İtalya'da işletme okuyan 22 yaşındaki Matteo Achilli, internette kurduğu iş ve işçi bulma şirketini dünyaya açıyor. Microsoft ve Vodafone gibi çok sayıda şirketin de hizmetlerinden faydalandığı Matteo'ya 'İtalyan Zuckerberg' benzetmesi yapılıyor.
Abone ol"Bazen 22 yaşında olduğumu unutuyorum" diyor işletme öğrencisi Matteo Achilli.
Matteo'nun Eylül ayı sonuna kadar bir yandan hukuk, teknoloji ve finans derslerini geçmeye çalışırken bir yandan da sanal ortamda faaliyet gösteren iş ve işçi bulma şirketi Egomnia'yı dünyaya açacak olması pek de şaşırtıcı değil.
Google ve Microsoft'la ortaklık anlaşmaları yapacak olan Matteo, birinci sınıf şirketler Vodafone, Bulgari, Generali ve Ericsson'a da hizmet sunacak.
Egomnia şirketini kurma fikri, yalnızca üç yıl önce lise son sınıftayken aklına gelen biri için hiç de fena planlar değil.
"Başvurduğumuz üniversitelerin sıralamalarına bakarız" diyen Matteo, şirketi kurma fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlatıyor: "Ben de, 'neden şirketlere de, arayanlarla ilgili, o pozisyonlara uygun olup olmadıklarını gösterecek benzer bir sıralama yapmayalım' diye düşündüm."
Çok basit bir fikir gibi görünse de, şirket kuracak yeterli parası olmayan bir öğrenci için zorlu bir süreç.
"Maalesef İtalya'da risk sermayesi fonu ve yeni kurulan şirketler için kuluçka merkezleriyle oluşan bir ekosistem yok" diyen Matteo, internet sayfasına bir algoritma kurmaları için profesyonel kod yazılımcılarına gitmiş.
Öğrencilerle çalıştı
Bilgisayar programcıları da Matteo'dan cebinde olmayan 100 bin euro'yu istemiş. Şirket fikri orada ölebilecekken bu sefer de yazılım okuyan öğrencilerin kapısını çalmış.
Öğrenciler, bu fiyatın onda birine Matteo için algoritma kurmayı kabul etmiş. Bu parayı da babasının yardımıyla denkleştirmiş.
Peki ama hangi şirket elinde yalnızca bir algoritma olan 19 yaşındaki bir genci ciddiye alır ki?
Bocconi Üniversitesi, Avrupa'nun en prestijli işletme ve ekonomi üniversitelerinden biridir. Başka bir öğrencinin bu proje ve fikir hakkında yazması üzerine ülke çapında internet sitelerinde yer alan Egomnia'ya ilk destek de Matteo'nun daha birinci yılında Bocconi'den geldi.
Egomnia faaliyete geçtiğinde internet sitesine kayıtlı 1000 öğrenci ve 20 şirket vardı.
Matteo, Bocconi Üniversitesi'nin kariyer hizmetlerinin yaklaşık 100 şirketle bağlantısı olduğuna dikkat çekiyor.
Asıl servete ise, İtalya'nın en etkin dergilerinden Panorama'nın kapağını Matteo'ya ayırıp Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'e atıfla, Matteo için "İtalyan Zuckerberg" başlığı atmasıyla ulaştı.
Dergi kapağıyla gelen servet
Dergi kapağı, Facebook'un tarihin en büyük halka arzlarından birisini gerçekleştirerek New York Menkul Değerler Borsası'na kote olmasıyla aynı döneme denk geldi.
Şirketler bir anda 'İtalyan Zuckerberg' hakkında daha çok bilgi sahibi olmak ve şirketlerine nasıl katkı sağlayabileceğini bilmek istedi. Aralarında Microsoft'un da bulunduğu şirketler Matteo'yu kanatları altına aldı.
İki yılın ardından Egomnia'nın üye kişi sayısı 250 bine, hizmetlerinden faydalanan şirket sayısı da 700'e çıktı.
Matteo başlarda gençliğinin iş dünyasında kendisine engel oluşturduğu görüşünde olsa da artık farklı düşünüyor:
"Şimdi internette tarih yazıyoruz."
"Asıl uzmanlar gençler, saçı beyazlamamış olanlar."
"22 yaşındaki bir gencin bunu yapması gerçekten bir yenilik. Başlarda yaşımın küçük olmasının bir sorun teşkil edeceğini düşünmüştüm ama şimdi başarımın gençliğimden kaynaklandığını anlıyorum."
Başarısı artık İtalya sınırlarının dışına çıkıyor. Yalnızca birkaç ay içinde İtalya dışındaki ilk ofisini Brezilya'nın Sao Paulo kentine açacak.
Sayfasının ayrıca bir İngilizce bir de Portekizce versiyonu olacak. Diğer yandan şirketler de sayfanın özel hizmetlerinden faydalanabilmek için ücret ödemeye başlayacak.
Hakkında bir film de çekiliyor. Yapımcılar Matteo'nun kendi hayatının anlatılacağı filmde 'kendisini oynamasını' isteseler de o bu teklifi reddetti.
Belki de filme ayıracağı zamanı, hukuk, teknoloji ve finans sınavlarını geçmek için kullanacak…