Kanadalı uzmanların yaptığı araştırmaya göre bebeklikte "iyi bakterilere" maruz kalmak ileride astım hastalığı yaşanmasını önlüyor.
Abone olKanadalı uzmanların yaptığı araştırmaya göre bebeklikte "iyi bakterilere" maruz kalmak ileride astım hastalığı yaşanmasını önlüyor.
Dönüşümsel Tıp adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmada insan vücudunda yaşayabilen milyarlarca bakteri analiz edildi.
319 çocuk üzerinde yapılan inceleme sonucu, dört farklı türde bakteri bulunmayan çocukların astım riskinin daha yüksek olduğu belirlendi.
Uzmanlar "doğru zamanda alınan doğru bakterilerin" ileride gelişebilecek alerjiler ve astıma karşı en iyi koruma olduğunu söylüyor.
İnsan vücudunda hücre sayısına kıyasla 10 kat daha fazla bakteri, mantar ve virüs bulunuyor. Bu mikro dünyanın da sağlık üzerinde önemli bir etkisi olduğu düşünülüyor.
British Columbila Üniversitesi ve Vanvouver'deki Çocuk Hastanesi'nde araştırmayı yapan uzmanlar üç aylık ve bir yaşındaki astım riskini inceledi.
Üç aylık bebeklerin soluk hırıltısı ve deri alerjileri incelemeri sonucu, Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella ve Rothia (FVLR) bakterilerine sahip olmayan çocukların üç yaşında astım olma riskinin daha yüksek olduğu görüldü.
Daha sonra hiçbir bakteri ya da mikroba maruz kalmamış fare yavrularına verilen bakteri kokteylinin yavruların hava yolundaki iltihabı azalttığı görüldü.
Araştırma ekibinden Dr. Stuart Turvey "Uzun vadede bebeklerin ilk günlerindeki FLVR takviyesiyle astımın ortaya çıkışını önleyebilmeyi umuyoruz. Şu an buna hazır olmadığımızı vurgulamak istiyorum. Bu bakterilerle ilgili çok az şey biliyoruz ama gelecekteki vizyonumuz bu hastalığı önlemek" dedi.
Astım hava yollarının tahriş olma ve iltihaplanmaya daha duyarlı olmasından kaynaklanıyor.
İngiltere'de son dönemdeki astım vakalarında artış görüldü. Ülkedeki her 11 çocuktan biri astım hastası.
Astım ve alerji vakalarındaki artışın bir açıklaması hijyenik ortamlar teorisi. Bu teoriye göre çocuklar artık bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlayacak derecede mikroplara maruz kalmıyor.
Sezaryenle doğum yapmak ve bebeklerin emzirilmemesi de yeni doğan bebeklere aktarılan bakterileri kısıtlıyor.
Gebelikte ya da yeni doğan bebeklerde antibiyotik kullanılması da bakteri yapısını etkiliyor.