi), Selime Özkan (Salih işgören Eğitim Kampusü Kız Meslek lisesi), Selamettin Demirhan (İzmir Anadolu Lisesi), Tarık Kuzu (Çiğli Sasalı Anadolu Öğretmen Lisesi), Mehmet Değirmenci (Balçova Anadolu Lisesi), Kemal Özkan (Çimantaş Anadolu Lisesi), Hacı Murat Özkılınç (Salih İşgören Eğitim Kampusü EML), Oktay Üşünmez (İzmir Ticaret Lisesi), Abdullah Reha Karasu (Namık Kemal Lisesi), Beşir Sönmezoğlu (Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi), Serkan Ceyhan (Menemen Anadolu Meslek Lisesi), Ramazan Acar (Buca Fen Lisesi), Halit Aslan (Bornova Gülsefa Kapancıoğlu Lisesi)
Öte yandan İl milli Eğitim Müdürü M. Rağip Üye, atamaları Bakanlığın takdiri olduğunu belirtip yorum yapmadı.
‘PADİŞAH FERMANI GİBİ’
Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Sami Özdemir atamaları değerlendirdi, şu iddialarda bulundu:
“Yönetmelik değiştikten sonra boş müdürlük kadrolarını ilan etmeyen illerden biri de İzmir. Sadece Bakan onaylı atamalar yapıldı. Sayın Çelik, 1'i ilköğretim okulu, 21'i lise, bir halk eğitim merkezi bir de öğretmenevi olmak üzere 24 eğitim kurumuna yetkisini kullanıp müdür atadı. Bu yetkiyle yapılan atamalarda rekor İzmir'de. Bir ilköğretim okuluna 76'ncı maddeden müdür atanması ise Türkiye'de bir ilk. Bakan onaylı bu atamaların yüzde 80'i yönetmeliğe aykırı, kriterlere uymuyorlar. Bu atamalar eğitim camiasında ciddi şekilde huzursuzluk yaratıyor.
Sayın Çelik bir Bakan olarak eğitimde kalitenin yükseltilmesi için hukuka, yönetmeliğe uygun atama yapılmasını sağlaması gerekirken, bu yapılan atamalar hukuk ihlali, hak gaspıdır. Padişah fermanı gibi bu atamaları gönderiyor, sonra da haktan, hukuktan, adaletten söz ediyor. Bir insanın cebindeki parayı almak hırsızlıktır. Bir başkasının hakkını gaspetmek de bundan farksızdır. Milli eğitimde skandal atamalara devam ediliyor, adeta padişah fermanları yayınlanıyor. Haktan yanalarsa açık okul müdürlükleri ilan edilsin, adaylar başvursun, puanlarına göre hak eden atansın. Bu atananların tamamına yakını AKP'ye yakın Eğitim Bir Sen üyesi.
Sayın Bakan, Danıştay'a inat böyle bir uygulama yapıyorsa yanlış, çünkü Türkiye'de inatlaşmayla hiçbir sorun çözülmez. Bizim kişilerle işimiz yok, isimler önemli değil, ama atama şeklen, usulen yanlış. Bu atamaların tümü kadrolaşma operasyonudur. Madem yönetlelik uygulanmayacaktı, neden çıkarıldı? Ama Sayın Bakan bunlarla eğitimde kalitenin yükseleceğini sanıyorsa yanılıyor, aksine eğitim, öğrenciler zarar görüyor. Yönetici adayı eğitimciler bu duruma maalesef isyan ediyor, ama hak aramaya cesaret edemiyorlar. Çünkü sindirilmiş durumdalar. Sendika olarak bu eğitimcilere hukuki destek vereceğiz.”