BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

İtalyan polisinin müdahalesine AİHM mahkumiyeti

2001 yılında G8 zirvesi sırasında protestocuların kaldığı Armando Diaz Lisesi'ni basan polisin uyguladığı şiddet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahkum oldu. Mahkeme, işkencenin ceza yasalarında yer almadığı İtalya'yı yasal düzenleme yapmaya çağırdı.

Abone ol

Polisin Armando Diaz Lisesi baskınında 61 kişi yaralanmıştı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Cenova kentinde 2001 yılında düzenlenen G8 zirvesi sırasında polisin göstericilere şiddet uyguladığı İtalya'yı işkence suçundan mahkum etti.

Temmuz 2001'deki G8 zirvesini protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaların ardından, 21 Temmuz gecesi polis göstericilerin uyuduğu bir okulu basmıştı.

Üç yüzden fazla polisin katıldığı Armando Diaz Lisesi baskınında 3'ü ağır olmak üzere 61 gösterici ve gazeteci yaralanmıştı.

Tanınmamak için kar maskesi takan polislerin, geçici gözaltı merkezine götürdükleri göstericilere fiziksel ve psikolojik işkence yaptığı ortaya çıkmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, Diaz okulu baskınını "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir Batı ülkesinde yaşanan en büyük insan hakları ihlali" olarak tanımlamıştı.

İtalyan yasalarında işkence yok

İtalya'da olayla ilgili çok sayıda dava açılmış ve sonunda bazı üst düzey polis yetkilileri hakkında görevden uzaklaştırma kararı çıksa da, İtalyan ceza yasalarının işkenceyi suç olarak tanımaması nedeniyle hiçbir güvenlik görevlisi hapse girmemişti.

G-8 zirvesi sırasında Carlo Guiliani isimli bir gösterici de polis kurşunuyla ölmüştü.

Diaz okulu baskınında en ağır yaralanan kişi olan ve bir süre komada kalan İngiliz gazeteci Mark Covell ise 350 bin euro tazminat kazanmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bugün açıkladığı kararında, İtalyan güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetin işkenceye vardığına hükmetti.

AİHM, Diaz okulu baskınıyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da küçük düşürücü muameleye, cezaya maruz bırakılamaz" şeklindeki 3. maddesinin ihlal edildiği sonucuna vardı.

Mahkeme, işkencenin suç sayılmaması halinde, devletin yeniden benzer olayların yaşanmasını önlemesinin mümkün olmadığını vurguladı ve İtalya'yı ceza kanununda işkenceyi suç haline getirecek değişiklikler yapmaya çağırdı.