BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,30
ALTIN 3.068,88
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir, Avrupa'da markalaşıyor

Konak Belediyesi ve AB Türkiye Delegasyonu, İzmir'de ortaklaşa olarak bir çalıştay düzenledi.

Abone ol

Konak Belediyesi ve AB Türkiye Delegasyonu'nun ortaklaşa desteklediği çalıştayda, içinde Türkiye'nin de bulunduğu Güney Avrupa Ülkeleri'nin temsilcileri İzmir'de buluştu.

'Ekonomik Politikalarının Avrupalılaşması' üzerine yurt dışında yayınlanacak olan önemli bir kitabın ön çalışmasının temelinin atıldığı toplantı, Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Dokümantasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. Türkiye adına ev sahipliğini Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Canan Balkır, Bilkent Üniversitesi'nden Dr. H. Tolga Bölükbaşı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Dr. Ebru Ertugal yaptığı çalıştay sonunda yazılacak olan kitabın editörlüğünü bu üçlü üstlenecek. Balkır, Bölükbaşı ve Ertugal, aynı zamanda, "Avrupalılaşmanın İstihdam Politikaları Üzerine Etkisi” konusundaki Türkiye bölümünü de yazacaklar.

Tartan, “İzmir ekonomi dışında akademik düzeyde de varlığını göstermeli. Bilimin ışığında geleceğe umutla koşmak zorundayız. Konak Belediyesi bu gelişmeye katkı koymaktan büyük mutluluk duyuyor” dedi.

Toplantıda Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, İtalya, Portekiz, Kıbrıs, Malta, İspanya'dan oluşan Güney Avrupa Ülkelerinin makro ekonomi politikaları üzerinde Avrupalılaşmanın etkisi masaya yatırıldı. Toplantıda Türkiye'nin 1999 yılında AB adaylık statüsü verilmesinden sonraki istihdam politikaları mercek altına alındı. 1999 sonrası istihdam politikalarında bir miktar dönüşümün ortaya çıkmış olduğu ve özellikle, IŞKUR'un kurulmasıyla istihdam politikası oluşturma ve uygulama alanında bir takim gelişmeler kaydedilmişse de, ulusal bir istihdam stratejisinin hala oluşturulmadığına dikkat çekildi.

Prof. Dr. Canan Balkır, bu kitabı yazmaktaki amaçlarının; Avrupa Birliği'nin farklı politika alanlarında Güney Avrupa bölgesindeki AB eski üyeleri (İspanya, Portekiz, İtalya), yeni üyeler (Kıbrıs ve Malta) ve Türkiye gibi aday ülkeler üzerindeki etkilerini incelemek olduğunu söyledi. Balkır şöyle konuştu, “Böylece, AB ile bütünleşmeleri farklı aşamada olan üç grup ülkede yaşanan değişimlerde AB'nin rolünü karşılaştırmalı olarak görebiliyoruz. Birçok açıdan Türkiye'ye benzeyen ve karşılaştırma olanağı bulabileceğimiz bu ülkelerde farklı politika alanlarında yaşanan değişimi incelemek, Türkiye açısında da çok önemli. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, çok önemli bir projenin gerçekleşmesinin önünü açtı. Bugüne kadar Güney Avrupa ülkeleri ile ilgili kitaplarda Türkiye fazla önemli bir yer teşkil etmiyordu.

İlk defa bir çalışmada üç editör de Türkiye'den oluyor ve toplantı İzmir'de yapılıyor. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, İzmir'in sadece ekonomik değil, kültür ve akademik birikim açısından da markalaşmasının ilk adımını attı. Ayrıca yerel yönetimlerin sosyal sorumluluk bilinci konusunda da bir İzmir örneği sunuldu”.

Bir sonraki toplantı başka bir Güney Avrupa kentinde planlanacak ve kitap son şeklini alacak. Yazarların yazdıkları bölümler uluslararası bilimsel bir hakemlik surecinden geçecek. Bu süreç sonunda düzeltmeler yapılacak. Kitap Londra'da Routledge Yayınevi'nde basılacak ve 2012 yılının başında yayınlanacak. Türkiye Delegasyonu Daimi Temsilci Yardımcısı Tibor Varadi de toplantıya onur konuğu olarak katıldı ve müzakere sürecinin son durumu ile ilgili değerlendirmeler yaptı, ve Türkiye'nin çok önemli bir dönüşüm geçirdiğini söyledi.