BIST 10.001
DOLAR 35,43
EURO 36,47
ALTIN 3.046,77
HABER /  GÜNCEL

İzmir-Manisa'yı 15 dakikaya indiren tünel

İzmir ile Manisa arasındaki yolculuğu 15 dakikaya indirecek Sabuncubeli Tüneli'nde kazı işleminin yüzde 63'ü tamamlandı

Abone ol

İzmir ile Manisa arasındaki yolculuğu 15 dakikaya indirecek Sabuncubeli Tüneli'nde kazı işleminin yüzde 63'ü tamamlandı.

AA muhabirinin Karayolları Genel Müdürlüğü'nden edindiği bilgiye göre, Sabuncubeli Geçidi'nde yürütülen "Sabuncubeli Tüneli ve Bağlantı Yolları Projesi"nde önemli mesafe katedildi.

İzmir-Manisa yolunun 580 rakımından geçen ve yüzde 9 eğimli, 14 virajlı Sabuncubeli bölümünde yürütülen projede çalışmalar 24 saat esasıyla devam ediyor.

Çift tüp tüneli 4 bin 70 metre, bağlantı yolları 2 bin 530 metre olan, toplam uzunluğu 6 bin 600 metreyi bulan projeyle yolun eğimi de düşürülecek.

Projenin tamamlanması ile tünel içinde yüzde 1,5 yol eğimi olacak ve bu kesimde yüksek 9'luk yüksek eğim ve 14 viraj ortadan kaldırılacak. Bu sayede yol, güvenli ve konforlu seyahat sağlanacak.

GÜVENLİ VE KONFORLU SEYAHAT

Günde 30 binden fazla araç geçen İzmir-Manisa karayolundaki rampaların kaldırılarak yol uzunluğunun kısaltılması, yolun standardının yükseltilerek kullanıcılarına güvenli ve konforlu seyahat imkanı sağlanması, oluşabilecek trafik kazalarının en aza indirilmesini amaçlayan projede, tüneldeki kazı yüzde 63 tamamlandı. Tünelde toplam 564 bin metreküp kazı yapılacak, 30 bin kamyon hafriyat taşınacak.

Tünelle kış aylarında yaşanan ulaşım sorunlarının ortadan kalkması, yüksek maliyetli bakım ve işletme giderleri ile zamandan tasarruf sağlanması öngörülüyor.

Sabuncubeli Tünelinin 2017 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

SABUNCUBELİ GEÇİDİ

Manisa ve İzmir'i Spil Dağı ve Yamanlar Dağı arasından birbirine bağlayan Sabuncubeli'nin en yüksek noktası 685 metre rakıma sahip.

EVLİYA ÇELEBİ'NİN SEYAHATNAMESİ'NDE GEÇİYORDU

Ünlü Türk gezgin Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinin 9. cildinde "korkunç" olarak bahsedilen Sabuncubeli Geçidi, İzmir'in kuzeydoğu yönünde şehirsel gelişiminin doğal uç sınırını oluşturuyor.