Uzmanlar, iyot eksikliğinin birçok hastalığın yanı sıra zeka geriliğine de neden olduğunu bildirdi.
Abone olKütahya İl Sağlık Müdürü Kamil Türkmen, iyotlu tuzun çocuklarda zeka gelişimini olumlu etkilediğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı'nın anne ve çocuk ölümlerini önlemek için çalışmalar yürüttüğünü belirten Türkmen, "Bu çalışmalardan biri de ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı problemlerinin önlenmesidir.
Bu amaçla tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için ülkemizin de içinde bulunduğu birçok devlet özel programlar başlatmıştır. Sağlık Bakanlığı olarak 1994 yılında UNICEF işbirliğiyle tuzun iyotlanması programı başlatılmıştır. Ülkemizde 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmaları 1994 yılında hız kazanmıştır.
Eğitim, kanuni düzenleme, bilgilendirme ve denetimlerle iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. Ancak iyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir. Bu nedenle iyodun önemini topluma daha iyi aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımını yaygınlaştırmak için duyurular yapılmaktadır" dedi.
İyot kullanımı hakkında bilgiler veren Türkmen, "İyot, canlılar tarafından her gün gıdalarla alınması gereken bir mikro besin öğesidir. İyot yetersizliği sorunuyla karşı karşıya kalan topluluklarda bir dizi problem olur. Bebeklerde zeka geriliği; bebek ve çocuk ölümlerinde artış, kadınlarda düşükler, kısırlık, her yaşta guatr, okul çocukları ve erişkinlerde öğrenme, anlama, algılama bozuklukları olur. Toplumda iş gücü kayıpları, teşhis ve tedavilere harcanan masraflar ve hayvancılık sektöründe verim düşüklüğü olur. Her gün 90-150 mikrogram (yaşa göre değişiyor) alınması gereken iyot; eksik alınırsa, toplumların sağlığı ve ekonomisi olumsuz etkilenmektedir. İyot yetersizliği yüzünden dünyada 113 ülkede 1.6 milyar insan risk altında olup, 700 milyondan fazla kişide guatr mevcuttur. 40 milyondan fazla insan zihin özürlüdür" diye konuştu.