BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İyi bir liseye girmenin 10 yolu

TEOG 2014'te ikinci tur bugün başladı. Peki öğrenciler iyi bir liseye nasıl girebilir? İyi bir liseye girmenin yolları nelerdir? İşte yanıtlar...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı- MEB tarafından 2013-2014 eğitim öğretim yılında ilk defa uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamındaki ikinci dönem merkezi sınavları bugün başladı.

İyi bir liseye girmek için yarışan 1 milyon 290 bin 717 öğrenci bugün Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi; yarın fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecekler.

TEOG 2014 SINAV SORULARI YAYINLANACAK MI?

Saat 09.00’da başlayan ikinci dönem merkezi ortak sınavların her oturumu 40 dakika sürecek ve adaylara 20’şer soru yöneltilecek. Her oturumdan sonra öğrenciler yarım saat dinlenme arası verecek. İki gün de oturumlar 12.00’de tamamlanmış olacak. Peki, iyi bir liseye girmenin yolları neler, sadece akademik başarı yeterli mi, hedef belirlemek başarıyı ne kadar etkiliyor gibi soruları Türkiye’nin önemli okullarının müdürlerine, rehber öğretmenlere sorduk. Eğitimcilerin, iyi bir liseye girmek isteyen öğrenciler için önerileri şöyle:

DİSİPLİNLİ VE SABIRLI ÇALIŞMAK GEREKİYOR

İyi bir lisede okumak isteyen bir öğrencinin öncelikle sınavlarda başarılı olması gerekiyor. Programlı, disiplinli ve tempolu çalışanlar iyi liselere yerleşebiliyor. Öğrencilerin zekâ seviyeleri birbirine çok yakındır ama disiplinli ve sabırlı çalışanlar öne çıkıyor.

ÖĞRENMEK İÇİN SEVMEK ŞART

İlkokuldan itibaren düzenli çalışmak gerekiyor. Öğrencinin derslerine zamanında girmesi ve ertesi güne ders bırakmaması lazım. Vaktinde çalışmayan, yazılı ve sınav zamanında ders çalışan öğrenci ne kadar destek alırsa alsın geçmiş günleri geri getiremeyeceği için başarılı olma ihtimali düşük. Ayrıca her derse isteyerek ve severek çalışmak da başarıyı arttıran farktörler arasında. Başarmak için ezberlemek değil, öğrenmek gerekiyor. Öğrenmek için de her şeyden önce sevmek şart. Kimsenin zoruyla, baskısıyla ders çalışılmaz.

HEDEFİ OLAN BAŞARILI OLUR

Öğrencinin çalışırken okumayı planladığı liseyi ve ileride kendisini nerede görmek istediğini düşünmesi yararlı olur. Hedefi olan insanların başarılı olduğu unutulmamalı. Hatta, öğrencinin hedeflerini bir kâğıda yazarak, çalışma odasında görebileceği bir köşeye asması motivasyonunu arttırabilir.

SOSYAL OLMAK GEREKİYOR

İyi bir liseye girmek için derslerde ve sınavlarda başarılı olmak kadar sosyal bir öğrenci olmak da gerekiyor. Hem sınava çok iyi hazırlanmalı, hem de sosyal faaliyetlerde etkin olup çok iyi yetişmeliler. Bir enstrüman çalmak, belli bir spor dalıyla ilgilenmek, toplumsal meselelere kafa yormak ya da birkaç özel ilgi alanının olması öğrencinin mutlu bir insan olarak hayata atılmasını sağlayacağı için akademik başarılarını da olumlu yönde etkiler.

YÜKSEK NOT MOTİVASYONU ARTTIRIR

Düzenli ve sistemli bir şekilde ilkokuldan itibaren çalışan öğrencinin ders notları yüksek olur. Bu da motivasyonu, başarılı olma inancını arttırır. Test tekniğine uygun çalışmak, düzenli soru çözmek de iyi liseye girmek için sınavlarda başarıyı getirir.

ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN

Sınava hazırlık uzun ve yorucu bir süreçtir. Bu süreçte bazen olumsuzlukların yaşanması, netlerin düşük olması gayet doğal. Bu durumda kesinlikle panik yapmamak gerekiyor. Öğrencinin başaracağına olan inancını ve güvenini kaybetmeden, ümitsizliğe kapılmadan, sınavı gözünde büyütmeden bir sonraki sınava odaklanması gerekiyor.

KAYGININ AZI YARAR, ÇOĞU ZARAR

Sınavda hiç kaygı yaşamamak, vurdumduymaz olmak veya aşırı kaygı başarıyı düşürür. Normal düzeyde kaygı, başarılı olmak için gerekli. Soruları “kolay” veya “zor” gibi değerlendirmekten kaçınmak da lazım. Sınavda cevapları hatırlayamama veya unutmak bilgi eksikliğinden olabileceği gibi güvensizlikten de kaynaklanabilir.

KENDİN İÇİN YAPTIĞINI UNUTMA

İyi bir liseye girmenin, sadece toplumsal prestij için değil, insanın kendisi için önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Evet ben, o prestijli lisede okuyorum demek çok havalı olabilir ama burada alınacak eğitimin niteliğinin, ileriye yönelik hedeflere ulaşmada daha önemli olduğunu sürekli hatırlamak lazım. İyi bir liseye yerleşmek, öğrencinin anne babası için övgü kaynağı olabilir ama öğrenci için iyi bir gelecek ve toplumsal saygınlık anlamına
geldiği her zaman hatırlanmalı.

ÇEVRE DESTEĞİ

Çocuğa yakın çevresinin, anne ve babasının güvenmesi, destek vermesi de başarıyı olumlu etkiler. Çevresinden destek gören öğrenci erken yaşta yaşam becerilerini geliştirir, sorumluluk alırlarsa iyi liseye girmekte zorlanmaz.

STRESTEN UZAK DURUN

Liselere giriş sınavlarına hazırlanan bir öğrencinin, son yıl stresli ve gergin ortamlara girmemesi gerekiyor. Özellikle moral ve motivasyon bozmayı alışkanlık haine getirmiş kaygılı insanlardan uzak durmak şart.