BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,27
ALTIN 2.836,35
HABER /  SAĞLIK

İyot eksikliğinin büyük tehlikesi!

İyot eksiği olan bir kadından doğan çocukların düşük IQ'da olma olasılığının yüzde 60 olduğu belirtildi.

Abone ol

Daha çok balık ve sütü ürünlerinde bulunan bu madde ceninin gelişmesinde de büyük öneme sahip.

Hamile bir kadında iyot eksikliğinin çocuğun ileriki yaşlardaki zihinsel performansını etkilediği belirtildi. Uzmanlara göre iyot eksiği olan bir kadının çocuklarının zeka düzeyinni düşük olma olasılığı yüzde 60 daha fazla. Uzmanlar bu çocukların sekiz ve dokuz yaşlarında okuma kabiliyetlerinin zayıf olabileceğini öne sürdü.

Tabii çocuğun daha sonraki okul yaşamını da etkileyen bir unsur olduğu belirtiliyor. Bu çalışma ilk kez kadınlarda orta ve yüksek seviyede iyot eksikliğini inceledi. İyotun doğmamış bebeğin beyin gelişmesinde zorunlu olduğuna dikakt çeken uzmanlar bu maddeinin balık ve süt ürünlerinde olduğunu, triod bezlerinin hormon üretmesine yardımcı olduğunu ve cenin gelişimine direkt etki yaptığını belirtti.

İyotun çok az seviyede olması durumunda tiroidin az çalışmasından meydana gelen fiziki ve akli gerilik durumu krentnizm oluşabileceği kaydediliyor. Süt ve süt ürünlerinin iyot alımının yüzde 40'ını karşıladığı belirtildi.

Surrey ve Bristol üniversitelerinin uzmanları hamileliklerinin ilk üç ayında 1040 kadından idrar örnekleri alarak iyor seviyelerini ölçtü. Üçte ikisinde iyor eksikliği tespit edildi. The Lancet tıp dergisinde yer alan çalışmaya göre yapılan testlerde iyot eksikliği olan kadınların çocuklarının yüzde 60 daha az puan alma riski olduğu belirtildi.

Prof. Margaret Rayman kadınların iyot alımlarını artırmaları gerektiğini söyledi. Dr Sarah Bath ise hamile ve süt emziren kadınların doğal iyot almalarını sağlamak için planlama yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

İyot, insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının (T4-tiroksin ve T3-triiyodotironin) önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Besinlerle iyot yetersiz alındığında iyot yetersizliği hastalıkları görülmektedir.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre doğumdan itibaren iyot yetersizliği zeka düzeyinde 13.5 puanlık düşmeye neden olmakta çocuklarda öğrenme yeteneğinde azalma ve algılama güçlüğü ve bunun sonuncu olarak da okul başarısında düşme gibi sorunlara yol açmaktadır. (