Mevsim gereği yerli elmalar rağbet görmezken ithal elmalar tezgahlarda kapış kapış gidiyor.
Abone olTürkiye'de en çok üretilen meyveler arasında yer alan elma, mevsim gereği fazla rağbet görmezken, ithal elmalar lüks manavlardan ve marketlerden sonra pazarcıların tezgahlarında da artık yer almaya başladı.
A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, sonbaharda ağaçlardan toplanan ve soğuk hava depolarında bekletilen elmaların satışı, eski sulu ve lezzetli hallerini kaybetmeleri, yavaş yavaş bozulmaya başlamaları sonucu giderek azalmaya başladı.
Depolarda bekletilen yerli elmaların satışlarının oldukça gerilemesi ve kalitelerinin de giderek düşmesi sonucu, Brezilya ve Arjantin'den ithal edilen taze elmaların satışı, fiyatlarının yüksek olmasına karşın, parlak görünüşleri ve taze görüntüleri nedeniyle ilgi görüyor. İki ayrı türde ithal edilen elmalar, kilosu ortalama 5 YTL'den satışa sunuluyor. Artık semt pazarlarında bile ithal elmalardan bulunabiliyor.
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada meyve ve sebze ithalinin yerli üreticiyi zarara uğrattığını söyledi. Yücel, ''Ülkemizde yetişmeyen meyvelerin ithaline karşı değilim. Ancak ülkemizde yetişen elma, üzüm, karpuz, kavun gibi meyvelerin ithal edilmesi, üreticimizi zor durumda bırakıyor. Vatandaş ithal olan her şeyi almak istiyor'' dedi. Mustafa Yücel, gelir düzeyi yüksek olan insanların, ithal meyveleri tercih ettiklerini, dar gelirlilerin ise bir kez tadına bakabilmek için tane ile ithal meyvelerden aldıklarını ifade ederek,''Bizim yetiştirdiğimiz meyve ve sebzeler, ithallerinden daha lezzetlive kaliteli. Adana ve Antalya'da yetişen karpuzlar piyasaya çıktı. İran ve Suriye'den sınır ticaretiyle getirilen karpuzların yerine
artık yerli karpuz alacak'' diye konuştu.