BIST 9.673
DOLAR 35,26
EURO 36,68
ALTIN 2.966,69
HABER /  GÜNCEL

İtalyan basını: Türkiye'de kadın-erkek eşitliği seraptan ibaret

İtalyan basınında Dünya Kadınlar Günü'yle ilgili yayınlanan haberlerde Özgecan Aslan cinayetinden sıklıkla bahsedildi ve Türkiye, dünyada cinsiyet eşitliğinin en sorunlu olduğu ülkeler arasında sayıldı.

Abone ol

İtalyan basınında Dünya Kadınlar Günü'yle ilgili yayınlanan haberlerde Özgecan Aslan cinayetinden sıklıkla bahsedildi ve Türkiye, Afganistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle birlikte cinsiyet eşitliğinin dünyada en sorunlu olduğu ülkeler arasında sayıldı.

Ansa haber ajansının internet sitesindeki "sembol kadınlar" galerisinde Özgecan Aslan'a da yer verildi.

Ansa'nın "sembol kadınlar" listesinde Özgecan Aslan'la birlikte, Taliban saldırısına uğradıktan sonra geçen yıl Nobel Barış Ödülü alan Malala Yusufzay, Sudan'da Hıristiyan olduğu için idam cezasına çarptırılan ancak uluslararası tepkiler üzerine serbest bırakılan Meryem İbrahim, İranlı Sakine Muhammedi Aştiyani ve İtalya'da babaları ya da sevgilileri tarafından öldürülen ya da saldırıya uğrayan kadınlar da yer aldı.

La Stampa gazetesi ise "Taciz, şiddet, adaletsizlik. Kadınların kutlama yapmadığı yerler" başlıklı haberinde "eşitliğin hâlâ bir seraptan ibaret olduğu ülkeler" arasında Hindistan, Mısır, Suudi Arabistan'la birlikte Türkiye'yi de saydı.

La Stampa, Özgecan Aslan cinayetinin Türkiye'de gözlerin yeniden kadına karşı şiddet meselesine çevrilmesine yol açtığını belirtti ve "Muhalefete göre kadına karşı şiddet İslamcı parti AKP'nin iktidarında önemli oranda arttı" diye yazdı.

Haberde, "Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınlara destek için etek giyerek yürüyüş yapan yüzlerce erkeği aşağıladı, daha sonra da Erdoğan'ın milletvekili İsmet Uçma, dizileri ailelerin altını oymakla ve tecavüzü teşvik etmekle suçladı" denildi.

Gazete, Türkiye'deki sorunun köklerinin toplum yapısındaki muhafazakârlıkla bağlantılı olduğunu da belirterek "namus cinayetlerinin" yaygınlığına dikkat çekti.

Cinsiyet eşitliği için çalışan Pangea Vakfı Başkan Yardımcısı Simona Lanzoni de La Repubblica'ya yaptığı açıklamada, dünyada kadın hakları için en fazla mücadele edilmesi gereken ülkeler arasında Afganistan, Hindistan, Nepal, Suriye gibi ülkelerle birlikte Türkiye'yi de saydı.