İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, açıklanan 5. paketin genişletilmesini istedi. İşte Yalçıntaş'ın istediği o indirimler;
Abone olİstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, 4. ve 5. paketlerle otomotiv, beyaz eşya, inşaat, gayrimenkul ve mobilya sektörlerinde devletin üzerine düşeni elinden geldiğince yaptığını belirterek, diğer sektörler de unutulmamalı dedi.
Murat Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ''5. Tedbir Paketi''nin, dolaylı vergi indirimleri ile piyasada canlılığa önemli katkılar sağlayacağını düşündüklerini ifade etti.
İTO olarak bulundukları her ortamda, krizde atılması gereken en önemli adımların iç talebi artırmak ve ihracat pazarlarındaki düşüşü minimuma indirmek olduğunu söylediklerini hatırlatan Yalçıntaş, ''5. paketle birlikte, iç talebin canlandırılmasına yönelik nokta atışlarının devam ettiğini görmek, güven veriyor. Bu, hükümetin krize doğru teşhis koyduğunu da gösteriyor'' değerlendirmesinde bulundu.
Yalçıntaş, kamu bankaları öncülüğünde başlatılan faiz indirimi, vade uzatılması ve yeniden yapılandırma gibi uygulamaların da yeni tedbirleri tamamlayacağını vurguladı.
Otomobil, beyaz eşya, makine, konut, bina ve bilgisayar ekipmanları gibi esnekliği yüksek olan mallarda, fiyattaki en ufak değişikliğin, talepte ciddi artışlara neden olduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, bu çerçevede, hükümetin söz konusu mallarda dolaylı vergi indirimi gerçekleştirmesinin, ''isabetli'' olduğunu kaydetti.
Yalçıntaş, tedbir paketlerinin art arda devreye girmesiyle, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayacağı uygun bir ortam oluşmasının ekonomiye ek canlılık getirdiğini de vurguladı.
Bir önceki paket ile otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde beklenenin üzerinde canlanma sağlandığını anlatan Yalçıntaş, inşaat sektörüne yönelik vergi indiriminin ise 150 metre karenin üzerindeki lüks konutlarla sınırlı kalmasının, beklentileri karşılayamadığına işaret etti.
İTO Başkanı Yalçıntaş, şöyle devam etti:
''5. Pakette, gayrimenkul alım-satımında tapu harçları 3 ay süreyle binde 15'ten, binde 5'e indirildi. İTO olarak, bu düzenlemeyi hem inşaat sektörü hem gayrimenkul pazarında, canlanma yönünde hükümetten ısrarla talep ediyorduk. Bununla ilgili Ankara'da görüşmelerde bulunmuştuk. Açıklanan düzenleme, bizleri ayrıca memnun etmiştir. Öte yandan, konutlarda KDV oranlarının belirlenmesinde yeni bir düzenlemeye daha ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz. 150 metre kareden büyük konutlarda KDV, sadece 150 metre kareyi aşan kısım için yüzde 18 olmalıdır. 150 metre kareye kadarki bölümü ise yüzde 1 olarak kalmalıdır. Bu kademeli vergilendirmenin en kısa zamanda hayata geçeceğini umuyoruz.''
Bilişim ve büro mobilyaları ile mobilyadan alınan KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesi ile sektörün beyaz eşyada olduğu gibi canlanacağını umduğunu ifade eden Yalçıntaş, ''Ayrıca KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinden alınan KDV'nin de yüzde 8'e çekilmesi, ulusal ekonomimizin bel kemiği olan KOBİ'lerimiz için önemli bir karar olmuştur'' dedi.
Murat Yalçıntaş, turizm, tekstil ve enerji sektörlerinin de teşvik edilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şunları vurguladı:
''4. ve 5. paketlerle otomotiv, beyaz eşya, inşaat, gayrimenkul ve mobilya sektörlerinde devlet üzerine düşeni elinden geldiğince yapmıştır. Ancak diğer sektörler de unutulmamalı. Özellikle döviz kazandırıcı etkisi yüksek olan turizm, istihdam kaynağı olan tekstil ve tüm sektörlere girdi sağlayan enerji sektörlerine yönelik tedbirlerin de bir an önce açıklanmasını bekliyoruz.''