BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

İyli huylu prostat kansere dönüşür mü?

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Üroonkoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ali Tekin, önemli açıklamalarda bulundu

Abone ol

Erkeklerde, idrar akımında azalma, gece ve gündüz sık idrara çıkma, ağrılı, zor ve kesik kesik idrar yapma, idrar atımının sonunda idrar damlaması ve mesanede tam boşaltamama hissi, iyi huylu prostat büyümesinin habercisi olabiliyor.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Üroonkoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ali Tekin, 23-27 Eylül Üroloji Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, iyi huylu prostat büyümesinin çaresi olan bir hastalık olduğunu söyledi. 

Ürolojik sıkıntılarda idrar kaçırma şikayetinin önemli bir belirti olduğunu ifade eden Tekin, yaklaşık 65 yaş ve üstü her 10 kişiden birinin idrar kaçırdığını dile getirdi. Tekin, ürolojik şikayetlerde tıbbi yardıma başvurmama nedenleri arasında utanma ve semptomların belirlenmemesinin yer aldığını aktardı.

DÖNÜŞME İHTİMALİ YOK AMA EŞ ZAMANLI GÖRÜLEBİLİR

Prostatın, erkekte meninin oluşturulmasında görev alarak üreme fonksiyonuna katkı sağlayan bir salgı bezi olduğunu anlatan Tekin, idrar kesesinin hemen çıkışında yer alan prostatın, idrar kanalını yüzük gibi sardığından, özellikle ileri yaşlarda iyi huylu büyüme ile birlikte idrar atımında zorluk yaşanabildiğine dikkat çekti. Prostatın iyi huylu büyümesinin "Benign Prostat Hiperplazisi" (BPH) ve kötü huylu büyümesinin ise "prostat kanseri" olarak adlandırıldığını belirten Tekin, bu ikisinin ayrı hastalıklar olduğunu, birbirlerine dönüşme ihtimalinin olmadığını, ancak aynı kişide eş zamanlı görülebildiğini söyledi.

İDRAR KESESİNDE TAŞ OLUŞMASI BÖBREKLERİN İŞLEVİNİ BOZUYOR 

Prof. Dr. Tekin, idrar torbası çıkış kanalını saran prostatın orta bölümündeki hücrelerin çoğalmasıyla idrar yolunun daraldığına ve akımın zorlaştığına işaret ederek, "İyi huylu prostat büyümesinde, idrar akımında azalma, gece ve gündüz sık idrara çıkma, ağrılı, zor ve kesik kesik idrar yapma, idrar atımının sonunda idrar damlaması ve mesanede tam boşaltamama hissi sık görülen yakınmalardır" dedi. 

İleri aşamalarda tuvalete yetişemeden idrar kaçırma veya hiç idrar yapamama gibi sıkıntıların da yaşanabildiğine dikkati çeken Tekin, idrar kesesinde taş oluşmasının da böbreklerin işlevlerinde bozulmaya yol açabildiğini bildirdi.

Tekin, prostat büyümesinin şiddeti ve hastaların yakınma düzeylerinin kişisel farklılıklar gösterse de yaş ilerledikçe genel olarak artacağını belirterek, bu nedenle idrar atımında zorluk hissedenlerin bir an önce üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiği uyarısında bulundu. 

DOĞRU TEŞHİS UYGUN TEDAVİNİN ANAHTARIDIR

Şeker hastalığı, idrar kanalındaki darlıklar ve daha birçok hastalığın, idrar atımıyla ilgili benzer yakınmalara neden olabildiğine dikkati çeken Tekin, şöyle devam etti:

"Doğru teşhis, uygun tedavi için anahtardır. Hastaların şikayetlerinin dinlenmesinin ardından parmakla prostat muayenesi, idrar tahlili ve kanda Prostat Spesifik Antijen testi yapılmalıdır. Elde edilen verilere göre, üroloji uzmanı prostattan doku örneği alınmasını önerebilir.

Gerekli olduğunda hızı ölçmek için idrar akım testi ile böbrek, mesane ve prostatın görüntülenmesini sağlayan ultrasonografi yapılabilir. İyi huylu prostat büyümesinde tedavi uygulama kararı, nasıl bir tedavi yapılacağı şikayetlerin şiddeti, yakınmaların kişinin yaşam kalitesini ne kadar etkilediği ve idrar atımındaki zorluğun yarattığı bazı istenmeyen sonuçların varlığına göre belirlenir." 

Tekin, iyi huylu prostat büyümesinin ilaçlarla ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilebildiğini anlatarak, yoğun şikayeti olmayan kişilere aktif tedavi verilmediğini, yaşam tarzı değişiklikleri önerilerek tedavisiz izlendiğini söyledi.

YETERLİ ETKİ İÇİN TEDAVİDE SÜREKLİLİK ŞART

İlaç tedavisinin, genellikle orta derecede yakınmaları olan hastalara önerildiğini vurgulayan Tekin, iyi huylu prostat büyümesinde kullanılan ilaçların alt idrar yollarındaki düz kasları gevşeterek ya da prostatı küçülterek idrar akımını güçlendirdiğini bildirdi. Tekin, ilaçla yeterli etki sağlanabilmesi için tedavinin aksatılmaması ve sürekliliğinin sağlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Cerrahi seçeneğinin, ilaç tedavisi yetersiz kaldığında ya da tekrarlayan idrar yolları iltihaplanması, hiç idrar yapamama, mesanede taş, böbreklerin çalışmasında bozulma veya tekrarlayıcı kanamalar gibi zorunlu hallerde uygulandığını ifade eden Tekin, "Cerrahi tekniklerin kendilerine göre olumlu ve olumsuz yanları bulunduğu için her iyi huylu prostat büyümesinde kullanılabilecek ideal bir ameliyat yönteminden söz edilemez, tedavinin bireye özel seçilmesi gerekir" diye konuştu. 

Öte yandan, iyi huylu prostat büyümesi olan hastalarının tedavisinde kullanılan hiçbir ameliyat yönteminin, prostat kanserini tedavi etmediğine ve daha sonra kanser gelişimi riskini azaltmadığına dikkati çekti.