BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,76
ALTIN 2.963,61
HABER /  GÜNCEL

İyileştiren güzelleştiren bitkiler

Bitkilerin iyileştirici yönleri kimi zaman yavaş olabilir fakat daha kalıcı ve doğaldır!

Abone ol

Eski çağlardan günümüze, şifa arayan insanların başvurduğu ilk adres bitkiler oldu. İlaçlardan makyaj malzemelerine kadar birçok ürünün hammaddesi olan bitkilerin yarattığı mucizeyi Herbalist Tarkan Güveloğlu ile konuştuk.

Bitkilerin iyileştirici yönleri kimi zaman yavaş olabilir fakat daha kalıcı ve doğaldır" diyor Tarkan Güveloğlu... O bitkilere inanan bir Herbalist. Halk diliyle doğal otlar ustası. Önerilerini sıralarken günümüzde, tıpta kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinden dem vuruyor ve doğaya daha fazla yönelişimizi kaçınılmaz bulduğunu anlatıyor. "Tabiatın bize armağanı şifa taşıyan bitkilerin iyileştirici gücüne daha fazla inanmamız gerekir" diyerek sözlerine başlıyor... "Örneğin son zamanlarda sindirim sorunu olan insanlar şifalı otlara çok sık başvuruyorlar. Rezene, anason, kimyon, meyan kökü, saf arı poleni gibi bitkilerden faydalanıyorlar. Bunlar sindirim salgılarını düzenleyerek, bedenin genel anlamda güçlenmesinde önemli görevler üstlenen bitkiler. Hastalık sonrası halsizliklerde, kansızlıkta, sinirsel yorgunluk hallerinde de başarıyla kullanılabilirler'

Güveloğlu'nun pek çok insanın ortak sorunu olan migren, ülser ve kabızlık için tamamen doğal bitkilerden oluşan çözümleri ise şöyle:

MİGREN İÇİN PRATİK ÇÖZÜMLER
Defne yaprağı, oğul otu, fesleğen 2 su bardağı
kaynatılmış su içerisine, birer tatlı kaşığı hafif ezilmiş defne, oğul otu ve fesleğen koyularak 15 dakika demlenecek. Demlenen bu sıvı karışımı ılık olarak yudumlanarak yavaş yavaş içilmeli. Şeker hastalığı olmayanlar bir kaşık bal ile tatlandırabilirler. Günde 2-3 bardak içilebilir. Düzenli olarak en az l ay devam edilmelidir. Gün içerisinde çay, kahve yerine adaçayı, ıhlamur, oğul otu bitki çayları içilmesi faydalıdır.

ÜLSERE CİVAN PERÇEMİ
Civan perçemi, meyan kökü, kantaron otu, kudret narı. 3 su bardağı kaynamış su içerisine birer tatlı kaşığı ezilmiş veya toz halinde civanperçemi, meyan kökü ve kantaron otu koyularak 20 dakika demlenecek. Sabah, öğle ve akşam aç karna bir su bardağı içilecek. Günde l defa aç iken bir kaşık kudret narı yenilecek veya su ile içilecek. Bu uygulama düzenli olarak l ay devam edilmelidir. (Şeker hastalığı olanlar Meyan kökünü kullanmamalı.)

KABIZLIK İÇİN
Keten tohumu (çekilmiş, toz halde), sinameki, rezene, anason. Kullanılışı: Bir su bardağı kaynamış su içerisine 5-6 yaprak sinameki yaprağı, birer çay kaşığı anason ve rezene havanda ezilerek koyulacak. 15 dakika demlenerek aç karna günde 1-2 bardak içilecek. (Sinameki miktarını arttırmak bağırsak tembelliğine sebep olabilir.) Günde l def a aç karna bir tatlı kaşığı keten tohumu tozu su ile içildiğinde de bağırsakları çalıştırır. Yan etkisi de yok. Ayrıca kayısı, erik, incir kurusu ve taze incir, öğün aralarında yendiğinde bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Çay, kahve, kola, muz, çikolata, bira ve şarap kabız olmanızı kolaylaştıran yiyecek ve içeceklerdir.

ASABİYETE PAPATYA
Bitkilerin birçok hastalığa karşı şifa verici özelliği olduğunu belirten Güveloğlu, yol kenarlarını, bahçeleri sarı beyaz renklere boyayan papatyaların pek çok derde deva olduğunu belirterek, her sabah bir bardak papatya çayı içen kişinin sakinleşip gevşeyeceğini, ayrıca papatyanın östrojen etkisi sağlayacağını belirtiyor.

DOĞAL MASKELER FAYDALI
Herbalist Tarkan Güveloğlu, doğal bitki, meyve, sebze, çiçek ve otlardan yapılan maskelerin cildin bakımı ve beslenmesi için çok önemli olduğunu belirterek, cilt tipine göre bazı maskeler önerdi. Bu maskeleri cildi temizledikten sonra haftada bir uygulamanın önemini vurgulayan Güvelioğlu'nun cilt tipine göre önerdiği maskeleri kendi evinizde bulunan doğal malzemelerle rahatça hazırlayıp uygulayabilirsiniz. İşte her cilt tipine uygun maskeler ve hazırlanışları.

NORMAL CİLTLER İÇİN MASKE
Öncelikle yüzünüzü ılık suyla yıkayıp temizleyiniz. İki çorba kaşığı süzme bal, iki çorba kaşığı arpa unu ve bir yumurtanın akını karıştırdıktan sonra yüzünüze sürüp 20 dakika kadar bekleyin. Maske iyice kuruduktan sonra önce sıcak suyla sonra da soğuk suyla yıkayarak yüzünüzü temizleyin. Bu maske, cildinizi besleyip kasların gerginleşmesini sağlar.

YAĞLI CİLTLER İÇİN MASKE
Üç çorba kaşığı kilin üzerine üç çorba kaşığı sıcak su, üç damla zeytinyağı koyarak karıştırın. Hazırladığınız çamuru göz kenarlarına ve dudaklarınıza bulaşmayacak biçimde yüzünüze sürün. Cildinizin gerginleşme durumuna göre 10 dakika kadar yüzünüzde tutun. Sonra ılık limonlu suyla yüzünüzü temizleyip bol suyla yıkayın. Bu maske özellikle sivilceli ve siyah noktalı ciltlere ve en az bir hafta arayla yapılmalı.

Büyük bir patatesi haşlayıp soyduktan sonra bir fincan süt ve bir yumurtanın KURU CİLTLER İÇİN MASKE
sarısı ile püre kıvamında ezin. Cildinizin dayanacağı sıcaklıktaki püreyi yüzünüze sürün ve yüzünüzü bir havlu ile örterek 20 dakika kadar bekleyin. Bu işlemin ardından yüzünüzü önce sıcak sonra soğuk hatta buzlu suyla iyice yıkayın.


Kaynak: www.vatanim.com.tr