İtalya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin aksine daralarak tekrar resesyona girdi. Başbakan Renzi'nin ekonomiyi canlandırmak için aldığı tedbirler tartışılıyor.
Abone olİtalyan ekonomisi, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) 2014’ün ikinci çeyreğinde daralmasıyla yeniden resesyona girdi.
İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT), bu yılın ikinci çeyreğinde GSYH'nin yüzde 0,2 oranında gerilediğini açıkladı.
Euro Bölgesi'nin üçüncü en büyük ekonomisi olan İtalya’da yılın ilk çeyreğinde de ekonomi yüzde 0,1 daralmıştı.
Ancak ekonomistlerin tahminleri ikinci çeyrekte büyüme olacağı yönündeydi.
ISTAT tarafından bugün açıklanan rakamlar ise beklentilerin aksine Nisan-Haziran 2014 döneminde de gerileme yaşandığını ortaya koydu.
İtalyan ekonomisi böylece 2008’den bu yana üçüncü kez resesyona girmiş oldu.
Hükümetin 2014 tahminleri yüzde 0,8’lik büyüme ve GSYH’nin yüzde 2,6’sı kadar bir bütçe açığı öngörüyordu.
ISTAT’ın verileri bu tahminlere ulaşmanın zor olduğunu ortaya koyarken İtalyan basını gelecek yıl için de büyüme oranlarının beklentilerin altına düşme riski olduğunu yazdı.
Renzi'nin vaatleri
İtalya’da işsizlik genç nüfus arasında yüzde 40’ın üzerine. Borçlanma ise 2 trilyon euro’ya ulaşmış durumda.
İtalya Merkez Bankası geçen ay yaptığı açıklamada 2007’den bu yana GSYH’nin yüzde 9 oranında azaldığını belirtmişti.
Ancak 2011’den bu yana İtalyan ekonomisinde olumlu gelişmeler kaydediliyordu. 2011’de İtalyan 10 yıllık tahvillieri ve Alman 10 yıllık tahvilleri arasındaki fark 500 baz puandan 200 baz puanın altına düşmüştü.
Ekonomik krizin siyasi istikrarsızlığa da yol açtığı ülkede 2011’den bu yana 3 kez hükümet değişikliği yaşanmıştı.
Şimdiki Başbakan Matteo Renzi, kendisinden önceki hükümeti ekonomiyi canlandırmada başarısız olduğu gerekçesiyle parti içi bir manevrayla devirmiş ve etkili reformlar yapma vaadinde bulunmuştu.
Renzi hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için düşük gelir seviyesindekilere 80 euroluk bonus ödemeye başlamış ancak veriler bu ek gelirin harcamalarda belirgin bir artış sağlamadığını ortaya koymuştu.
Başbakan Renzi ise dün yaptığı bir açıklamada “Bu 80 euroların işe yaramadığını söylüyorlar ama 11 milyon İtalyan böyle düşünmüyor” dedi.
ISTAT tarafından açıklanan son verilerin Renzi hükümetinin üzerindeki baskıyı daha da artıracağı yorumları yapılıyor.
İtalyan basınında, bu verilerin halkın yaşamına nasıl yansıyacağı tartışılırken La Stampa gazetesi “Renzi’nin de dediği gibi sıradan vatandaş için büyük bir değişiklik olmayabilir, çünkü zaten krizdeydik ve hala krizdeyiz” diye yazdı. Ancak gazete asıl önemli olanın bu verilerin gelecekteki büyüme tahminlerini de riske sokması olduğunu belirti. La Stampa şöyle yazdı: “Aylardır süren korkunç krizden hala çıkamadık. Aksine yeniden dibe vuruyoruz. Yeni tedbirler gerekiyor. Vergilerin önemli öçüde azaltılması, daha fazla iş yaratılması, istikrarsızlığın azaltılması gerekiyor.”
'Zamana ihtiyaç var'
Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan ise ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore’ye verdiği röportajda, 2014 tahminlerinin aksine ekonomide daralma yaşanmasına rağmen İtalya’nın acil durum bütçesine ihtiyaç duymayacağını söyledi. Padoan, İtalya’nın bütçe açığının AB’nin tavan limiti olan GSYİH’nin yüzde 3’ü seviyesinin üstüne çıkmayacağını belirtti.
Ekonomi Bakanı Padoan, hükümetin hayata geçirmek istediği reformların etkilerinin görülmesi için zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı.