BIST 9.660
DOLAR 34,64
EURO 36,36
ALTIN 2.917,62
HABER /  DÜNYA

İvedik'e gülerler BDP'ye oy verirler

Suriyeli Kürtler Esad sonrası yeni haklar elde ederse, kuzeyinde yaşayan Türkiyeli Kürtler ne olacak?

Abone ol

Radikal yazarı Çalışkan, BDP'lilerin ayrılıkçı olmadığını belirttiği yazısında "Türkiyeli Kürtler kültürel ve siyasi olarak önce Türkiyelidir. Çoğu Recep İvedik’e güler, BDP’ye oy verir." diyor.

Türkiye'nin güneyinde yeni bir yapılanma doğuyor? Kamuoyu ve devletin tepesindekiler bu duruma hazırlıklı mı?

Radikal yazarı Koray Çalışkan, Türkiye'nin güneyde yaşanan baş döndüren gelişmelere seyirci kalmaması gerektiğini belirtiyor. Yazar, BDP'lilerin Türkiyeli olduğunu ilginç bir örnekle veriyor.

(....)Bu noktada esas soru şu: 1.200 kilometrelik Kürdistan sınırımız yavaş yavaş çizilirken bizim Kürt sorununa dair ezberlerimize ne olacak? Sınırın güneyinde Kürtler Kürtçe eğitim alırken, kuzeybatı sınırlarımızın ötesinde Türkler Türkçe eğitim alırken, Türkiyeli Kürtlere biz ne diyeceğiz? 

Kuzey Güney’e dönmeyelim
Alternatif var. Siyasi çözüm. İki dilli yönetim. İki anadilli eğitim. Türkiyeli Kürtleri doğru anlamalıyız. Onlar Türkiye kültürünün, Türkiye siyasetinin, Türkiye ekonomisinin parçası. Öyle kalmak, ama onurlu bir şekilde yaşamak istiyorlar. Unutulmamalı. Türkiyeli Kürtler kültürel ve siyasi olarak önce Türkiyelidir. Çoğu Recep İvedik’e güler, BDP’ye oy verir.
 Ne istiyorlar? Çocukları bilmedikleri dillerde değil, kendi dillerinde eğitilsin. Tabelalarda Amed de yazsın Diyarbakır da yazsın. Siyasetçileri eften püften nedenlerle rehin alınmasın.
O vakit ne yapmalı? Yeni bir siyaset pusulası belirlemeli. Başlangıç olarak da Türkiye’nin Kürt sorununa dair bir adım atmalı. Kuzey Irak’taki de facto bağımsız Kürdistan’ı düşünün. Çocuklar Kürtçe eğitiliyor. Arapçadan kopuldu. En çok Türkçe ve Kürtçe biliniyor. Petrol geliriyle görece müreffeh ve huzurlu bir coğrafya.
Suriye’nin geleceği Irak’ta, Kuzey Suriye’nin geleceği Kuzey Irak’ta yaşanıyor. Esadsız Suriye’de Kürtler kültürel özerklikten taviz vermeyecek. Türkiye’nin Kürtlerinin “birlikte olmuyor mu acaba?” diye sormasının önüne yalnızca bir şeyle geçebilirsiniz.
Bir yap bozun parçaları ancak birbirinden farklıysa bir bütün oluşturabilir. Biz Kürtlere hep “bizim gibi olursanız anlamlı bir bütün oluruz” dedik. Oysa farklı olduklarını kabul etsek daha anlamlı ve güçlü bir bütün oluruz. Anlamsız çatışma ve savaşlarla ölmeye mi anlamlı bir birliktelikle yaşamaya mı karar vereceğiz? Yanıt bekleyen en acil soru budur.