BIST 8.932
DOLAR 34,32
EURO 37,31
ALTIN 3.039,73
HABER /  GÜNCEL

İthal ilaç sıkıntısı

Çin’deki fabrikaların kapanması yüzünden ülkemizde birçok alanda ilaç sıkıntısı başladı.

Abone ol

Bakanlık, krizi büyümeden çözmek için her şeyin yapılacağını açıkladı.

Nörolojik hastalıklar, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, kanser ve kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ithal ilaçların bir anda yoklar listesine girmesi hastaları zora soktu. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ilaç krizini çözmek için pahalı da olsa piyasaya sürümün yapılacağını ancak Çin’de kapanan fabrikaların bir an önce açılması gerektiğini vurguladı. Eczacılar Odası da ilaçları Türkiye’ye ithal eden firmaların küçük hesaplar peşinde koşmalarının büyük bir ayıp olduğunu söyledi.

KÖKLÜ ÇÖZÜM İSTENİYOR

10 firma tarafından ithal edilen ilaçların tümünün piyasadan yok olması hastaları zor durumda bırakırken, bakanlık ve herhangi bir ölüm vak’ası olmadan talep edilen ilaçların piyasaya sürülmeye başlandığını kaydetti. Eczacılar ise soruna köklü bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan ithal ilaçların Türkiye’ye bilinçli olarak az getirildiğini iddia etti. Türkiye’deki ilaç fiyatlarının Avrupa’daki ilaç fiyatlarıyla aynı olması gerektiğini savunan Kaplan, “ Avrupa’da ilaç fiyatları ucuzluyor ama Türk firmalar bu indirimi Türkiye’ye yansıtmıyor. Firmalar açıklama yapmaktan kaçınıyor. Göz göre göre fiyatları indirmiyor. Eczacıbaşı böyle bir şeyi nasıl yapar. Küçük birf irma değil. Küçük hesaplar peşinde koşması ne kadar yanlış. Ama ne yazık ki üç beş kuruş için yokluğa sebep oluyorlar. Hastalara umut vermek gerekir. Dolar yüksek iken iyi di de şimdi mi işleri kötüye gitti? Bunlar ayıp şeyler. Bakanlık bu işe el atmalı. Firmalara baskı yapılmalı” dedi.

BİR HAFTAYA KADAR ULAŞIR

Kaplan, hastaların moralinin bozulmaması gerektiğini belirterek, “ Merak etmesinler bir çoğunun ilacı gümrüklerde incelemede. Bir haftaya kadar ellerine ulaşır” müjdesini verdi.

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç ise sorunun arz daralması kadar kan ürünü olan ilaçların gümrüklerdeki kontrolünün uzun sürmesinden kaynaklandığını belirterek Sağlık Bakanlığı ile yapılacak görüşmelerle köklü çözüme kavuşulması gerektiğini kaydetti.

Bakanlık devrede

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç ithal ilaç krizini aşmak için Çin’in yeniden üretime başlamasının şart olduğunu söyledi. Tokaç Bugün’e şu açıklamayı yaptı:

“Arz daralması yaşandığı bir gerçek. Çin’de üretim yapan fabrikalar kapatıldı. Bu da talebi olağanüstü etkiledi. Arz talep dengesindeki bozulma fiyatları aşırı yükseltti. Fiyat kararnamemiz fiyatların yükselmesini engelleyecek bir kararname. Fiyat yükseliyorsa ilaç da en yüksek fiyatın verildiği ülkeye gidiyor. Aynı sıkıntı Yunanistan’da da var. Kan ürünleriyle ilgili talep artışı var. Ay başında 800 kutu da olsa piyasaya ürün verildi. Şimdi 1700 ve 5 binlik ikinci partiyi de bitirdik. Bunları da 17 Mayıs’ta piyasaya vereceğiz. Bu ilaçlar birbirinin yerine kullanılan ilaçlardır. İthal ilaç krizinin yanı sıra Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nde 3 hafta süren bir aksama hizmetlerin yavaşlamasına neden oldu. Şimdi analiz süreci hızlandırıldı. Ürünler analizden çıktıktan sonra gümrük işlemleri yapılacak ve dağıtıma geçilecek

Yoklar listesi

Piyasada bulunamayan ilaçların ve ithalatçılarının listesi şöyle: “Flebogamba- Dem İlaç, Endobuline-Eczacıbaşı Baxter, Gammarad-Eczacıbaşı Baxter, Ivıg-Yeni Şark, Gaimune-Biem, Octagam-Berk, Tegeline-Er-Kim, Ig Vena-Onko Koçsel, Biaven-Onko Koçsel, Isıven-Onko Koçsel, Nordimmun-Onko Koçsel, Pentaglobilin-Rak Vigam-Sodhan.”

Maliyet artıyor

Mahmut Tokaç, “Kâr yüksekliği amaçlı bir sıkıntı olmadığı kanaatindeyim. Çin yeniden üretime geçmezse uzun vadede bu ilaçların fiyatlları artacaktır. Bunun yükünü kamu çekecek. Geçen yıl bu ürünler için 25 milyon YTL harcadık. Bu yıl 40 milyon YTL’yi bulabilir. Ulusal Kan Ürünleri Projesi ülkemizde üretim ya da Türkiye adına dışarda üretim planlanmakta” dedi.

Haber: Mehmet CANITATLI
Kaynak: www.bugun.com.tr