BIST 9.032
DOLAR 34,28
EURO 37,69
ALTIN 2.913,15
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da Türk Hizbullah'ına operasyon

İtalyan polisi, insan kaçakçılığı yaptığı ve Türkiye'deki Hizbullah örgütü ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir şebekeye operasyon düzenlediğini açıkladı.

Abone ol

İtalyan polisi, Türkiye'deki Hizbullah örgütüne üye olduklarından şüphelenilen dokuz kişiyi insan kaçakçılığı suçlarıyla bağlantılı olarak gözaltına aldığını duyurdu.

Gruba yönelik soruşturma Lombardy'de "terör suçlamaları" nedeniyle hakkında uluslararası tutuklama emri bulunan bir Türk vatandaşının gözaltına alınmasıyla başladı.

Terörle mücadele polisinin açıklamasına göre bu kişinin yakalanmasıyla birlikte, Türkiye'deki Hizbullah'ının İtalya'da gizli bir örgütlenme içine gittiği ortaya çıkarıldı.

Hizbullah'ın oluşturduğu şebekenin para karşılığında Türk, Kürt ve Filistinlileri yasadışı yoldan İtalya'ya getirip, hazırladıkları sahte belgeler ile bu kişilerin iltica hakkı kazanmalarını sağlamaya çalıştıkları bildiriliyor.

İtalyan La Repubblica gazetesinde yer alan haberde şebekeye karşı 40 ayrı noktada arama yapıldığı da belirtiliyor.

Şebekenin göçmenleri İtalya'ya getirip barınak sağladığı ve iş bulma garantisi verdiği de iddia ediliyor.

Merkezi Terni'de olan şebekenin son bir buçuk yılda en az 30 kişiyi İtalya'ya gizlice soktuğu da gelen haberler arasında.

1980'li yıllarda Türkiye'de İslam devleti kurmak amacıyla Güneydoğu'da örgütlenen Hizbullah, daha sonra PKK ile kentlerde çatışmaya girmişti.

Hizbullah militanları, Güneydoğu'da PKK'ya sempati duyduğunu düşündükleri yüzlerce sivilin ölümünden sorumlu tutuluyor.